На Херсонщині у селі Садовому три місяці немає електрики та води: в яких умовах живуть люди

На Херсонщині у селі Садовому три місяці немає електрики та води: в яких умовах живуть люди

Ексклюзивно
На Херсонщині у селі Садовому три місяці немає електрики та води: в яких умовах живуть люди
. Садове. Жителі набирають воду зі скважин, 13 лютого 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Село Садове, що неподалік Херсона, знеструмлене три місяці. Військові РФ перед втечею з правобережжя пошкодили електроопори та підстанції. Люди розуміють, що поки триватимуть обстріли, живлення не буде.

Люди у Садовому живуть третій місяць без електрики, води, а подекуди й без опалення. Пані Олена говорить, духом не падають і допомагають один одному. Виживати важко, але вже прилаштувалися. У жінки у дворі є генератор, з його допомогою качає воду і заряджає гаджети собі та сусідам.

"Світла нема, купляємо бензин вмикаємо генератор, щоб набрати води. Набираємо і ми і сусіди приходять, заряджаємо телефони. Купляємо дрова і топимо. у нас твердопаливний котел, який горить без світу погано, насос не качає, то гріє погано. Виживаємо як можемо", — каже Олена.

На Херсонщині у селі Садовому три місяці немає електрики та води: в яких умовах живуть люди
Садове. Місцеві жителі на вулиці у справах, 13 лютого 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Станіслав говорить, така ситуація в багатьох сусідніх селах. Люди розуміють, що поки триватимуть обстріли, живлення не буде.

"Ми розуміємо, що світла скоро не буде. У нас зірвано було на 3 листопада у нас було зірвали три бетонні опори, шість або вісім ажурних металевих опор завалені. Це нам військові РФ зробили, ще заміновані підходи до опор", — говорить Станіслав.

На Херсонщині у селі Садовому три місяці немає електрики та води: в яких умовах живуть люди
Садове. Один з будинків, зруйнований після російських обстрілів, 13 лютого 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Садове знаходиться у прибережній зоні й постійно під обстрілами. До повномасштабного вторгнення в селі проживало півтори тисячі людей, зараз - близько 600. Залишилися пенсіонери та маломобільні люди. Допомогу отримує кожна людина в селі, розказує староста Садівського старостинського округу Олена Семеніхіна. Є підвіз питної води та працює Пункт Незламності, де є електроенергія.

"Що стосується питань житлово-комунальних послуг, то на території округу наявне тільки газопостачання. кричуща проблема у нас це відсутність електроенергії, яка тягне за собою ряд інших проблем. Світло зникло 6 листопада і по сьогоднішній день", — каже Олена Семеніхіна.

Можливості відновити електропостачання у Садовому зараз немає, пояснюють в Херсонобленерго. Живлення у село має подавати підстанція "Антонівка", але вона також без напруги і постійно під обстрілами. Другий варіант - зі сторони Дар’ївки зі станції "Микільська". Але і там безпечно провести аварійно-відновлювальні роботи зараз неможливо. Та попри такі проблеми мешканці Садового налаштовані позитивно. Кажуть, пережили окупацію, тому зможуть перетерпіти й місцевий блекаут. Єдине, говорять що хочеться, щоб була тиша, а не ці нескінченні безглузді обстріли.

Що відомо

  • Російські війська 14 лютого обстріляли передмістя і саме місто Херсон та райони 30 населених пунктів області.
  • Протягом доби 14 лютого, російські війська обстріляли Херсон, передмістя та понад 25 населених пунктів. Серед них — Білозерка, Зимівник, Дніпровське, Велетенське, Антонівка, Золота Балка, Гаврилівка, Берислав, Веселе та Інгулець.
  • Армія РФ двічі за день атакувала лікарню в Херсоні. Снаряди пошкодили дах одного з корпусів, вибуховою хвилею вибило вікна. Загиблих та поранених немає.
  • У Бериславі під обстріл армії РФ потрапила станція швидкої медичної допомоги. Пошкоджена будівля станції та службові автомобілі. Водій "швидкої" отримав поранення.

Читайте також

Херсон знову під обстрілами військових РФ: пошкоджена лікарня, магазин та дорога

У Херсоні під обстрілами залишаються жити 4000 дітей — керівниця МВА

357 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок