Ставиш машину — плати: як влада Рівного бачить вирішення проблеми із паркомісцями

Ставиш машину — плати: як влада Рівного бачить вирішення проблеми із паркомісцями

Ставиш машину — плати: як влада Рівного бачить вирішення проблеми із паркомісцями
. Архів Суспільного/Фото: Олексій Бухало

Аби врегулювати у Рівному питання із місцями для паркування, майже усі стоянки, зокрема, й обабіч вулиць у центральній частині, мають бути платними. Про це під час сесії міської ради заявив ексочільник міста, а нині депутат Володимир Хомко. Він мотивував це підходом до вирішення проблеми, як у “цивілізованих країнах”. Чинний мер із цією думкою погодився. Наразі місто починає перші кроки у цьому процесі, однак термінів, коли це запрацює і чи запрацює взагалі — немає. Суспільне зібрало основні тези з цього обговорення та що пропонують представники влади для того, аби місця для паркування були.

Чому про це говорять

Обговорення виникло під час розгляду технічного питання про внесення змін до рішення міськради “Про організацію паркування транспортних засобів на території громади”. Директор департаменту економічного розвитку Володимир Липко зазначив, що конкурсна комісія, яка визначить операторів з паркування, ще не створена. Однак, після цього голосування збираються подавати проєкт рішення, розробляючи відповідне положення.

Платні стоянки і місця. Що пропонують депутати

Щодо нестачі місць для паркування авто висловились кілька міських депутатів. Дехто вважає, що про стоянки має подбати насамперед місто.

“У місті велика проблема з парковками, ми всі відчули це, коли запрацювала муніципальна варта. Штрафують, в людей багато негативу. Чи не можна було б викупляти на аукціоні вільні ділянки, є старі місця, розвалені... І створювати приватні чи не приватні, але міські наші стоянки”, — сказала депутатка Рівнеради Тамара Тимощук.

Депутат Володимир Хомко, який був на посаді мера з 2008 по 2020 роки, у своєму виступі наполіг на тому, що паркінги мають бути здебільшого платними. Його виступ із цього приводу був найдовшим і найемоційнішим.

“Мені це наболіло, бо це в країні тягнеться вже 20 років. Те, що ми маємо зробити — воно дуже непопулярне. Ми повинні зробити, щоб в місті ніде не було безкоштовних стоянок. Тоді буде як у всьому цивілізованому світі. Я розумію, що мене чують і всі думають, що цього не треба робити. Поки цього не зробим — буде хаос. Ніде в цивілізованій державі немає безкоштовних парковок, крім супермаркетів і тих місць, де передбачено. Як тільки буде платна парковка вздовж тротуарів — з того часу буде бізнес робити приватні парковки. Бо якщо ви зробите приватну — ніхто туди ставити не буде, будуть ставити на голови, по тротуарах безкоштовно”, — сказав Хомко.

Колишній міський голова також вважає, що кількість вільних паркомісць, особливо у центрі міста, треба регулювати ціною на паркування:

“Це є не соціальна послуга. Людина має право на доступ до чистої питної води, до освіти, до медицини. А парковка — це не соціальна послуга, ви не обов’язково повинні мати право на парковку. Ціна парковки в центрі має бути такою, щоб завжди були вільні місця. Наприклад, зробили 100 гривень — не вистачає місць, 200 — не вистачає.. Зробили 500 — є вільні місця. Оце та норма. Те, що я кажу, всім не подобається. Але якщо не зробим цього, — я думаю, що і не зробим в найближчий час, — буде хаос. А зробим... Поїдьте й подивіться в Польщі, Англії, Німеччині, Америці, як це все організовано”.

Депутат Володимир Хомко також вважає, що перед таким рішенням людей потрібно підготувати інформаційно.

“Не подобається 500 гривень — сідаєш на тролейбус і їдеш на ринок, а машину ставиш на краю. Ми повинні зрозуміти: або робимо, або ні. Треба агітація, роз’яснювальна робота, щоб не один я це хотів. Треба, щоб вся громада міста захотіла в цій справі порядку, інакше захлинемось у цьому хаосі”.

Позиція мера

Після виступу колишнього мера чинний міський голова Олександр Третяк сказав:

“Абсолютно вірно. Перед тим, як купувати авто, кожен має спочатку думати, чи він може ставити його десь біля свого дому чи біля того будинку, де хто мешкає, і чи є місця у місті”.

Фінал дискусії

Депутат Олександр Нестерукрук вважає, що для впровадження такого рішення мають бути готові і технічні можливості:

“Для того, щоб були парковки як за кордоном, треба, щоб були паркомати. Не кожен заплатить, умовно, сьогодні 500 гривень. Але вважаю, що працюватиме це тільки тоді, коли ми налагодим, і в центрі міста ставити авто зможе той, хто спроможний заплатити. І до цього треба йти. А щодо побудови, як сказала Тамара Ульянівна (йдеться про Тамару Тимощук, - ред), то у мене є сумніви, що хтось буде займатись такими соціальними проєктами. Хоча я не виключаю”.

Завершив дискусію секретар Рівнеради Віктор Шакирзян такою реплікою:

“Переможемо — і будемо займатись”.

Читайте також

  • Як добровольці на Рівненщині долучаються до Гвардії наступу у складі Нацгвардії. Пояснює військовий
  • У громаді на Рівненщині три роки доплачуватимуть за народження дітей
  • "Шахраї просять не телефонувати їм": що не можна робити на шопінгу в інтернеті — поради рівненського кіберполіцейського

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок