Дискусія щодо вихідного на 8 березня: про цей день та позицію вінничан

Дискусія щодо вихідного на 8 березня: про цей день та позицію вінничан

Дискусія щодо вихідного на 8 березня: про цей день та позицію вінничан
. Марш жінок-2021 /Київ /фото: Оксана Сенів/Суспільне

Із кінця лютого в Україні триває дискусія на тему вихідного 8-го березня. У голосуванні, яке запустили у застосунку "Дія", взяли участь понад 2,1 млн українців. Із них 1,3 млн – за збереження вихідного. Суспільне Вінниця провело власне опитування серед підписників телеграм-каналу: 62% проголосували за вихідний, 23% проти.

Представниця вінницького феміністичного руху та очільниця громадської організації "Вісь" Світлана Дубина – за повернення втраченого змісту Міжнародному жіночому дню. Каже, що підтримує збереження вихідного. Має на це практичне пояснення.

"Тема 8-го березня для мене не є в площині – вихідний – не вихідний день. Хоча я за вихідний день. Для того, щоб багато жінок, правозахисниць чи не правозахисниць, чи не жінок, які підтримують питання захисту прав жінок, могли спокійно в цей день виходити на маніфестацію, на марші. Суть цього дня – не свято. Це подія, це день, коли ми говоримо про необхідність захисту, відстоювання, адвокатування, лобіювання прав жінок. Звертати увагу на ті порушення їхніх прав, і на загрозу порушення прав", – каже Світлана Дубина.

Порівнювати країни, де 8 березня – робочий день, за її словами, з українським контекстом недоречно.

"Багато запитань: от, десь там за кордоном це не вихідний день, і все. Та закордоном жінки себе почувають фінансово захищено, у них є більше можливостей виходити. Потрібно змістити акцент. Звісно, вихідний день залишати, але надати 8-му березня тих сенсів, які дійсно закладені в той день. Може би ми поговорили, що у нас до цього часу немає військової форми для жінок? Я думаю, це було би більш доречно, ніж піднімати ось таку хвилю. Для мене відміна 8-го березня як дня захисту прав жінок та миру – це відкат до того домоустрою", – говорить Світлана Дубина.

Жінки виходили на протести, на демонстрації, заявляючи про свої рівні права, як завжди передусім з чоловіками.

8-ме березня – не про свято, а про боротьбу, так каже історик Павло Кравченко. Пояснює, що цей день задумували на початку ХХ століття.

"Одна версія каже, що все почалося в Італії. Інша говорить, що це США, 1857 рік. Жінки вийшли на протест проти дискримінації, експлуатації, боролися за свої права. У 1910 році Клара Цеткін, німецька соціалістка, запропонувала на міжнародному соціалістичному конгресі відзначати міжнародний день жінок та їх боротьби за свої права, – каже Павло Кравченко.

Вже з 11-12 років в різні дні березня. Було і 9-те, і 13-те березня. Жінки виходили на протести, на демонстрації, заявляючи про свої рівні права, як завжди передусім з чоловіками. І заробітна плата, і гендерна рівність. Планувалося воно не як свято, це боротьба. Поступово цей смисл був втрачений".

В 1921-му році восьме березня починає відзначатися. Цей день став вихідним, як і 9-те травня.

За словами історика, зміст дня боротьби за права жінок викривили у радянські часи.

"Більшовики приходять до влади у 17-му році, нас окуповують. В 1921-му році восьме березня починає відзначатися. Цей день став вихідним, як і 9-те травня. Між іншим, в 1965 році в радянському союзі, коли Брежнєв усунув від влади Хрущова. Звісно, що в СРСР це був не день боротьби жінок за свої права. Як це, в Радянському Союзі всі проблеми були вирішені, в тому числі і жіночі. Це було свято, як казали, день весни", – розповідає Павло Кравченко.

Боротись за права жінок та нагадувати про проблеми важливо, навіть, у часи війни, каже Світлана Дубина.

"Зараз дуже важливо в умовах великої війни, в умовах відкритої агресії проти нашої країни, поціновувати тих жінок, які є на різних фронтах. Які на передовій, і які тримають фронт тут, в тилу" – говорить Світлана Дубина.

Рішення про збереження чи скасування вихідного 8 березня розглянуть на черговому засіданні Верховної Ради.

Суспільне поцікавилося, що думають про 8 березня вінничани:

Читайте також

На початок