Втрачене житло під час війни: хто і як може отримати компенсацію. Пояснює юристка

Втрачене житло під час війни: хто і як може отримати компенсацію. Пояснює юристка

Зруйнований авіабомбою будинок в Ізюмі
. Житловий багатоквартирний будинок, в який потрапила авіабомба, Ізюм, Харківська область, 8 лютого 2023 р. Фото: УНІАН

Станом на 28 лютого українці подали більше 335 тисяч заявок на компенсацію за зруйноване або пошкоджене житло внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Про це повідомила голова профільного комітету Верховної ради Олена Шуляк на брифінгу в "Медіацентрі Україна".

Про механізм отримання компенсацій, подачу заявки та подальші кроки, а також кому відмовлять у відшкодуванні збитків — Українському Радіо розповіла юристка аналітичного центру "Інститут законодавчих ідей" Олена Купіна.

Хто може отримати компенсацію?

1 березня Верховна рада ухвалила законопроєкт №7198 у якому прописаний механізм компенсації за пошкоджене та знищене житло. Документ направили на підпис президенту України, тож поки він не набрав законної сили.

У проєкті закону вказано, що компенсацію зможуть отримати власники квартир, приватних та садових будинків, а також недобудованих об’єктів, якщо нерухомість була пошкоджена чи зруйнована після 24 лютого 2022 року. Якщо через війну пошкоджено певну частину багатоквартирного будинку — дах або під'їзд — кошти можуть перерахувати ОСББ чи ЖБК. Законопроєкт також поширюється на знищені або пошкоджені об'єкти у результаті розмінування.

Єдиний реєстр та житлові сертифікати

"Законопроєкт передбачає єдиний державний реєстр пошкодженого та зруйнованого житла який вже почав функціонувати на підставі постанови уряду", — розповідає юристка Олена Купіна.

Це означає, що дані про кожного постраждалого занесуть в цей реєстр — інформацію про власників, пошкоджене чи зруйноване майно та рішення комісій про надання компенсацій. Через цей реєстр видаватимуть житлові сертифікати, за допомогою яких можна буде придбати житло.

"Такий сертифікат видадуть, якщо ви проживали у квартирі або іншому житловому приміщенні, яке належить до багатоквартирного будинку" — каже юристка. Якщо ви володіли садибним будинком або окремою приватною власністю, то є два варіанти:

  1. житловий сертифікат;
  2. спеціальний рахунок, на який перерахують кошти, щоб зробити ремонт або будівництво. Тут будуть чіткі обмеження, як використовувати гроші з цього рахунку.

Юристка зауважує: житловий сертифікат надаватимуть у межах суми знищеного майна.

Ракетний обстріл Запоріжжя, пошкоджене житло
Волонтери розбирають завали після ракетного обстрілу Запоріжжя, 2 березня 2023. Фото: Суспільне Запоріжжя

Як подати заявку

  • Заповнити електронну заяву через "Дію";
  • в центрі надання адміністративних послуг (ЦНАПі);
  • у нотаріуса або органах соціального захисту.

При кожному органі місцевого самоврядування або Військово-цивільній адміністрації населеного пункту буде створено спеціальну комісію, яка розв'яже питання компенсації, каже юристка. І додає: ця комісія встановить факт руйнування або пошкодження житла і ухвалить рішення, чи надавати вам цю компенсацію.

"Наразі у законі недостатньо чітко врегульована діяльність цих комісій, зокрема: хто саме до них увійде, представники яких органів, у якому порядку вони працюватимуть", — вважає Олена Купіна. Однак є надія, що на рівні підзаконних актів ці недоліки виправлять, резюмує вона.

Перелік документів, які потрібні при заповненні заяви

  • Копія документа, яка засвідчує особу;
  • податковий номер;
  • документ, що підтверджує право власності на нерухоме майно.

Якщо ви не є громадянином України, ваше житло було зруйноване до 24 лютого 2022 року та ви не маєте документа, яке засвідчує право власності — вам відмовлять у компенсації, додає юристка.

Звідки братимуть кошти?

  • Державний та місцеві бюджети;
  • кошти міжнародних фінансових організацій, інших кредиторів та інвесторів;
  • міжнародна технічна допомога;
  • поворотна або безповоротна допомога міжнародних партнерів;
  • репарації або інші стягнення з Російської Федерації.

Також у законі прописано, що це можуть бути інші джерела, які не заборонені законодавством, та передбачено можливість створення місцевих фондів, резюмувала Купіна.

Читайте також

На початок