У Дніпрі відкрили першу платну камеру в СІЗО: місце коштує понад 3 тис. грн на місяць

У Дніпрі відкрили першу платну камеру в СІЗО: місце коштує понад 3 тис. грн на місяць

У Дніпрі відкрили першу платну камеру в СІЗО: місце коштує понад 3 тис. грн на місяць
. Мін’юст

У Дніпрі відкрили першу платну камеру в обласному слідчому ізоляторі №4. Про це повідомив начальник СІЗО Ігор Калашніков.

Камера розрахована на 4-х людей, у ній є телевізор, кондиціонер та пральна машина. Людина може винайняти приміщння за 880 гривень за добу або за 3 тисячі 70 гривень на місяць.

Якщо попит на платні камери в Дніпрі буде, їхню кількість збільшать, каже Ігор Калашніков.

«Умови більш-менш відповідають европейським, більше 6 квадратів на одну особу і є можливості використовувати різні технічні прилади. Було вкладено 180 тисяч гривень. Кошти спеціального фонду бюджету установи», – сказа він.

За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, платні камери з’явилися у Києві, Львові та Запоріжжі. Гроші виручені з таких камер підуть на приведення до ладу звичайних , на ремонт яких не вистачає державного фінансування, зазначив він.

«Вже є рішення Європейського суду з прав людини, яким констатовано, що Україна неналежно утримує людей у слідчих ізоляторах, стандарти не дотримуються, ми вже виплачуємо компенсації деяким людям, і ми будемо програвати далі, нам треба терміново змінювати систему і налагоджувати нормальні умови утримання. Зменшення корупційних будь-яких потенціалів, тому що, знову-таки, камери не однорідні є ліпші, є гірші» «Замість того, щоб платити хабарі, будь ласка, можна заплатити офіційно і користуватися камерою без проявів корупції», – сказав міністр.

Правозахисниця групи «Січ» Марина Давидова каже, що платні камери є прямим порушенням прав людини – майновою дискримінацією. Правозахисниця додає, що такі нововведення сприятимуть збільшенню корупції в СІЗО, оскільки не відомо, яким чином визначатимуть тих, хто житиме в платних камерах.

Суспільне намагається отримати коментар від уповноваженого з прав людини щодо того, чи не обмежує відкриття платних камер права і свободи в'язнів.

Що відомо

  • Раніше повідомлялося, що Міністерство юстиції планує зробити платними камери у СІЗО з найкомфортнішими умовами, щоб у такий спосіб знайти гроші на інфраструктурні проекти. Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська.
  • Також Мін’юст хоче обмінювати старі будівлі ізоляторів, які розташовані у центрах міста, на нові будівлі на околицях. Першим таким випадком має стати обмін будівлі СІЗО та ще кількох установ у Львові.

На цю тему: У Мін’юсті показали, як виглядають платні камери для ув’язнених в Запорізькій області й Дніпрі

На початок