З початку року на Київщині зареєстрували майже тисячу шлюбів

З початку року на Київщині зареєстрували майже тисячу шлюбів

З початку року на Київщині зареєстрували майже тисячу шлюбів
. Фото: Соколовська Інна / УНІАН

Від початку року, з 2 січня до 13 лютого, у Київській області зареєстрували 978 шлюбів. У Київській обласній військовій адміністрації розповіли, як в умовах війни закохані пари можуть узаконити свої стосунки.

У Департаменті економіки Київської ОВА, нагадали, що для державної реєстрації шлюбу жінка і чоловік особисто подають заяву до органу державної реєстрації актів цивільного стану або до Центру надання адміністративних послуг. Зазвичай створення нової сім’ї реєструють через місяць після подання заяви.

Також подати заяву на шлюб можна через урядовий портал "Дія". На сайті описані кроки реєстрації шлюбу і необхідні для цього документи.

Водночас під час воєнного стану в Україні діє окремий механізм реєстрації шлюбу для військовослужбовців, які не мають можливості бути фізично присутніми під час такої процедури. Крім того, під час війни факт реєстрації шлюбу може засвідчуватись актом про укладення шлюбу, що складається безпосереднім командиром військовослужбовця. Алгоритм укладання шлюбу з військовослужбовцем можна знайти за посиланням.

Що відомо про реєстрацію шлюбів в Україні

Кількість шлюбів в Україні у 2022 році зросла на 4%: це найбільший ріст та рекорд за останні три роки. Водночас розлучень через РАГС та шлюбних контрактів суттєво поменшало — дані Мін'юсту.

В Україні з 7 березня до 30 вересня 2022 року 2435 пар одружилися за особливим порядком реєстрації шлюбів в умовах воєнного стану. Найбільше — 322 пари зареєстрували шлюб у Києві.

В умовах війни Міністерство юстиції спростило процедуру реєстрації шлюбу.

На порталі "Дія" можна подати заяву на реєстрацію шлюбу онлайн і одразу обрати місце та час, формат та зал, де пройде церемонія, а також додаткові послуги, які супроводжують захід.

Читайте також

У КОВА розповіли, в яких районах Київщини найбільше народжують дітлахів

На початок