Гепатит B і С – як передається ця хвороба та особливості її профілактики. Розповідає лікар

Гепатит B і С – як передається ця хвороба та особливості її профілактики. Розповідає лікар

Гепатит B і С – як передається ця хвороба та особливості її профілактики. Розповідає лікар
. ФОТО: Gettyimages

Гепатит — це запалення печінки. Стан може проходити самостійно або прогресувати до рубцювання, цирозу або раку печінки. Віруси гепатиту є найчастішою причиною гепатиту у світі, але інші інфекції, алкоголь, деякі ліки та аутоімунні захворювання також можуть викликати гепатит.

Існує п’ять основних вірусів гепатиту: A, B, C, D і E. Зокрема, типи B і C призводять до хронічних захворювань у сотень мільйонів людей і є найчастішою причиною цирозу і раку печінки. Саме про ці два типи гепатиту, передачу цієї хвороби від однієї людини до іншої, особливості профілактики та статевого життя у програмі Юлії Найди "Відверто з лікарем" на Українському Радіо "Чернігівська хвиля" розповіла лікарка-інфекціоніст Оксана Баластрик.

Далі з її слів:

Як передається гепатит B і С

Загалом ці типи гепатиту передаються статевим шляхом, при хірургічному та стоматологічному втручанні та при відвідуванні косметологічних закладів. Оскільки на сьогодні велика кількість людей користується цими видами послуг, то вірогідність захворіти на гепатит B і С дуже велика. Існує статистика, що 0,5-1% населення можуть хворіти на ці гепатити. Також гепатит може передатися при використанні загальних побутових речей, таких як манікюрні ножиці або гострі бритви. Тому ці інструменти мають бути індивідуальними.

Також існує 5-7% ймовірності передачі гепатиту від матері до дитини внутрішньоутробно. Тому перед плануванням дитини батьки обов’язково повинні перевіритися на гепатит B і С.

Особливості та симптоми гепатиту B і С

При захворюванні процеси протікають легко, а температура не підіймається. Єдиний момент, на що людина може звернути увагу, це пожовтіння шкіри та білкової оболонки ока. Це відбувається, коли надто багато вірусу потрапило в організм, наприклад, при переливанні крові або хірургічному втручанні. Організм не може впоратися з інактивацією вірусу і відбувається активне та гостре ураження печінки.

Але більшою мірою людина не помічає симптомів і може жити так багато років. Ця хвороба затяжна. З часом може з’явитися слабкість, болі в суглобах, може бути ураження щитоподібної залози, загострення хронічного панкреатиту.

Через те, що вірус знаходиться в усіх клітинах організму, неможливо передбачити, де він почне себе проявляти.

Гепатит B і С – як передається ця хвороба та особливості її профілактики. Розповідає лікар
Гепатит B і С – як передається ця хвороба. ФОТО: Gettyimages

Профілактика гепатиту

Якщо у людини міцний імунітет, то у 90% випадків організм самостійно справляється з хворобою і відбувається ілюмінація вірусу.

Гірша ситуація з гепатитом С. Якщо він потрапляє в організм, то є тільки 5-7% випадків, коли вірус може вийти з організму сам. Це відбувається через особливу будову вірусу.

Для того, щоб провести скринінгові дослідження на першому етапі, необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, зробити CITO-TEST, щоб виявити чи є антитіла, чи немає. Надалі діагноз підтверджується імуноферментним аналізом, а потім, якщо все підтвердилося, пацієнта направляють до інфекціоніста або спеціаліста з вузькою спеціалізацією.

Зокрема, профілактика гепатиту B проводиться через вакцинування. Його вперше проводять дітям у пологовому будинку. Якщо цього не вдалося зробити, то надалі вакцинуватися можна у будь-якому віці. Для цього також потрібно звернутися до сімейного лікаря, який проводить аналізи чи немає вже гепатиту В. Якщо все добре, то проводиться вакцинація.

Перевірка на гепатит має відбуватися хоча б один раз на рік.

На сьогодні існує програма по безкоштовній терапії гепатитів. Зокрема, гепатит C добре піддається цій терапії. Також існує медикаментозне лікування.

Саме лікування передбачається в домашніх умовах, практично без побічної дії. Воно не відображається на професійній діяльності людини.

Гепатит B і С – як передається ця хвороба та особливості її профілактики. Розповідає лікар
Гепатит B і С – особливості профілактики. ФОТО: Gettyimages

Чи можна взагалі вилікуватися від гепатиту

Від гепатиту B вилікуватися неможливо. Противірусна терапія направлена на зменшення кількості вірусу в організмі до мінімуму, щоб зберегти роботу внутрішніх органів. Вона довготривала (не менше одного року).

Людину з гепатитом C до 95-98% можна вилікувати. Курс лікування може тривати 12 тижнів. Зокрема, донором при здачі крові така людина не може бути, навіть якщо пройшла лікування.

Також до профілактики можна віднести:

  • прогулянки;
  • дієту та збалансований водний баланс;
  • здоровий сон;
  • позитивні емоції.

Культура поведінки хворих

Якщо людина приходить до лікувального закладу або у салони краси й вона знає, що хвора на гепатит, то має про це попередити. Тому що спеціаліст, який буде проводити процедури, зможе бути більш уважний до обробки інструментів. Це зменшить вірогідність передачі вірусу іншій людині.

Деякі люди соромляться про це говорити та вважають, що до них буде упереджене ставлення.

Щодо передачі гепатиту B і С статевим шляхом, то в ідеалі потрібно не посоромитися та спитати у партнера, чи проходив він тест на виявлення цієї хвороби. Або разом з партнером зробити увесь набір аналізів, які необхідні: ВІЛ, сифіліс, гепатити B і С та загальний аналіз крові.

Чи існують летальні випадки при такій хворобі

Це буває дуже рідко при фульмінантних формах гепатиту B і С. Це можливо при гострих гепатитах, коли відбувається активне ураження печінки та практично не залишається здорових клітин.

Пацієнт помирає від ускладнень: при набряках, поганому самопочутті, неможливості повноцінно харчуватися, болі у шлунку, відбувається порушення гормонального балансу. Хворі помирають повільно від інтоксикації, коли печінка перестає функціонувати.

Читайте також

Хронічне обструктивне захворювання легень: що це за хвороба, яка її діагностика та профілактика. Пояснює лікар

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок