У Сумах зменшили кількість підрозділів добровольців: у чому причина

У Сумах зменшили кількість підрозділів добровольців: у чому причина

У Сумській громаді кількість добровольчих формувань зменшують з дев’яти до чотирьох. Втім, загальна кількість воїнів в них, за словами командира бригади Сергія Кир`яна, якому і підпорядковуються добровольці, не змінюється.

Пан Василь — боєць одного із Сумських добровольчих формувань. З перших днів повномасштабного вторгнення став на захист рідного міста. "Знаємо дуже добре, що поряд кордон і нам потрібно бути напоготові. Люди в нас вірять, люди нам вдячні, кожен, проїжджаючи на блокпосту, нам висловлює подяку", - розповів доброволець.

Нині, у зв’язку з реформуванням добровольчих формувань, у Сумській громаді з 9 підрозділів залишилось чотири. Підрозділ Василя також реформували. "Ми як несли службу, так і продовжуємо нести. Як виконували свої завдання, як виконували обов’язки – так і виконуємо. Ми нікуди не діваємося. Люди залишаються на місці, нікого не скорочують, нікого не прибирають. Навпаки, кажуть, потрібні люди, бо їх не вистачає", - розказав Василь.

Читайте також: "ДФТГ не розформовуються, а об'єднуються" - заступник командувача Сухопутних військ ЗСУ про тероборону на Сумщині

Зброю, розповідає боєць цього ж підрозділу Євген, при переході в інший — не здавали. Вона з ними з перших днів повномасштабної війни. "Нас цей етап реорганізації, по суті, не торкнувся. Те, що в нас контракти змінились, то це чисто бюрократичний елемент, який необхідно було змінити — то змінили. Зона відповідальності, яка була, така і залишилася. Особовий склад, який був, такий і залишився. Зброя, як уже казали, яка була, така і залишилась, навіть ще й нам додавати будуть", - розповів Євген.

Скорочення кількості підрозділів добровольців з дев’яти до чотирьох, не вплине на загальну кількість воїнів в них, запевняє командир бригади Сергій Кир`ян. "Реформування вже закінчилось, воно проходило з такою ціллю, щоб визначитись з бойовим завданням. Щоб кожна посадова особа, кожен командир добровольчого формування, представник даного підрозділу знав своє завдання. Командири тих п’яти, про які ми вели мову, вони залишаються виконувати завдання визначені, тільки в підпорядкуванні тих, що залишились", - розповів Сергій Кир`ян.

У Сумах зменшили кількість підрозділів добровольців: у чому причина
Суспільне Суми

Новопризначений командир оперативно-тактичного угруповання "Суми" Володимир Кравченко назвав це рішення його попередників політичним. "Менше керівництва, буде більш децентралізована система управління, я думаю, то тільки на краще", - сказав Володимир Кравченко.

Минулого року на утримання добровольців та облаштування позицій з бюджету громади виділили 160 млн грн. Цього року запланували 246 млн гривень, сказав міський голова Олександр Лисенко. "Заплановано утримання позицій, фінансування соціальної підтримки та соціальної допомоги кожного бійця. Вона була 6,5, в цьому році вона буде 8 тисяч гривень. Запланована також компенсація комунальної послуги на житло для кожного добровольця. Заплановано продовження облаштування позицій", - сказав Олександр Лисенко.

Ротація у підрозділах добровольців відбувається постійно. За словами Олександра Лисенка, впродовж року із добровольчих формувань до Збройних сил перейшли близько тисячі воїнів. Загальна ж їх чисельність у підрозділах ДФТГ має збільшитись.

Що відомо

  • Добровольчі формування територіальної громади – воєнізовані підрозділи. Вони формувалися саме з тих громадян, які живуть в конкретній громаді. Отже, виконують завдання оборони в межах саме своєї громади. Громади самі фінансували спорядження таких формувань.
  • Раніше Суспільне розповідало, як ДФТГ на Сумщині готуються до зими.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок