До Трійці жителі Коропщини будують дерев’яні гойдалки за старовинною традицією

До Трійці жителі Коропщини будують дерев’яні гойдалки за старовинною традицією

До Трійці жителі Коропщини будують дерев’яні гойдалки за старовинною традицією
.

До свята Трійці жителі села Верба, що на Коропщині, прикрашають дерев’яні гойдалки та каруселі, які будують за старовинною традицією. Роблять так щороку, а потім влаштовують для дітей святкові катання. Прикрашати гойдалки перед Зеленою неділею – сільська традиція. Трійця у Вербі – храмове свято. І Святкують його три дні – у неділю, понеділок і вівторок.

Жителі Верби везуть прикраси для місцевого атракціону. Гілки берези прив’язують до кізлин - велетенських стовпів, що тримають саму гойдалку. Березою гойдалки і вінчають. Ці прикраси з гілок тут називають клечанням.

Вербівські гойдалки – головна розвага тутешніх дітей і дорослих. Це справжня традиція, якій сотні років. Гойдалка повністю дерев’яна. Петлі, які тримають скріплюють колоди, теж дерев’яні – дубові, каже Віталій Марінченко – житель Верби. Він допомагав будувати цей майданчик.

Майструють також вербівську карусель. Технологія обох гойдалок старовинна, від пращурів. Конструкцію каруселі осучаснили – для надійності дерево частково замінили металом, розповів Володимир Ніктенко,– який керував спорудженням обох гойдалок

«Технологія ця з споконвіків – від дідів-прадідів. Такої великої технології нема – з лісу привезли колоди. Поставили. Як кажуть – «ловкость рук и никакого мошенничества». Все вручну поробили, попіднімали».

Майданчик з гойдалками у Вербі збудували минулоріч. Загалом таких у селі тепер чотири. Ідея збудувати новий виникла у виконувача обов’язків старости села Віктора Залозного. Місцеві жителі підтримали.

На майданчик грошей з бюджету громади не витрачали, каже Віктор Залозний. Матеріали для будівництва приносили люди, допомагали місцеві фермери.

Гойдалки у Вербі, за традицією, прикрашають в суботу ввечері, перед Трійцею. Це в селі храмове свято.

Більше вражень місцевих про традиційні гойдалки – у нашому сюжеті.

Читайте також: Бази відпочинку запрацюють 10 червня: МОЗ випустив рекомендації

На початок