Ловитимуть старателів на фотопастки: на Рівненщині посилюють охорону місць видобутку бурштину

Ловитимуть старателів на фотопастки: на Рівненщині посилюють охорону місць видобутку бурштину

Ловитимуть старателів на фотопастки: на Рівненщині посилюють охорону місць видобутку бурштину
Знаряддя бурштинокопачів, вилучене під час рейду на території Воронківського лісництва. Фото: Нацполіція області

У місцях потенційного видобутку бурштину на Рівненщині лісівники посилили охорону та встановили фотопастки. Про це 1 березня повідомили у пресслужбі Поліського лісового офісу. В поліції розслідують два факти незаконного видобутку бурштину, зафіксовані за 27 лютого у Вараському районі.

Шість мотопомп знайшли та вилучили поблизу села Воронки Вараського району на території Воронківського лісництва, йдеться у повідомленні Поліського лісового офісу. Це сталося під час рейду працівників лісової охорони.

"Знаряддя, які використовують бурштинокопачі, були замасковані у болотистій місцевості. За зовнішніми ознаками помітно, що три з мотопомп використовувалися останнім часом. На місце викликали поліцію. Розпочали вилучення. Поки тривали роботи, місцеві жителі – орієнтовно 20 осіб – прибули на місце і здійснили валку дерев на дорозі, якою планувалося вивезення мотопомп. Таким чином ще й здійснивши самовільну порубку дерев", – повідомили у Поліському лісовому офісі.

Читайте також: Три роки легального видобутку бурштину: приклад фірми, яка працює на Рівненщині
Ловитимуть на фотопастки: на Рівненщині посилюють охорону місць видобутку бурштину
Фото: Нацполіції області

Завали на дорозі лісівники розчистили, а знаряддя забрали спецтехнікою.

"У місцях потенційного видобутку бурштину лісова охорона посилила чергування, встановлено фотопастки. Варто зазначити, що минулого року в масивах цього лісництва не було жодного подібного випадку", – уточнили у пресслужбі офісу.

Читайте також: Бурштин: що лишають нащадкам нелегальні копачі на Рівненщині
Ловитимуть на фотопастки: на Рівненщині посилюють охорону місць видобутку бурштину
Фото: Поліський лісовий офіс

У пресслужбі Нацполіції області зазначили, що 27 лютого у Вараському районі зафіксували два факти незаконного видобування бурштину і вилучили сім мотопомп.

"У лісовому масиві поблизу села Воронки вилучили шість мотопомп на базі двигуна Mercedes-Benz і знаряддя для незаконного видобутку бурштину. Крім того, на території Мульчицького лісництва неподалік села Кухітська Воля працівники сектору превенції виявили мотопомпу кустарного виробництва", – йдеться у повідомленні пресслужби Нацполіції області.

Читайте також: Чим особливий бурштин на Поліссі. Пояснює співавтор нового довідника з Рівного
Ловитимуть на фотопастки: на Рівненщині посилюють охорону місць видобутку бурштину
Фото: Поліський лісовий офіс

Вилучене знаряддя доставили на територію відділень поліції, а за обома фактами тривають досудові розслідування, зазначили у поліції.

Що відомо

  • У грудні 2019-го Верховна Рада ухвалила закон про регулювання видобутку бурштину. Він передбачає видачу дозволів на видобуток на певних земельних ділянках, також він вносить зміни до Земельного кодексу, якими передбачається проведення розвідувальних робіт щодо пошуку покладів бурштину. Водночас закон запроваджує кримінальну відповідальність за незаконний видобуток і відповідальність за недотримання вимог рекультивації.
  • Після видобутку бурштину рекультивації в області потребує близько десяти тисяч гектарів земель. Це більше, ніж спільна площа міста Рівне та приміського Квасилова. Науковці певні, що шансів на відновлення родючості такого ґрунту – небагато. Про наслідки екологічного лиха Суспільне розповідало ТУТ.
  • Після легалізації видобутку бурштину правоохоронці неодноразово влаштовували рейди на клондайки та у села, де мешкають нелегальні копачі.

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок