"Є потреба задіяти диспансер": заступник Кучера прокоментував вимоги чорнобильців

"Є потреба задіяти диспансер": заступник Кучера прокоментував вимоги чорнобильців

"Є потреба задіяти диспансер": заступник Кучера прокоментував вимоги чорнобильців
.

Харківська облдержадміністрація не відкидає плани з відкриття Харківського обласного диспансеру радіаційного захисту для прийому хворих на коронавірус. Чорнобильцям пропонують лікуватися в інших лікарнях.

Такий коментар заступника голови Харківської ОДА Тараса Пастуха у відповідь на запит Суспільного надала речниця обладміністрації Ксенія Ярікова.

Пастух нагадав, що диспансер включений у затверджений Кабінетом міністрів перелік медичних закладів, які можуть приймати хворих на коронавірус, "тому що він відповідає визначеним вимогам".

"Це і розташування закладу, яке дозволяє локалізувати хворобу (окрема територія, окремі корпуси), і матеріально-технічна база", — зазначив Пастух.

"Лікарню не задіювали до останнього моменту, використовуючи можливості обласної інфекційної лікарні, інфекційних відділень у міських і районних закладах. Але на даний час наповнюваність цих лікарень досягає практично 100%. Тому сьогодні виникає потреба задіювати у лікуванні хворих на COVID і Чорнобильську лікарню", — пояснює він.

Водночас він уточнив, що лікарня поки не приймає хворих на коронавірус, про це буде "окреме рішення".

"Розуміючи особливий статус чорнобильців, обласна адміністрація готова забезпечити їхні соціальні гарантії та вирішити питання з плановою госпіталізацією в інші медичні заклади, підпорядковані обласній раді та адміністрації", — додав заступник голови ХОДА.

За даними облдержадміністрації, у 2019 році до закладу з обласного бюджету спрямували близько 59 млн грн, у 2020 — близько 36 млн.

"Це кошти, які сплачують в бюджет усі мешканці регіону. Фактично саме вони утримують заклад, тому вони мають право, коли виникає кризова ситуація, також скористатися закладом, який фінансують", — зауважує Пастух.

"З моральної точки зору, напевно, правильно лікувати в цьому закладі тих, хто потребує невідкладної допомоги. Потреби в плановому лікуванні чорнобильців наразі можуть і готові задовольнити інші заклади", — наголосив Пастух.

Що відомо

  • 11 червня голова Харківської ОДА Олексій Кучер повідомив, що для прийому хворих на COVID відкриють диспансер радіаційного захисту населення. Рішення мають ухвалити найближчим часом. За словами Кучера, відкрити ще один заклад необхідно, оскільки обласна інфекційна лікарня більш як два місяці бере на себе основне навантаження.
  • 12 червня представники чорнобильських організацій Харкова пікетували Харківську облдержадміністрацію.
  • 15 червня чорнобильці прийшли до диспансеру і повторили свої вимоги.

Автори: Олександра Новосел, Юлія Давидова

На початок