Івано-франківських поліцейських, які принижували хлопців, звільнили

Івано-франківських поліцейських, які принижували хлопців, звільнили

Івано-франківських поліцейських, які принижували хлопців, звільнили
. Суспільне Карпати

В Івано-Франківську двох правоохоронців, які лайливо спілкувалися із хлопцями та погрожували їм неподалік міського відділку поліції, звільнили з Нацполіції. Ще трьох полісменів притягли до дисциплінарної відповідальності. Про це кореспонденту Суспільного повідомив тимчасовий виконувач обов’язків заступника начальника обласної поліції Остап Білейчук.

Чому хлопці потрапили до відділку

30-го травня неподалік Івано-Франківського міського відділку поліції посварилися двоє хлопців - неповнолітній франківець та його старший товариш. Так Суспільному повідомив батько одного із затриманих.

Івано-франківських поліцейських, які принижували хлопців, звільнили
Батько іванофранківця, якого принижували поліцейські, Владислав Сукенник. Суспільне Карпати

Хлопців поліцейські завели у відділок. У поліції на них склали два адміністративні протоколи. Неповнолітньому - за дрібне хуліганство, а вісімнадцятирічному - за розпивання слабоалкогольних напоїв у громадському місці.

Відмовилися підписувати протоколи

Батько 17-річного хлопця Владислав Сукенник розповів, що у відділку хлопці відмовилися підписувати ті документи, які їм пропонували. Каже, що окрім лайки, поліцейські вдарили його сина, запитуючи про татуювання.

Івано-франківських поліцейських, які принижували хлопців, звільнили
Івано-франківських поліцейських, які принижували хлопців, звільнили. Суспільне Карпати

"Не давали якихось пояснень, на підставі чого затримали, хто саме застосовував силу до мого сина. Ми намагалися отримати дані, хто це – так і не відповідали", – каже батько.

Молодший із хлопців увімкнув диктофон на гаджеті і записав розмову із поліцейськими.

Що сказали поліцейські

Частину матеріалів (розмову поліцейських) опублікували в Soundcloud на каналі місцевого інтернет-видання "Галка".

Поліцейські обзивають затриманих "соплею", заставляючи підписати протокол: "Ти підпишеш на**й бл**, ти таке підпишеш шо о****ш на**й. Тут ше не такі підписували. Дивися, спортсмен нев*****я…".

Владислав Сукенник каже, що у хлопців один до одного не було претензій. У відділку його син вимагавав, аби із ним адекватно спілкувалися і не погрожували.

Ось, що відповідали полісмени: "Ви, діти-європейці, які рвалися в Європу…Рвали Майдани…Скажи мені, ти дикар ти йоб***** на***, де ти хочеш жити, ти су** бл***? Тобі жити десь в Верховинському районі (ред. гірський район Івано-Франківської області), там, де ведмеді ходять, ти дічь бл***, ти ще розказуєш про тут безпеку?".

Також один із правоохоронців звинуватив хлопців у тому, що через таких як вони, чоловік посивів і не бачив життя.

Звільнили і понизили

В обласному управлінні Національної поліції оперативно провели службове розслідування. Як повідомив тимчасовий виконувач обов’язків заступника начальника обласної поліції Остап Білейчук, двох правоохоронців, які лайливо спілкувалися із хлопцями та погрожували їм, звільнили з Нацполіції. Ще трьох полісменів притягли до дисциплінарної відповідальності.

Зокрема, понизили в посаді чергового старшого інспектора. Він бачив, як його колеги поводилися із хлопцями, але нічого не повідомляв. Остап Білейчук каже, що з боку хлопців жодних провокацій не було, і полісмени не мали права так поводитися.

"Вони пояснювали, що сприйняли будь-які дії, як провокацію затриманих. Ця ганебна поведінка працівників не дає їй підстав це робити. Працівник поліції перш за все має бути морально стійким", - каже тимчасовий виконувач обов’язків заступника начальника обласної поліції Остап Білейчук.

Усі матеріали стосовно поведінки поліцейських передали до Державного бюро розслідувань та прокуратури.

Автор: Василь Скрипка

На початок