У Сумах чоловіку, якого підозрюють у співпраці з представниками РФ, обрали запобіжний захід — тримання під вартою

У Сумах чоловіку, якого підозрюють у співпраці з представниками РФ, обрали запобіжний захід — тримання під вартою

У Сумах чоловіку, якого підозрюють у співпраці з представниками РФ, обрали запобіжний захід — тримання під вартою
. Фото: Суспільне Суми

2 березня у Зарічному районному суді відбувся розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу чоловіку, якого підозрюють у несанкціонованому поширенні інформації про розташування ЗСУ представникам РФЧ. 3 ст. 114-2 КК України.. За результатами засідання, підозрюваному обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

За даними слідства, підозрюваний є громадянином Росії, і проживав на території одного з населених пунктів Сумщини з 2019 року. Наприкінці лютого 2023 року, чоловік здійснив передачу інформації співробітникам прикордонної служби ФСБ РФ щодо місцеперебування військових ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, зазначили у суді. Під час затримання за місцем проживання правоохоронці знайшли у нього мобільні телефони та російську символіку.

Речниця Управління СБУ у Сумській області Олеся Рапута зазначила: "Він намагався отримати інформацію про місця дислокації українських захисників у прикордонних районах регіону. Отриману інформацію він наносив у вигляді міток на фізичну карту і передавав під час зустрічі зі своїм куратором з російської спецслужби на території Росії. Для цього зловмисник перетинав держкордон через так звану "зеленку".

У судовому засіданні, враховуючи ризики, прокурор клопотала не відпускати підозрюваного з під варти, просила обрати затриманому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

"У разі обрання іншого запобіжного заходу, ніж тримання під вартою без можливості внесення застави, дасть можливість підозрюваному безперешкодно покинути територію України, оскільки він безперешкодно може перетнути державний кордон України, має зв’язки з представниками ФСБ РФ", — зазначила прокурорка Вікторія Постоленко.

Сам підозрюваний у суді просив, аби він міг залишитись вдома із дружиною: "Я звичайно прошу вибачення, де не так і прошу у вас домашнього арешту".

Адвокат Сергій Шевченко просив для свого підзахисного запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту : "Мій підзахисний, будучи допитаним, пояснив, що дійсно перетинав державний кордон з метою отримання пенсії на території РФ і відповідав на питання, яке йому ставили співробітники прикордонної служби РФ. Він являється особою похилого віку, а по-друге, я вважаю, що безперешкодно перетнути кордон країни нашої неможливо, тому вважаю цей ризик необґрунтований".

Вислухавши сторони, суддя задовольнив клопотання прокуратури. Під вартою підозрюваний залишатиметься до 28 квітня.

"Має громадянство країни агресора, певні зв’язки, а місце його проживання знаходиться безпосередньо на кордоні з цією територією, контроль за якими зі сторони України є ускладненими внаслідок збройної агресії РФ проти нашої країни, що в сукупності з характером злочину, по якому йому оголошена підозра та суворості покарання, яке загрожує особі, підтверджує наявність ризиків та неможливість застосування більш м’яких запобіжних заходів", — зазначив суддя Зарічного районного суду м. Суми Олексій Сибільов.

Ухвала може бути оскаржена протягом 5 днів. Чи подаватимуть апеляцію, адвокат Сергій Шевченко сказав, ще не визначились. Нині підозрюваному інкримінують "Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, переміщення або розміщення Збройних Сил України". Якщо ж провину чоловіка доведуть, йому загрожує позбавленням волі на строк від 8 до 12 років.

Читайте також

  • До 9 років позбавлення волі засуджено мешканця Сумської області за зґвалтування двох неповнолітніх дівчат – прокуратура.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок