Аграрії пояснили, чому подорожчала суниця

Аграрії пояснили, чому подорожчала суниця

Ексклюзивно
Аграрії пояснили, чому подорожчала суниця
. УНІАН

Ціни на суницю в Україні підвищилися через те, що значну частину врожаю знищили заморозки. У деяких регіонах масштаби втрат сягають 70%.

"Перша причина зростання цін — це заморозки. У цьому році дуже багато пошкоджено рослин, причому це стосується всієї України. Культура померзла і на західній Україні, і на півдні — Херсонська, Миколаївська. Масштаби пошкоджень різні, оскільки заморозки падали нерівномірно, десь 10-20%. Є місця, де втрати становлять 60-70%", — розповіла Суспільному Валентина Кропивко, експертка Українського клубу аграрного бізнесу.

Окрім того, за її словами, холод знищив велику кількість урожаю і в Польщі, тому "альтернативних варіантів, по суті, немає" і пропозиція на внутрішньому ринку дуже обмежена.

У 2019 році суницю продавали за 25-30 гривень за кілограм, станом на червень 2020 ціна зросла до 65-75 гривень.

"Дійсно, закупівельні ціни зараз на півдні — 45-55 грн — це ті, що з полів забирають. Спочатку вони померзли, але зараз ідуть дощі. Для того, щоб доправляти ягоду кінцевому споживачу, її треба додатково обробляти, а це теж кошти", — зазначила Кропивко.

Погода також вплинула на врожай ранніх плодів, як-от черешня та вишня.

"Спочатку суцвіття підмерзли, зараз ягода набирається, визріває, але внаслідок перезволоження є пошкодження. Так само проблеми із кондицією ягоди", — відзначила експертка.

Кропивко додала, що погода найбільше вплинула на ранні сорти, а з пізніми ситуація не має бути критичною.

Що відомо

  • Із Держрезерву зник стратегічний для країни запас зернових. Радник міністра внутрішніх справ Михайло Апостол заявив, що не можна вдавати, що майже 2700 вагонів зерна, яке мало перебувати на зберіганні, "з'їли миші", а винні "мають за це відповісти".
На початок