Сенатори США тиснуть на Пентагон щодо відправки винищувачів в Україну — Politico

Сенатори США тиснуть на Пентагон щодо відправки винищувачів в Україну — Politico

F-16 Fighting Falcon під час тренувань на авіабазі Аль-Удейд, Катар, 24 січня 2022 року
. F-16 Fighting Falcon під час тренувань на авіабазі Аль-Удейд, Катар, 24 січня 2022 року. Фото: U.S. Air Force/Capt. Mahalia Frost/AP

Група сенаторів США від обох партій тисне на главу Пентагону Ллойда Остіна з вимогою надати більше інформації про те, що потрібно для відправки винищувачів F-16 в Україну.

Про це пише Politico, посилаючись на лист від вісьмох сенаторів до міністра оборони США, який є в розпорядженні видання.

Війна Росії проти України "зараз перебуває на критичному етапі", пишуть сенатори, стверджуючи, що винищувачі F-16 можуть дати Києву перевагу, оскільки повномасштабне вторгнення РФ триває вже другий рік.

"Після розмови з американськими, українськими та іноземними лідерами, які працюють на підтримку України, на Мюнхенській конференції з безпеки минулого місяця, ми вважаємо, що США повинні уважно розглянути питання про надання Україні літаків F-16", — йдеться у листі.

Сенатори вважають, що "це була б значна допомога, яка могла б змінити правила гри на полі бою".

Ініціатором листа виступив сенатор від Демократичної партії Марк Келлі (штат Арізона).

Під листом також підписалися демократи Таммі Дакворт з Іллінойсу, Тім Кейн з Вірджинії, Мартін Генріх з Нью-Мексико і Джекі Розен з Невади, а також республіканці Ліза Мурковскі з Аляски, Томмі Тубервіль з Алабами й Тед Бадд з Північної Кароліни.

Сенатори звернулися до Остіна з проханням до кінця тижня надати їм оцінку різних факторів, необхідних для успішної передачі F-16 Україні.

Серед запитань, які поставили законодавці — наскільки високо українські посадовці оцінюють винищувачі, коли роблять запити на зброю, і звідки можуть бути отримані винищувачі F-16 у разі схвалення відправки — з нового виробництва або з наявних запасів. Вони також цікавилися оцінкою військових щодо впливу F-16 на війну і того, як швидко українські пілоти зможуть навчитися керувати винищувачами.

Як в США ставляться до надання Україні винищувачів

Група сенаторів привітала повідомлення про те, що двоє українських пілотів прибули до США для оцінки навичок ведення бойових дій на базі Національної гвардії Морріс Ейр в Тусоні. Вони назвали це "критичним кроком у визначенні" їхньої готовності до польотів на F-16.

Двопартійні зусилля, спрямовані на те, щоб переконати адміністрацію Байдена надати F-16 або посприяти іншим країнам відправити їх в Україну, були підкріплені оцінкою генерала Крістофера Каволі, головнокомандувача збройних сил США і НАТО в Європі.

Минулого місяця на Мюнхенській конференції з питань безпеки Каволі заявив законодавцям за зачиненими дверима, що надання сучасної зброї, в тому числі винищувачів F-16 і ракет дальнього радіуса дії, може допомогти зміцнити обороноздатність України.

Але високопосадовці, в тому числі й президент Джо Байден і радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван, кажуть, що винищувачі не є нагальною потребою на полі бою, порівняно з іншими засобами.

Керівник політичного департаменту Пентагону Колін Каль також підтримав позицію адміністрації, заявивши минулого місяця в Комітеті з питань збройних сил Палати представників, що найоптимістичніший графік поставки старих F-16 складе приблизно 18 місяців.

"Це пріоритет для українців, але він не входить до трійки їхніх головних пріоритетів. Їхніми головними пріоритетами є системи протиповітряної оборони, артилерія і вогневі засоби, про які ми говорили, а також бронетехніка і механізовані системи", — сказав Каль.

17 лютого п’ять конгресменів від обох партій закликали президента США Джо Байдена надати Україні винищувачі F-16.

Читайте також

Дискусії з приводу надання Україні літаків проходять за закритими дверима — Оллонгрен

США планують встановлювати на українські літаки західні ракети "повітря-повітря"

На початок