"Розкажи мені": як працює онлайн-платформа психологічної підтримки українців

"Розкажи мені": як працює онлайн-платформа психологічної підтримки українців

"Розкажи мені": як працює онлайн-платформа психологічної підтримки українців
. Фото: Суспільне Рівне

Українці, які постраждали під час війни, перебували в окупації чи пережили жахіття внаслідок бойових дій, можуть отримати безплатні психологічні консультації на онлайн-платформі "Розкажи мені". Від початку війни психологи обробили понад 30 тисяч заявок, зазначила керівниця та психологиня платформи Ольга Корбут. Вона розповіла детальніше про онлайн-платформу та як нею користуватися.

Про готовність психологів

— Ми перші, які стикаємося з такою проблематикою. Ми проводили навчання і будемо проводити навчання для наших психологів, долучати досвід Ізраїлю, тому що вони дуже ближчі до нас, можуть зрозуміти, що трапляється зараз з нашим суспільством. Психологи можуть також вигорати. Тому ми регулюємо те, скільки вони можуть взяти на себе з випадків, щоб не зійти зі свого ресурсу. Тому психологи можуть брати одну заявку на тиждень. Хтось може брати десять заявок на тиждень. Це залежить від ресурсу самого психологу. Але психолог має регулювати свій ресурс.

Про платформу

— Ми почали працювати в 2020 році, коли стикнулися з COVID-19. Але якщо порівняти, скільки заявок ми обробили початку війни, то ця цифра набагато вища, ніж та, що була на початку роботи платформи. З початку війни ми обробили більше, ніж 30 тисяч заявок від українців, а всього платформа обробила майже 47. Тобто це більше, ніж у два рази. Наприклад, у березні на початку війни до платформи долучилися майже п'ять тисяч українців, які потребували допомоги. Думаю, що їх кількість буде збільшуватися після війни також. Дуже багато звернень на платформу від людей, які вперше звертаються за допомогою. Проблема у тому, що досі українці вважають, що звернутися до психолога – це щось ненормальне.

Платформа дуже проста. Ти заповнюєш свій номер телефона, вказуєш, через який месенджер ти можеш зв'язатися, описуєш, який в тебе запит, що тебе тривожить і відправляєш заявку.

1-2 дні і наш психолог обирає заявку, відповідно до спеціалізації, яку він має, і зв'язується з клієнтом. Це може бути відео-, аудіозв'язок. Наша платформа надає одну безплатну, повноцінну консультацію до 60 хвилин.

Якщо психолог має ресурс, він може продовжити працювати безплатно з клієнтом або вони можуть домовитися на якихось своїх, комфортних один для одного, умовах. Ми виграли грант від ООН і в рамках цього гранту ми маємо надати майже дві тисячі безплатних консультацій українцям та виплатити гонорар психологам, які не можуть постійно працювати безплатно. Наразі клієнти можуть звернутися на нашу платформу та отримати до трьох годин безплатних консультацій.

Українцям потрібно знати, що вони можуть звернутися за допомогою, що це нормально, що це не слабкість, що є багато організацій, фондів, які зараз допомагають безплатно українцям.

Як визначити, що людині потрібна допомога психолога

— Людина розуміє, як вона себе почувала до війни, в рутинному житті, як вона жила, які в неї були емоції, що з неї траплялося і що відбувається з нею зараз. До психолога варто звернутися, якщо:

  • не закінчується пригнічений стан;
  • наявні депресивні епізоди;
  • фонова постійна тривога;
  • конфлікти в сім'ї;
  • немає бажання працювати, радіти, навіть жити.

Тобто, якщо симптоматика відрізняється від того життя, в якому українці перебували раніше, і це впливає на якість життя, то так, потрібно звертатися за допомогою.

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок