Міну знайшли в дитячій кімнаті. Історія сапера з Хмельницького

Міну знайшли в дитячій кімнаті. Історія сапера з Хмельницького

Ексклюзивно
Міну знайшли в дитячій кімнаті. Історія сапера з Хмельницького
. Фото: Суспільне Хмельницький

15 тисяч вибухонебезпечних предметів у складі піротехнічного розрахунку знешкодив старшина Валентин Собчук на звільнених територіях. Сапер групи піротехнічних робіт Державної служби з надзвичайних ситуацій розповідає, доводилося розміновувати 500-кілограмові фугасні авіабомби. В місті Ізюм, протитанкову міну готовою до вибуху знешкодили у дитячій спальні на п'ятому поверсі багатоповерхівки.

З Валентином Собчуком поспілкувався кореспондент Суспільного.

Сапер групи піротехнічних робіт Валентин Собчук з початку повномасштабного вторгнення був у двох ротаціях на звільнених територіях. 12 квітня, майже одразу після звільнення, відбув на Чернігівщину. Розтяжки з гранат знімали у будинках, розповідає чоловік.

"Перший день, перед Пасхою, почали зачищати всі будинки, городи, посадки. Почали знаходити протипіхотні міни, Ф-1, гранати. Вони навіть стояли на розтяжках в будинках. Ми знімали. До прикладу, заходиш в будинок і одразу при вході може стояти розтяжка. Гранати зазвичай ставлять на розтяжки, без порохових сповільнювачів, тому вони спрацьовують моментально", — розповів Валентин Собчук.

Сапер розміновував звільнені території.
Сапер розміновував звільнені території. Фото: Валентин Собчук

Були випадки коли від боєприпасів гинули місцеві, говорить Валентин Собчук: "Їх попереджували що не потрібно їхати туди. Дехто не слухався, підривалися на протитанкових мінах, на протипіхотних. Так само знаходили гранати, по дурості витягував чеку, і пускав планку і граната одразу вибухала. Можу розказати одну історію, яка була в Ізюмі: місцеві чомусь пішли в поле, наткнулися на ОЗМ-72, стягнули розтяжку і загинуло моментально двоє осіб".

Сапер каже, міна "відьма" знищує все живе в радіусі 50 метрів. З такими зустрічався під час другої ротації в Ізюмі на Харківщині.

"Їх ставили, в основному, за селами в полі, мінні загородження робили. Тобто коли наші будуть підходити, щоби підривалися. Муфту вкручують, і на розтяжку. Зачіпляєш розтяжку, вона підстрибує до метра і вибухає. Вона кругової дії йде. Там можуть бути кульки, а може бути нарубана арматура. Шансів мало вижити після неї", — розповів Валентин.

Валентин знешкоджував міни й гранати, які залишали військові РФ.
Валентин знешкоджував міни й гранати, які залишали військові РФ. Фото: Суспільне Хмельницький

Найбільше при розмінуванні зустрічались з нерозірваними касетними боєприпасами, говорить Валентин Собчук: "Дуже багато від "Урагану" касетних елементів. Вони кругом валялися. Датчик цілий, він падає, вдаряється і вибухає. Якщо не вибухає, в них є пороховий сповільнювач, само ліквідатор, до двох хвилин. Якщо не спрацьовує через дві хвилини, потрібно знищувати на місці. Перевозити їх не можна".

Одну з мін знайшли в дитячій кімнаті, розповів Валентин: "Знайшли в Ізюмі на п'ятому поверсі будинку, протитанкову міну. Була вона в дитячій кімнаті. Вона була зведена, прикрита пакетиком. В Чернігівській області знайшли авіабомбу 500, фугасну. Бойові частини від "Бука" потраплялись".

За словами Валентина Собчука, під час двох ротацій у складі піротехнічного розрахунку знешкодив 15 тисяч вибухонебезпечних боєприпасів.

Читайте також

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок