Хвороба Лайма: як діагностувати та лікувати

Хвороба Лайма: як діагностувати та лікувати

Хвороба Лайма: як діагностувати та лікувати
. Фото: Суспільне Суми

Хвороба Лайма — інфекційне захворювання. Більшість випадків інфікування фіксують із травня до листопада, оскільки переносниками є кліщі, зазначають в Центрі громадського здоров'я. Чим небезпечна ця хвороба, як її діагностувати та лікувати — розповідаємо у проєкті Суспільного "Пацієнти. Доступно про медицину".

За словами Ірини Троцької, медичної директорки Центру інфекційних хвороб і дерматології, хвороба Лайма — це полісистемне, поліорганне захворювання. При ньому вражаються майже всі органи й системи організму людини.

Хвороба Лайма: як діагностувати та лікувати
Суспільне Суми

"Прояви можуть бути з боку шкіри, і якщо на цьому етапі діагностувати, — це добре. У такому разі, ми діагностуємо своєчасно й призначаємо лікування. Якщо цього не станеться, то розвивається серйозніша, латентна, хронічна стадія захворювання, і тоді вражаються нервова, серцево-судинна, опорно-рухова системи. Треба пам’ятати, що 20-30% кліщів, які живуть у нашій місцевості, інфіковані Лайм-бореліозом”, — сказала Ірина Троцька, медична директорка Медичного клінічного центру інфекційних хвороб і дерматології.

Хвороба Лайма: як діагностувати та лікувати
Суспільне Суми

Щодо симптоматики, то вона може бути різною. "Може піднятися температура, а може проходити за нормальної температури. У тому місці, де відбулося присмоктування кліща, з’являється пляма. Пляма розширюється, вона може бути дуже великих розмірів. Наслідками можуть стати важкі ускладнення з боку серцево-судинної, нервової систем, опорно-рухового апарату. Навіть вторинне безпліддя, внаслідок перенесеного Лайм-бореліозу”, — пояснила Ірина Троцька.

Хвороба Лайма: як діагностувати та лікувати
Суспільне Суми

Сергій, один із тих, хто інфікувався, розповів, що часто бував в лісі, на природі: "В один день побачив у себе на лівому коліні еритему. Найцікавіше, що в тому році кліща я з себе не знімав. Як потім виявилося, коли я прийшов до лікарні й підтвердився бореліоз, — тобто хвороба Лайма. Це укус із минулого чи навіть позаминулого року. Тож, у мене ця хвороба була не на початковій стадії, все було доволі серйозно". Пацієнти, які мають діагноз “хвороба Лайма”, зазвичай отримують стаціонарне лікування, з 2019 року в інфекційному відділенні міської лікарні №4, повідомила Олена Чумаченко, начальниця відділу охорони здоров’я Сумської міськради.

Хвороба Лайма: як діагностувати та лікувати
Суспільне Суми

"Дуже важко було перший тиждень, адже курс ліків був дуже інтенсивний: два-три препарати через крапельницю зранку та ввечері. Тобто два рази на день крапельниці. Плюс уколи та пігулки. Це все підкріплялося ліками для підтримки печінки та загального стану. Перший тиждень, днів десять взагалі постійно спав, прокидався на дві-три години протягом доби, щоб поїсти", — розповів Сергій про лікування.

Хвороба Лайма: як діагностувати та лікувати
Фото: Ілюстративне/Суспільне.

"Є етіотропна терапія, направлена саме на збудника. Це звичайні антибіотики. Ефективність лікування наближається до 90-100%, якщо мова йде про шкірну форму — початкову форму, коли є лише пляма. У більш пізніх стадіях ми теж призначаємо антибіотики, але поряд із цим потрібно призначати й інші препарати для лікування серцево-судинної системи, ноотропи, препарати, для лікування нервової системи й таке інше”, — розповіла Ірина Троцька, медична директорка Центру інфекційних хвороб і дерматології.

Хвороба Лайма: як діагностувати та лікувати
Суспільне Суми

Лікування хвороби Лайма входить у фінансування пакета НСЗУ, як нехірургічна медична допомога, тобто терапевтична. Ліки, що призначаються пацієнту, входять у національний перелік, і, відповідно, надаються лікувальним закладам безкоштовно.

"Можуть бути випадки, коли лікар корегує лікування, і деякі, можливо ефективніші препарати, пацієнту пропонують докупити за власні кошти. Проведення діагностики входить в пакет надання первинної медичної допомоги за направленням сімейного лікаря. Обстеження пацієнтів проводиться на первинній ланці. Це є абсолютно безкоштовно Якщо є додаткові специфічні методи діагностики, які не входить до пакета амбулаторного, то це вже оплачується пацієнтом”, — зазначила Олена Чумаченко, начальниця міського відділу охорони здоров’я.

Авторка — Олександра Токар, спеціально для Суспільне Суми

Читайте також

  • ВІЛ: як виявити хворобу та чи можливо інфікованим жити повноцінним життям

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок