Обстріл Білозерки та скасування "сухого закону" в області. 383 день війни: хроніка подій на Херсонщині

Обстріл Білозерки та скасування "сухого закону" в області. 383 день війни: хроніка подій на Херсонщині

Оновлено
Обстріл Білозерки та скасування "сухого закону" в області. 383 день війни: хроніка подій на Херсонщині
. Херсон. Жінки оглядають пошкодження біля своїх будинків, 11 березня 2023 Фото: Суспільне Херсон

383 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон і всю деокуповану частину області щодня з мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії обстрілює російська армія. Попри все у звільнених населених пунктах тривають стабілізаційні заходи. На лівобережжі Херсонщини також лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

  • Армія РФ обстріляла Білозерку Херсонської області. Поранена дівчина.
  • У селі Малокаховка тимчасово окупованої Каховської територіальної громади російські військові застрелили 50-річну жінку, яка страждала на психічний розлад.
  • З 15 березня на деокупованій частині Херсонщини скасують "сухий закон" на один місяць.
  • На Херсонщині аграрії допомагають розміновувати поля від снарядів РФ.
  • До Милівської громади доставили два генератори для відновлення водопостачання у Дудчанах та Новогригорівки.

На Херсонщині відновили електропостачання у Миролюбівці

На Херсонщині відновили електропостачання у селі Миролюбівка. Понад рік місцеві жителі були без світла, повідомила у Facebook Нововоронцовська селищна військова адміністрація.

Це третій населений пункт у громаді, в якому відновили електропостачання. Вісім місяців село перебувало в окупації та на лінії фронту.

"Протягом місяця вели активні відновлювальні роботи, невпинно працювали електрики і сапери, і Миролюбівка знову зі світлом", - йдеться у дописі.

Історія херсонського підприємця, який виїхав з окупації та розпочав власну справу на Київщині

Підприємець Олексій Александров втратив бізнес у Херсоні, після виїзду з окупації відновив виробництво вже на Київщині. Своєю історією він поділився із кореспондентами Суспільного.

Через російську агресію двічі втратив власний бізнес – у 2014 році і з початком повномасштабного вторгнення. Зараз херсонець Олексій Александров переїхав на Київщину, де почав свою справу "з нуля".

"Вподобання з’явилося ще в молодшої доньки, вона почала ходити на різні кулінарні майстер-класи. Якось так вийшло, що я пішов більше за донькою. Я звик до того, що хобі має приносити якийсь дохід, тому кухня стала вже й бізнесом", — говорить Олексій Александров.

На Київщині Олексій займається виготовленням страв довготривалого зберігання – каші з м’ясом і різними гарнірами та перші страви. Каже, завдяки зручному пакуванню, його продукція популярна серед військових. Найкращі продукти, каже Александров, вирощуються на Херсонщині, до того ж місцева кухня багата на кулінарні рецепти.

У Херсоні вшосте за вечір чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Херсоні лікарі-волонтери провели 1400 консультацій за два дні

У Херсоні за два дні лікарі-волонтери українсько-ізраїльської місії "Frida" під час чергового прийому надали 1400 консультацій. Окрім херсонців також проконсультували та оглянули пацієнтів з Чорнобаївки та Білозерки. Як все відбувалось дізнались кореспонденти Суспільного.

Херсонка Ірина Томіліна на прийом до лікаря привела маму. Каже, під час окупації до лікарів не звертались, та й з дому намагались виходити якомога рідше. Тому, як тільки дізнались про виїзні прийоми лікарів-волонтерів, прийшли одразу. Тут вони вже втретє.

Обстріл Білозерки та скасування "сухого закону" в області. 383 день війни: хроніка подій на Херсонщині
Херсон. Місцева жителька на прийомі у лікарів-волонтерів, 11 березня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Це вже п'ятий візит україно-ізраїльської організації лікарів-волонтерів "Frida" до Херсона. Учасниця місії та лікарка Оксана Виговська говорить - цей приїзд наймасштабніший за кількістю фахівців.

