Україна готова допомогти в транспортуванні газу з Каспію до ЄС — Міненерго

Україна готова допомогти в транспортуванні газу з Каспію до ЄС — Міненерго

Україна готова допомогти в транспортуванні газу з Каспію до ЄС — Міненерго
. Микола Колісник під час Дев’ятого міністерського засідання Консультативної Ради Південного газового коридору в Баку (Азербайджан), 4 лютого 2023 року. Фото: Міністерство енергетики

Попри російське вторгнення Україна готова надавати вільні потужності для транспортування природного газу з Каспію до країн-членів Європейського Союзу.

Про це заявив заступник міністра енергетики України Микола Колісник під час Дев’ятого міністерського засідання Консультативної Ради Південного газового коридору у столиці Азербайджану Баку, повідомляє пресслужба міністерства.

"Вже через декілька місяців розпочнеться сезон закачування. Більшість підземних сховищ газу країн ЄС заповнені, що сприяє збільшенню інтересу до українських ПСГ. Ключове рішення базується на використанні існуючої інфраструктури — потужності Трансбалканського газопроводу. Для Оператора ГТС України це можливість залучення нових замовників послуг по міждержавних точках з’єднання", — зазначив Микола Колісник.

Він також наголосив, що сьогодні Україна є повноправним партнером сторін в рамках співробітництва в нафтогазовому комплексі.

"Одним з ключових інфраструктурних проєктів у рамках співробітництва з Азербайджаном є проєкт Євроазіатського нафтотранспортного коридору для створення нового маршруту транспортування нафти з Каспійського регіону на ринки ЄС. Ми зацікавлені в реалізації проєкту Південного газового коридору і готові до співпраці в рамках диверсифікації шляхів постачання природного газу", — додав урядовець.

За словами Микола Колісника, стратегічним інтересом України є співпраця з ЄС, США, Туреччиною та Азербайджаном, у тому числі для послаблення впливу Росії на південному напрямку.

Засідання у Баку відбулося під головуванням президента Республіки Азербайджан Ільхама Алієва та за участі президента Румунії Клауса Іоханіса і єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімпсон. Його учасники також обговорили підсумки та плани збільшення потужності транспортування газу до ЄС.

Читайте також

США нададуть ЗСУ далекобійні снаряди, Україна повернула 116 бійців з російського полону. 346 день війни. Онлайн

На початок