Щоб увімкнути сирену є 30 секунд: хто натискає "тривожну кнопку" та як працює система оповіщення на Вінниччині

Щоб увімкнути сирену є 30 секунд: хто натискає "тривожну кнопку" та як працює система оповіщення на Вінниччині

Щоб увімкнути сирену є 30 секунд: хто натискає "тривожну кнопку" та як працює система оповіщення на Вінниччині
. Фото: Суспільне Вінниця

Від початку повномасштабної війни сигнал "Повітряна тривога" пролунав на Вінниччині понад 560 разів. У регіоні використовують аналогову систему оповіщення, котру розпочали облаштовувати ще в 1950-х роках. Покриття області нині – 79 електромеханічних сирен. У Вінниці на сьогодні облаштовано цифрову систему оповіщень, яка є надійнішою, мобільнішою і може містити більше варіантів сповіщень населення.

Як працює сирена, хто натискає "тривожну кнопку" і вмикає мобільний додаток "Повітряна тривога", яка різниця між аналоговою і цифровою системами оповіщення, де встановлюють ревуни сирен і який радіус поширення звуку – Суспільне запитало у заступника начальника управління цивільного захисту департаменту цивільного захисту Вінницької ОВА Глєбом Бурковським.

Інформація про повітряну атаку надходить через захищений канал

"Від чергового Повітряних сил, а також від оперативного чергового ДСНС отримуємо інформацію про можливу атаку або факт повітряної атаки. Вона надходить по захищеному каналі телефонного зв'язку. Після цього наш оперативний черговий здійснює заходи щодо увімкнення автоматизованої системи оповіщення й одночасно запускають мобільний застосунок "Повітряна тривога" у Вінницькому регіоні.

Запуск сирени відбувається автоматично по території усієї області у відповідності до створеної системи оповіщення, яка базується на апаратурі П 160, на жаль, ще радянського виробництва 70-х років. Остання модернізація такої була ще у 80-х на початку 90-х. Але вона досі працює, досі надійна. З її допомогою здійснюється запуск сирен, які розташовані на території області на відповідних об'єктах та у місцях великого скупчення людей".

сирена
Фото: Суспільне Вінниця

Запуск сигналу "повітряна тривога" здійснюється однією кнопкою

"Запуск здійснюється однією кнопкою з вибором відповідної команди передачі сигналу. Вона передбачає, як передачу сигналів на запуск електромеханічних сирен та іще здійснює перехват телевізійного й радіомовлення з подачі речового повідомлення. Команда запуску проходить по мідних проводах в мережі "Укртелеком", виходить на виконавчий блок, який відповідним чином коментує силову лінію та підключає живлення 220 Вт до електромеханічної сирени. Таким чином відбувається її запуск, розкручування, внаслідок якого ми чуємо наростаючий продовгуватий звук сирени".

сирена
Фото: Суспільне Вінниця

Хто натискає "тривожну кнопку"

"Наш оперативний черговий це, як правило, відставні військові, які уже мають відповідний фах. Відповідно виділене місце, де вони заступають на цілодобове чергування. Там є робочий пульт, система керування апаратурою системи оповіщення, канали телефонного зв'язку, за якими отримуємо й передаємо інформацію. Адже, крім того, що отримуємо повідомлення, ми маємо передавати його органам військового командування й керівникам ОВА".

На Вінниччині працює аналогова система оповіщення, у Вінниці цифрова

"Сполучення аналогова й цифрова використовуємо лише для класифікації самої апаратної системи. Тобто того заліза, як говорять, за допомогою якого відбувається обробка й передача сигналів. Наша стара радянська система, апаратура, оповіщення основана на передачі аналогових сигналів. Цифрова уже більш сучасна, з використанням комп'ютерних технологій. Вона більш мобільна, її можна підлаштувати під інші види надзвичайних ситуацій, можна запрограмувати, записати різні види повідомлень. Озвучувати уже не за допомогою електромеханічних сирен, а за допомогою звукових сповіщувачів.

Якщо в аналоговій системі можемо використовувати засіб подачі сигналу лише за допомогою повітряно-механічних сирен, то з використанням електричних сповіщувачів, акустичних можна використовувати будь-який вид сигналу. Плюс: дублювати речове сповіщення. Зараз працюємо на аналоговій мережі для області й на цифровій для міста".

