За 80 років не було жодного капітального ремонту: жителі селища на Вінниччині просять заасфальтувати дорогу

За 80 років не було жодного капітального ремонту: жителі селища на Вінниччині просять заасфальтувати дорогу

За 80 років не було жодного капітального ремонту: жителі селища на Вінниччині просять заасфальтувати дорогу
. Фото: Суспільне Вінниця

Дорогу місцевого значення просять відремонтувати жителі селища Бродецьке Глухівської громади Хмільницького району. Її протяжність — кілометр і двісті метрів. Вона частково пролягає над одним із ставків. Тут немає відбійників.

В'їжджаючи з центру селища, ділянка неасфальтованого шляху. Вона у ямах. Далі — міст. По обидва боки — металеві загородження, але вони поламані. За мостом дорога повертає.

Оминаючи ями, можна не впоратися з кермуванням і злетіти у річку. Про це розповідає водій Олександр. І додає, що дорогу потрібно капітально ремонтувати, адже рух на цій ділянці жвавий.

"Це центральна дорога села. На Любар можна їхати, на Вінницю, у будь-який бік. Ями уже латали, але все одно з'являються вибоїни", — каже Олександр.

дорогааа
Фото: Суспільне Вінниця

За мостом над ставком — кілька десятків бетонних стовпів. Далі пів кілометра дороги вздовж водойми без відбійників, але із вербами. Про "розбиту" ділянку староста громади Ігор Ткачук знає. Говорить, що два роки тому робили проєктно-кошторисну документацію на ремонт. Тоді вартість робіт була 5 млн. гривень.

"Тоді мали поміняти повністю асфальтне покриття. Воно тут дуже погане. Відповідно облаштувати її. В 2021 році не встигли, бо то вже був кінець року. На 2022 рік самі розуміємо, що почалася війна. Будь-які капітальні видатки стали неможливими", — каже Ігор Ткачук.

дорогааа
Фото: Суспільне Вінниця

Торік намагалися скоротити перелік робіт, аби зменшити кошторис. Але через війну платежі не пройшли, додає Ткачук.

"Розумію, що є закони, є норми ДБН. Має бути там загородження. Воно там буде, якщо виникло питання. Якщо виникла проблема, то завжди можна вирішити. Питання: яким чином? На сьогоднішній день жодні платежі по бюджету на таку тему, на капітальні видатки якогось мосту не пройдуть", — говорить староста села.

Дорозі більше 80 років. За цей час її жодного разу капітально не ремонтували. Лише латали ями. Місцевий житель Валентин каже, якщо вже дійде справа до ремонту, потрібно і тротуари робити, аби було безпечно пішоходам.

"Коли діти там спускаються, в школу ідуть, їм немає по чому іти. Дорогу постійно підремонтують і воно знову вибивається. Тут якийсь такий ґрунт, що постійно вибиває", — каже Валентин.

Перш за все шукатимуть гроші на ремонт дороги, а вже потім на облаштування відбійників, каже староста села Ігор Ткачук. Бо на огородження ділянки такої протяжності за нинішніми цінами піде декілька мільйонів гривень.

Читайте також

На початок