У прокуратурі Рівненщини показали фото вилученого бурштину на майже мільйон

У прокуратурі Рівненщини показали фото вилученого бурштину на майже мільйон

У прокуратурі Рівненщини показали фото вилученого бурштину на майже мільйон
. фото: прокуратура

У жителя Острозького району на Рівненщині вилучили бурштин-сирець і вироби з нього. Загальна вага – майже 82 кілограми, на чорному ринку все це вартувало б близько 900 тисяч гривень, – повідомили у прокуратурі.

Обшуки відбулись у четвер, 11 червня. Підставою стала ухвала слідчого судді в рамках кримінального провадження, яке правоохоронці розслідують за фактом незаконного видобутку та збуту каміння.

Конкретно у цьому випадку розслідують злочин, вчинений повторно або у значних розмірах, або на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду. Це карається строком від чотирьох до семи років за ґратами з конфіскацією майна.

У прокуратурі Рівненщини показали фото вилученого бурштину на майже мільйон
фото: прокуратура

Каміння і обладнання для його обробки, а також вироби, які знайшли в господарстві чоловіка, вилучили. Найімовірніше, на нього накладуть арешт.

У повідомленні прокуратури йдеться, що першочергові слідчі (розшукові) дії щодо встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення тривають. Суспільне готове озвучити позицію підозрюваного, якщо він чи сторона його захисту вийвлять таке бажання та вийдуть на контакт із редакцією.

У прокуратурі Рівненщини показали фото вилученого бурштину на майже мільйон
фото: прокуратура

Зазначимо, що Острозький район – південний і покладів бурштину там немає, на відміну від півночі – Рівненського Полісся.

Нагадаємо, у грудні 2019-го Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт щодо врегулювання видобутку бурштину. Згодом його підписав президент.

Документ передбачає введення єдиних дозволів на геологічну розвідку бурштинових надр з правом видобутку бурштину на п'ять років на ділянках до 10 гектарів (через аукціони ProZorro). Перші такі аукціони уже стартували.

Читайте також

  • Наприкінці травня в Рівненській ОДА прокоментували "хизування" нелегальних бурштинокопачів і сказали, що нелегальний видобуток, якщо порівнювати із минулим роком, зменшився приблизно удвічі.
  • 18 травня на Рівненщині правоохоронці провели обшуки у осіб, яких вважають причетними до незаконного видобутку бурштину у Володимирецькому районі. Знайшли загалом 73 кілограми бурштину. У прокуратурі зазначили, що його орієнтовна вартість близько 700 тисяч гривень.
  • 14 травня, ДБР повідомило про підозру поліцейському з Дубровиці, йому інкримінують "кришування" нелегального видобутку бурштину. Він буцімто брав по 200 доларів за день роботи мотопомпи.
  • У той самий день оперативники СБУ та прикордонники Рівненщини виявили чоловіка, який намагався пронести бурштин у Білорусь. Він втік хащами та болотами.
  • 1 травня викрили групу осіб, підозрюваних в організації бурштинового бізнесу.
  • На початку березня вночі в урочищі Хрести біля Клесова Сарненського району працівники Служби безпеки України затримували старателів.
  • У середині лютого КОРД, Нацгвардія, спецрота, ТОР патрульної поліції, слідчі, внутрішня безпека поліції та прокуратура області за ухвалою суду провели обшуки та затримання осіб, яких вважають причетними до незаконного видобутку бурштину та злісного опору працівникам правоохоронних органів.
На початок