Наразі електромеханічне оповіщення виведене в кожен колишній район

"Їх було 27. Вони працювали. 27 кінцевих апаратів, які доводять сигнал. Далі від них іде розгалуження системи запуску повітряно-механічних сирен. Їх в регіоні близько 79. Але це все ж таки замало, враховуючи рельєф, зашумленість місцевості. Тому прийняли рішення розгорнути додаткову альтернативну систему оповіщення – мобільний застосунок "Повітряна тривога". Після децентралізації постає питання по доведенню сигналів оповіщення в інші територіальні громади, окрім 27, які зараз маємо. Це робота на перспективу, розробляємо проєктно-кошторисну документацію.

За гарних погодних умов, при відсутності вітру сирени можна чути навіть за два кілометри".

сирена
Фото: Суспільне Вінниця

Чому додаток спрацьовує швидше

"Передача сигналів в мережі інтернет йде набагато швидше від оперативного чергового. Йому ще потрібно підійти натиснути кнопку, відпрацювати певний алгоритм. Оскільки система аналогова, є затримка в часі – 30-40 секунд".

Чи працюватиме сигнал в умовах вимкнення електроенергії

"Сирени працюють від електрики по мережі 220 Вт. Система, що у Вінниці, має також дубльоване електроспоживання за допомогою акумуляторних батарей, якими облаштований кожен сповіщувач. Це дає можливість працювати у автономному режимі до 6 годин.

Для аналогової системи оповіщення на автоматизованому робочому місці передбачено також зарезервування мережі живлення за допомогою акумуляторних батарей і резервного електрогенератора.

На сьогодні використовуємо й бачимо ефективність передачі дублювання сигналу повітряної тривоги по наших месенджерах. Створені відповідні групи відповідальними по територіальних громадах, районних військових адміністраціях.

У разі блекауту при необхідності запуску системи оповіщення мережа мобільних операторів працюватиме до 10 годин. Мережа стаціонарного інтернету за допомогою наших діючих авторизованих провайдерів буде постійно працювати. За допомогою "Пунктів незламності" також можна транслювати передачу сигналу за допомогою інтернету. Тобто "положити" інтернет на сьогодні це дуже важка місія".

Коли вперше пролунала сирена

З історичних відомостей відомо, що наприкінці 18 століття шотландський фізик Джон Робісон вперше виготовив прототип повітряно-механічної сирени, який почали використовувати в якості музичного інструмента. Через 20 років французи вдосконалили цей пристрій і перше його практичне використання для оповіщення населення було у вересні 1939 року під час першого масованого авіанальоту в нацистській Німеччині на Лондон.

У період ІІ Світової війни в Україні основним засобом сповіщення була мережа проводів радіомовлення й частково електромеханічних сирен електричного й механічного приводів, і приводилося в дію за допомогою м'язової сили. Обиралася людина, яка забиралася на високе місце на території і вручну по типу шарманки розкручувала пристрій.

Механізми, які використовують сьогодні, вперше використали на території Вінниччини з 50 років минулого століття. Тоді кожен обласний центр обладнали системою оповіщення. У нас радянська спадщина, на жаль. Останні 10 років шукаємо кращу систему оповіщення. Попереду ідуть цифрові технології, які можуть захистити канал передачі даних. Тому що були випадки, коли в роботу почали включатися сторонні особи.

Як працює аналогова система оповіщення

  • Повітряні сили спецзв’язком повідомляють про повітряну загрозу оперативного чергового штабу обласної військової адміністрації.
  • Черговий протягом 30 секунд натискає кнопку "Повітряна тривога" і запускає мобільний додаток "Повітряна тривога".
  • По мідних проводах проходять електричні сигнали.
  • У територіальних громадах лунають електромеханічні сирени.
сирена
Фото: Суспільне Вінниця

Як працює цифрова система оповіщення

  • Повітряні сили спецзв’язком повідомляють про повітряну загрозу оперативного чергового штабу обласної військової адміністрації.
  • Черговий ОВА повідомляє відповідальну особу за запуск сирен у місті.
  • Черговий у місті на комп’ютері запускає програму "Повітряна тривога".
  • По радіочастотах передається сигнал.
  • У місті лунають звукові акустичні сповіщувачі.
сирена
Фото: Суспільне Вінниця
Читайте також: Набат та гудок потяга: як у Вінниці сповіщатимуть про різні види небезпеки
На початок