"На сьогодні до Херсона та області приїхало 40 вузьких спеціалістів різних спеціальностей. Я, наприклад, дитячий, дорослий інфекціоніст і педіатр, мої колеги кардіологи, хірурги, акушер-гінекологи, дерматологи, офтальмологи, отоларингологи, психотерапевти, психологи. Тобто багато різноманітних фахівців, які будуть консультувати пацієнтів", — лікарка-інфекціоністка, волонтерка українсько-ізраїльської місії "Frida" Оксана Виговська.

Огляд та контроль процесу лікування пацієнтів, не єдине, чим займаються лікарі медичної місії під час роботи у Херсоні.

"За потреби, за необхідності, а це частіше є потреба видавати ліки на час прийому або якщо хронічна патологія на місяць, у нас є хірурги і не один. Там де потрібно, вони будуть проводити оперативне втручання, так само будуть допомагати лори, — говорить лікарка-інфекціоністка, волонтерка українсько-ізраїльської місії "Frida" Оксана Виговська.

За два дні лікарі оглянули понад чотири сотні пацієнтів. Цей візит не останній, у Херсоні та області україно-ізраїльська місія працюватиме і надалі.

У Херсоні вп'яте за вечір чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

На Херсонщині п'ятеро людей підірвались на російських мінах протягом доби

13 березня на Херсонщині п'ятеро людей підірвались на російських мінах. Серед них — четверо рятувальників, повідомила у Telegram ОВА.

Четверо піротехніків рятувальної служби підірвалися на російській вибухівці у селі Посад-Покровське. Вони прибули на Херсонщину з Миколаївщини, щоб допомогти колегам. Під час розмінувальних робіт вибухнув боєприпас.

Поранених рятувальників госпіталізували, вони перебувають у стані середньої важкості.

Цього ж дня на протитанковій міні підірвався житель Херсонщини, який перебував в автомобілі. Він загинув на місці.

У Херсоні вчергове чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

На Херсонському напрямку армія РФ протягом доби обстріляла понад 30 населених пунктів

На Херсонському напрямку російські військові протягом доби обстріляли понад 30 населених пунктів. Серед них — Золоту Балку, Гаврилівку, Берислав, Зеленівку, Благовіщенське, Херсон та Дніпровське, повідомив у Facebook Генштаб ЗСУ.

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Херсонський арт хаб відвідав "культурний десант" на чолі з музикантом Колею Сєргою

Херсонський арт хаб відвідав "культурний десант" на чолі з музикантом Колею Сєргою. Вони показали виставу театру маріонеток та провели майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки.

Обстріл Білозерки та скасування "сухого закону" в області. 383 день війни: хроніка подій на Херсонщині
Коля Сєрга. Cуспільне

Учасниками "культурного десанту" є виконавці і музиканти. Серед них — Володимир Остапчук, Мойсей Бондаренко, Сергій Сілаков, Вадим Буздиган, Влад Бучко, та багато інших. З ними музикант Коля Сєрга подорожує містами України.

За його словами — це свідомі артисти, які розуміють важливість своєї справи та є воїнами культури, а воїни мають знаходитися на передовій.

На Херсонщині відновили водопостачання у селі Садове

На Херсонщині відновили водопостачання у селі Садове. Внаслідок пошкодження мереж електроживлення після російських обстрілів жителі старостинського округу понад пів року були без води, повідомила у Telegram міська рада.

За сприяння Консульства України в Гданську до громади передали генератор, який сьогодні під’єднали до помпового обладнання та поновили централізоване водопостачання у селі.

Херсонський центр служби крові потребує донорів

Херсонський обласний центр служби крові на 14 березня особливо потребує донорів четвертої групи крові з негативним резус-фактором. Забір крові відбувається з 8 до 11.30 за адресою: Миколаївське шосе, 7.

Депутата херсонської обласної ради підозрюють у колабораціонізмі — прокуратура

Херсонська обласна прокуратура заочно повідомила про підозру депутату обласної ради від забороненої в Україні партії "ОПЗЖ" у колабораційній діяльності. Про це у Telegram повідомила пресслужба відомства.

За даними слідства, під час окупації Херсона підозрюваний очолив так зване "міністерство сільського господарства та рибальства".

Підозрюваному загрожує від п'яти до десяти років ув’язнення з конфіскацією майна або без такої.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Рятувальники обстежили ще більше тисячі гектарів деокупованих територій Херсонщини

За інформацією ГУ ДСНС України в Херсонській області, 12 березня піротехніки знешкодили 159 вибухонебезпечних предметів. Протягом доби вибухотехнічна служба обстежила більше тисячі гектарів, майже 10 кілометрів ЛЕП та 18 домогосподарств на деокупованій частині області.

На Херсонщині змінили час комендантської години

Відсьогодні на Херсонщині діятиме нова комендантська година. По 17 березня включно вона триватиме з 17.00 до 06.30, повідомив в Telegram керівник ОВА Прокудін

На Херсонщині війська РФ обстріляли бригаду енергетиків. Одна людина поранена

На Херсонщині, в одному з населених пунктів Дар'ївської громади внаслідок обстрілу військами РФ поранений енергетик, чоловіка везуть до лікарні повідомляє в Telegram Херсонська ОВА.

За даними ОВА, на момент обстрілу РФ бригада енергетиків виконували аварійно-відновлювальні роботи.

Від підриву на міні поблизу Посад-Покровського загинув чоловік

Поблизу Посад-Покровського внаслідок підриву автівки на протитанковій міні загинув чоловік. Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом воєнного злочину російських окупантів.

У Херсоні встановили сьоме мобільне укриття

У Херсоні встановили ще одне мобільне укриття біля одного з відділень Нової Пошти. Це 7 укриття, наступне буде на Острові, повідомив Суспільному директор благодійного фонду "Юність" і керівник проєкту SafePlace4UA Ілля Блохін.

Обстріл Білозерки та скасування "сухого закону" в області. 383 день війни: хроніка подій на Херсонщині
Херсон. Сьоме мобільне укриття, яке встановили в місті, 13 березня 2023 Фото: Суспільне Херсон

За його словами, ці два нові укриття проспонсорувала Нова Пошта.

“Тут дуже багато людей, які приходять. У цьому районі їх велике скупчення. Інші укриття ми ставимо на тих місцях, перелік яких поданий міською військовою адміністрацією", — розповів Блохін.

В старостатах Білозерської громади призначили очільників

В трьох старостатах Білозерської громади призначили старост. Дніпровський старостат очолив Віктор Федощенко, Кізомиський — Світлана Письменна, в Надеждівці виконує обов’язки старости Василь Тищенко, йдеться в групі Білозерської громади у Facebook.

Місцеві жителі можуть звертатися до них з питань життєдіяльності громади.

Закликала фермерів та підприємців з Херсонщини співпрацювати з військами РФ — прокуратура

Жительку Білозерки Херсонської області будуть судити за колабораційну діяльність, повідомляється в Telegram прокуратури Херсонської області.

Слідчі встановили, що на початку серпня 2022 року, окупаційна влада організувала збори щодо створення так званої "Асоціації роботодавців та підприємців Білозерського району". Під час "зборів" підозрювана закликала місцевих фермерів та підприємців співпрацювати з РФ.

Обстріл Білозерки та скасування "сухого закону" в області. 383 день війни: хроніка подій на Херсонщині
Фото: Херсонська обласна прокуратура/Telegram

А також переконувала односельців, що з приходом росіян життя стане кращим та виправдовувала дії РФ, йдеться у повідомленні.

У Херсоні згадували події річної давнини, коли тисячі містян вийшли на мітинг

У Херсоні на площі Свободи відбулась акція, присвячена річниці, як тисячі херсонців зібралися на площі та пройшлися містом із синьо-жовтими прапорами.

Обстріл Білозерки та скасування "сухого закону" в області. 383 день війни: хроніка подій на Херсонщині
Херсон. Акція на площі Свободи до річниці спротиву, 13 березня 2023 Фото: Суспільне Херсон

"У цей день рік тому, коли російські війська були в місті, херсонці виходили на площі з прапорами, вигукували гасла "Слава Україні" та голими руками зупиняли техніку РФ. Херсонці довели, що справжні українці і хочуть жити в Україні. І це я вважаю великим днем", — розповів Суспільному керівник Херсонської МВА Мрочко.

Обстріл Білозерки та скасування "сухого закону" в області. 383 день війни: хроніка подій на Херсонщині
Херсон. Прапори вздовж площі Свободи, 13 березня 2023 Фото: Суспільне Херсон

Поліція відкрила 21 кримінальне провадження за фактами воєнних злочинів РФ за останні дві доби

За минулі дві доби правоохоронці відкрили 21 кримінальне провадження за фактами воєнних злочинів РФ. Зокрема, про обстріли населених пунктів Херсонського та Бериславського районів, внаслідок яких загинули та поранені люди, повідомила у Facebook Херсонська обласна поліція.

Також російські снаряди зруйнували та пошкодили приватні і багатоквартирні будинки, адмінбудівлі, територію комунального підприємства, стадіон, паркувальний майданчик та автомобілі.

На лівобережжі Херсонщини учасники руху спротиву підірвали залізницю, якою переміщались війська РФ

На тимчасово окупованих територіях Херсонської області учасники руху спротиву допомагають Силам оборони тримати логістичні шляхи та переміщення армії РФ під вогневим контролем.

Про це в етері загальнонаціонального марафону заявила керівниця об'єднаного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

За її словами російські війська намагаються маневрувати, адже не знають з якого боку їм чекати максимального наступу та відчувають неспокій у своїх глибоких тилах.

СБУ затримала пособника РФ, який після звільнення Херсона намагався втекти до Придністров’я

Служба безпеки затримала на Вінничині поплічника РФ, засудженого за тяжкі злочини мешканця Білозерського району Херсонської області. За даними контррозвідки СБУ, зловмисник "здавав" місця перебування учасників руху опору та їхніх сімей. За свою "лояльність" отримав від керівництва місцевої окупаційної адміністрації дозвіл на мародерство та вільне пересування районом.

Обстріл Білозерки та скасування "сухого закону" в області. 383 день війни: хроніка подій на Херсонщині
Вінничина. Затримання СБУ поплічника російських окупантів з Херсонщини, березень 2023 Фото: Служба безпеки України/Telegram

Після звільнення Херсона зловмисник втік до Вінницької області під виглядом переселенця. Там він оселився в одному із прикордонних з невизнаним Придністров’ям селищ та підшукував "варіанти" нелегального виїзду за межі України. Судом обрано міру запобіжного заходу у виді тримання під вартою, йому загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Російські війська обстрілюють Бериславський район

Протягом доби, 12 березня, російські війська завдали ударів по п'яти громадах Бериславського району.

Під обстрілами опинились 14 населених пунктів. Серед них — Берислав, Зміївка, Томарине, Новоолександрівка, Михайлівка, Золота Балка, Гаврилівка, Дудчани, Республіканець, Червоний Маяк, Тягинка, Ольгівка, Миколаївка та Одрадокам'янка.

Російські снаряди пошкодили приміщення сільради, будинки та господарські споруди. Загиблих та поранених немає, повідомив у Telegram голова РВА Літвінов.

Відбій повітряної тривоги в Херсонській області.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Повітряна тривога в Херсонській області.

Чи визнають Херсон зоною бойових дій

Херсонська ОВА працює над тим, щоб Херсон був визнаний зоною бойових дій через постійні обстріли російських окупантів, заявив в ефірі загальнонаціонального марафону керівник пресофісу Олександр Толоконніков.

За добу Херсонську громаду російські окупанти обстріляли 10 разів

За інформацією Херсонської міської військової адміністрації, впродовж 12 березня російські окупанти 10 разів обстріляли громаду. 34 снаряди поцілили у територію Херсона, Зеленівки, Комишан, Інженерного та Садового.

Під обстрілами армії РФ – й острівна та берегова частина Херсонської громади. Загиблих і поранених цивільних немає.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Російські війська знову обстріляли Херсонщину, поранена людина

Протягом доби 12 березня російські війська з важкої артилерії та "Градів" 56 разів обстріляли Херсонщину, випустивши 337 снарядів. Херсон — 2 рази. Одна людина поранена, повідомив у Telegram керівник ОВА Прокудін.

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на шосту ранку

На Запорізькому та Херсонському напрямках російська армія веде обороні дії. Обстрілів зазнали райони населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення, зокрема, Берислав, Понятівка, Дніпровське і Білозерка на Херсонщині, повідомив у ранковому зведенні Генеральний штаб ЗСУ.

На початок