"Ніч не спав, щоб не проспати". Водій шкільного автобуса з півночі Сумщини розповів, як вивозив людей на початку війни

"Ніч не спав, щоб не проспати". Водій шкільного автобуса з півночі Сумщини розповів, як вивозив людей на початку війни

"Ніч не спав, щоб не проспати". Водій шкільного автобуса з півночі Сумщини розповів, як вивозив людей на початку війни
. Фото: Суспільне Суми

Водій шкільного автобуса зі Свеси Шосткинського району Валерій Стольніков розповів, як на початку війни вивозив людей з районів, контрольованих російськими військовими.

Вранці 24 лютого 2022 року російські війська атакували прикордонні пункти пропуску на Сумщині. Окупанти взяли під контроль ділянку автомобільної дороги “Київ-Москва” та поставили свій блокпост на мосту через річку Сейм, відрізавши північ області від столиці та обласного центру. Люди також виявились відрізаними від дому, а тому наприкінці лютого за ними вперше виїхав водій шкільного автобуса Свеської школи №2 Валерій Стольников.

“Я налаштувався і у три години мав виїзджати. Я навіть ніч не спав, щоб не проспати. Рідні все розуміли, жінка розуміла – перехрестила мене і я поїхав. Коли під’їжджав до Сейму, то попереду їхав танк і я за ним. Люди, що сиділи у автобусі говорили, щоб ми повернулися назад. Відповів, що назад повертатись не буду, що мене чекають діти”, – згадує водій автобусу Свеської спеціалізованої школи №2 “ліцей” Валерій Стольников.

Водій шкільного автобуса з півночі Сумщини розповів, як вивозив людей на початку війни
Фото: Суспільне Суми

Чоловік розповідає, що через ворожі блокпости їздив у Суми 8 разів, але найбільше йому запам’яталась перша поїздка і російський блокпост у Чумаковому.

“Дві колони було з боків і два вертольоти літали. Я десь годину простояв, а потім підійшов до росіянина. Спитав, куди рухається колона. Він відповів, що у сторону Сум. Я сказав, що вони їдуть повільно і, чи можна їх обігнати. Той відповів, що дивлячись на кого потраплю, що можу назад і не повернутись. Через годину вони повернули на Буринь і я поїхав за людьми”, – розповідає Валерій Стольников.

Чоловік говорить, що автобус кожного разу повертався переповненим. Росіяни не приховували свого ставлення до людей, але пропускали автобус з пасажирами.

“Сказали (російські військові - прим. авт.), що вони ненавидять Суми. З автобусів всіх вивели, вишикували у чергу і перевірили, а потім ми сіли у автобус і поїхали”, – розповідає водій.

Водій шкільного автобуса з півночі Сумщини розповів, як вивозив людей на початку війни
Фото: Суспільне Суми

Разом з Валерієм поверталась в рідну Свесу і студентка Євгенія. Дівчина говорить, що війна її застала в Сумах і батьки дуже хотіли, щоб вона виїхала з міста, яке постійно обстрілювали росіяни.

“Ми найняли автомобіль знайомого і він мене довіз до автовокзалу, я залишилась з ним, бо мені було страшно самій. Коли ми вже доїжджали до Путивля, то водій сказав, що тут стоять росіяни, а тому треба бути обережними й нічого не казати. Відразу ж зник зв'язок і я не могла зателефонувати мамі. Коли нас зупинили, то зайшли до автобуса і спитали куди ми їдемо. Коли ми відповіли, що додому, вони на нас так подивились… Їх було 2-3 чоловіка, вони були з автоматами. Ми поїхали, далі було також багато блокпостів, доїхали додому і все було добре”, – говорить студентка Євгенія.

Транспортна блокада регіону тривала до початку квітня, коли відступальні росіяни підірвали міст через річку Сейм в районі села Чумакове. Але вже 9 квітня було налагоджено регулярне автобусне сполучення між Сумами та північчю області.

Що відомо

  • На початку повномасштабного російського вторгнення Сумщину залишили майже всі сили оборони України. У перші дні люди взяли до рук зброю і коктейлі Молотова та чинили спротив російському агресору. Активність сумських партизанів уповільнила рух ворожих колон і допомогла вистояти Києву та Харкову. Кореспонденти Суспільного поспілкувалися з людьми, які чинили опір російським військам з перших днів повномасштабного вторгнення.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок