У Херсонській області вирувала негода

У Херсонській області вирувала негода

У Херсонській області вирувала негода
. Суспільне Херсон

Грози, град та шквали - така погода спостерігалась у Каланчацькому, Скадовському, Горностаївському районах Херсонщини 3 червня. Циклон не зачепив решту області.

Як розказала телефоном Тарасівська сільська голова Зоя Тимощук зі Скадовського району, багатьом місцевим жителям градом побило городину.

"Десь близько 18-тої години так стало раптово прохолодно, дуже потемніло небо і люди побачили смерч. Це було над селами Тарасівка, бачили Дар’ївка, Новоукраїнка. Це було за селом . Потім через деякий час відразу пішов град. Град встелив городи. Не повністю, але так наполовину було покрито градом. На сьогоднішній день звернулися люди з села Дар’ївки. Одна людина звернулася, що постраждала городина. Більше це було в бік моря. Була піднята на велику, неймовірну висоту вода. Це було на морі. Дуже ми були всі налякані. Але знаємо одне, що янгол-охоронець в громаді в нас є".

У Горностаївському районі близько 20-ї години 3 червня, полосою пройшла стихія - сильний град випав у селі Зелений Под та трохи менше зачепив село Ольгине. Подекуди град був близько півтора сантиметри діаметром. За словами директора сільгосппідприємства "Дружба" Володимира Луговця, коли він приїхав о 5 годині на поле, земля була повністю покрита шаром граду, який ще не розстанув і можна було ліпити сніжки, а в калюжах плавали чайки. На полях зачепило десь до 500 гектарів посівів господарства. Найбільше дісталося соняшнику, зокрема знищило той, що вже пересіяли після нашестя мишей, тож, очевидно, доведеться гектарів 85 пересівати або залишати під пар.

"За рештою треба спостерігати, але вже зрозуміло, що очікуваного врожаю не буде. Дісталося й кукурудзяному полю, але директор сподівається, що ця культура ще може вижити. Пшениця ніби "утрималася" - її захопило менше. Дісталося й селу Зелений Под – у людей майже повністю знищило городину. Люди пишуть в коментарях під повідомленням, що бояться навіть виходити на город", - розповіла Суспільному головна редакторка Горностаївської газети Любов Рудя. За її словами, сам Володимир Луговець дуже пригнічений тим, що сталося і відмовляється від спілкування з будь ким.

Більше про ситуацію та чого очікувати від погоди далі розповів начальник обласного гідрометцентру Юрій Кіріяк.

"Циклон, який стояв над всією територією України. Ми перебували в його південній частині, як раз призвів до того, що над територією акваторії Чорного моря виник малий циклон, який пройшов через території Каланчацького та Чаплинського районів. І ми спостерігали грози, посилення вітру, в деяких територіях випав град, але це була дуже локальна подія і практично більшу частину області вона не зачепила. Найближчим часом ми очікуємо сьогодні поліпшення погодних умов і наступні кілька діб температура більше 30 градусів очікується і без опадів, але через 7-10 днів ми очікуємо надходження наступного циклону, який знов принесе такі самі погодні катаклізми, як зараз".

Ксенія Сіліна, Тетяна Яременко.

На початок