75% потужності ТЕС та майже половина атомної генерації тимчасово втрачені — Шмигаль

75% потужності ТЕС та майже половина атомної генерації тимчасово втрачені — Шмигаль

Офiцiйно
75% потужності ТЕС та майже половина атомної генерації тимчасово втрачені — Шмигаль
. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Фото: УНІАН

На сьогодні через ракетні атаки Росії Україна тимчасово втратила 44% атомної генерації, 75% потужності ТЕС і 33% блокових ТЕЦ. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 10 лютого.

"Загалом через постійні атаки пошкодженими залишаються майже два десятки енергоблоків теплоелектростанцій. Якщо додати до цього факту окупації частини наших енергооб'єктів, то Україна тимчасово втратила 44% атомної генерації, 75% потужності ТЕС та 33% блокових ТЕЦ", — сказав прем'єр Денис Шмигаль

Він також зазначив, що за чотири останні місяці було атаковано кожну другу підстанцію "Укренерго".

"Незважаючи на цей терор, більшість українців залишається з теплом, водою та світлом. Ремонти йдуть, ресурсів для завершення зими достатньо, генератори надходять, енергетичне обладнання від партнерів їде. Десятки атак ракетами та дронами-шахедами, 123 дні енергетичного тероризму. Ми вистояли та успішно завершимо цей опалювальний сезон", — підкреслив Шмигаль.

Ракетна атака Росії 10 лютого

Уночі та вранці 10 лютого Росія вчергове атакувала Україну ракетами. Є влучання в обʼєкти енергетичної інфраструктури в 6 областях, почались аварійні відключення світла. Пошкоджено чотири теплоелектростанції.

У Києві уламки ракети пошкодили будинок, у Харкові, станом на 12:00 відомо про 8 постраждалих внаслідок обстрілу. Сили ППО сьогодні збили 61 із 71 ракет РФ, а також 5 дронів-камікадзе, повідомили в Повітряних силах.

10 лютого російська армія атакувала Україну з літаків стратегічної авіації ТУ-95. Також були запущені ракети повітряного та морського базування з трьох кораблів у Чорному морі, повідомив речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

"Противник почав атакувати дронами з ночі, промацуючи слабкі місця ППО. Крім шахедів, попередньо, було випущено 6 крилатих ракет "Калібр", 5 з них було збито. Також збито 5 з 7 дронів", — розповів він.

Дві російські крилаті ракети "Калібр" перетнули кордон України з Молдовою, після чого увійшли в повітряний простір Румунії, а потім знову — в український. Дві ракети були запущені з акваторії Чорного моря. У Міноборони Молдови підтвердили, що виявили ракети, які перетнула повітряний простір країни. Водночас Румунія, яка є членом НАТО, заявила, що інформація про російську ракету, яка пролетіла над повітряним простором — не підтверджується.

Київ

Через ракетну атаку здійснену армією РФ у Києві уламки ракети пошкодили авто та дах приватного будинку в Голосіївському районі Києва. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко. "Наразі у Голосіївському районі Києва є незначні пошкодження автівок. Також у 4 будинках були пошкодженні вікна", — повідомили Суспільному в ДСНС.

Загалом над Києвом збили 10 ракет. Є пошкодження електромереж. Постраждалих немає. Енергетики працюють над відновленням мереж, повідомив Кличко.

Запоріжжя

Внаслідок ранкових ракетних ударів в різних районах Запоріжжя ушкоджено обʼєкти енергетичної та промислової інфраструктури. Від вибухової хвилі повилітали вікна в одному з багатоповерхових будинків, а також у приміщенні навчального закладу та обʼєкту культурного призначення, про це написав секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв в телеграм-каналі.

Хмельницький

У Хмельницькому стався вибух, через який частина міста знеструмлена. За попередньою інформацією, в Хмельницькій області є влучання в об'єкт критичної інфраструктури.

"Пожежа ліквідована, постраждалих нема", — написав очільник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій.

Харків

Внаслідок обстрілу Харкова восьмеро людей поранені.

"Поранених госпіталізовано. Медики надають їм всю необхідну допомогу" — повідомив голова ОВА Олег Синєгубов. Також зафіксовані влучання в об'єкти критичної інфраструктури. Це підтвердив міський голова Ігор Терехов.

"Сьогодні можуть бути перебої зі світлом та іншими комунальними послугами", — написав він.

Львів

На Львівщині російська ракета влучила в об’єкт критичної енергетичної інфраструктури. Про це повідомив начальник ОВА Максим Козицький.

"Почалася пожежа. На місці працюють всі служби. Масштаби ушкоджень вивчають фахівці. Через це, а також через ситуацію в інших областях, на Львівщині можливі перебої з електропостачанням", – йдеться у повідомленні.

Також в області ракета впала неподалік автобусної зупинки у Золочівському районі, неподалік села Кізлів. Транспортні засоби, які їдуть в напрямку столиці, скеровують через населений пункт Великосілки, на автодорогу Тернопіль — Львів — Рава-Руська. Над Львівською області сили ППО збили 9 ракет.

Івано-Франківськ

На Івано-Франківщині російські військові обстріляли об'єкт енергетичної інфраструктури. Про це повідомила у Telegram-каналі голова обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

"Росіяни завдали ракетних ударів по енергетичному об'єкту в області. На щастя, за попередньою інформацією, постраждалих і загиблих немає", — пише Онищук.

Одеса

Над Одещиною підрозділи протиповітряної оборони збили тринадцять ракет, повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

Наслідки для енергетики

Російські військові влучили в обʼєкти енергетичної інфраструктури в шістьох областях. Запроваджені аварійні відключення, найскладніша ситуація — у Запорізькій, Харківській та Хмельницькій областях, повідомив міністр енергетики Галущенко.

Унаслідок обстрілів пошкоджено обладнання чотирьох ТЕС ДТЕК Енерго, повідомляє ДТЕК. За попередньою інформацією, двоє працівників станцій отримали поранення, їм вже надали медичну допомогу.

Читайте також:

Дві російські ракети перетнули повітряні кордони Молдови та Румунії — Залужний

На початок