Чи очистилась природа: який рівень шуму, радіації та якість води в Одеській області

Чи очистилась природа: який рівень шуму, радіації та якість води в Одеській області

Чи очистилась природа: який рівень шуму, радіації та якість води в Одеській області
. UA:Одеса

Спеціалісти Одеського обласного лабораторного центру МОЗ провели ряд досліджень щодо якості питної води, стану Чорного моря на пляжах, водойм регіону, рівня шуму та забрудненості атмосфери. Результати опублікували на сторінці лабцентру на Facebook.

За їхніми даними, в рекреаційних зонах, на пляжаж Одеси та області відібрали 93 проби морської води, їх перевірили на мікробіологічні показники. А також 43 проби води оцінили за санітарно-хімічними даними.

Результати досліджень показали, що морська вода на пляжах Одеси за мікробіологічними показниками не відповідає нормам, запевнили в лабораторному центрі МОЗ.

Також дослідження провели у водоймах в Балтському, Овідіопольському, та Білгород-Дністровському районах. Спеціалісти МОЗ зафіксували перевищення норми санітарно-хімічних показників у Дністровському лимані та річці Савранка.

Дослідили в лабцентрі і показники питної води. Отримані дані на 2.6% перевищують норму за санітарно-мікробіологічними показниками в селі Лиман та селищі міського типу Окни Татарбунарського району.

Також не відповідають вимогам санітарно-хімічні показники трьох проб води (перевищення на 6.4%) у Балтському (села Андріяшівка, Білине) та Татарбунарському (с.Лиман) районах.

Загалом по Одеській області відібрали 78 проб питної води для дослідження на санітарно-мікробіологічні і 47 проб для дослідження на санітарно-хімічні показники. В Одесі показники питної води в нормі.

Як розповіли в обласному лабораторному центрі МОЗ України, рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції по області, порівняно з попереднім тижнем, зріс на 3 випадки (66 проти 63). Зокрема, серед дорослих на 2 випадки (27 проти 25) та серед дiтей до 17 рокiв на 1 випадок (39 проти 38).

Також спеціалісти МОЗ зробили акустичний моніторинг. Вони провели 22 вимірювань рівня шумів в Одесі, смт Іванівка, Балті, Южному, Ізмаїлі, селах Броска, Сафьяни, Маяки, місті Біляївка. Перевищення зафіксували в Одесі: вулиця Балківська кут Матроського узвозу та проспект Шевченко 1.

Радіаційний фон на території області складає 12-14 мкР/год., що відповідає природному фону багаторічних спостережень, зазначили в МОЗ.

Нагадаємо, що рекомендація не купатися в Чорному морі на одеському узбережжі діє з початку червня. Минулого разу проби води відібрали 25-26 травня у визначених контрольних точках Одеси. За результатами досліджень, морська вода не відповідала санітарно-мікробіологічним показникам, зазначали в міськраді.

Читайте також

На початок