Сонячні панелі для лікарень: Екоклуб втілює проєкт для безперебійної роботи медзакладів

Сонячні панелі для лікарень: Екоклуб втілює проєкт для безперебійної роботи медзакладів

Сонячні панелі для лікарень: Екоклуб втілює проєкт для безперебійної роботи медзакладів
Встановлення сонячної електростанції для лікарні у Звягелі Житомирської області. Скрин з відео Facebook Екоклуб

Сонячні панелі встановлять у шести лікарнях України, які працюють в умовах віялових відключень електроенергії. Ідеться про медзаклади у Київській, Житомирській, Сумській, Харківській областях та деокупованій частині Херсонщини.

Чи зможуть сонячні панелі повністю забезпечити потребу лікарні в електриці, в етері телемарафону Суспільне. Спротив розповіла комунікаційниця рівненського Екоклубу Юлія Гузій. Екоклуб може також розрахувати доцільність встановлення сонячних панелей медзакладам, які звернуться.

Генератори, які купують, щоб заживити заклади критичної інфраструктури, Юлія Гузій порівняла із вогнегасником — це швидке вирішення у кризовій ситуації.

"Генератори в кращому випадку пропрацюють рік, далі його потрібно буде обслуговувати, також це витрати на пальне. Тому одним із варіантів є встановлення сонячних панелей для українських лікарень. Це довготермінове рішення у кризовій ситуації. В рамках нашої кампанії ми вже встановили сонячну електростанцію у Звягелі, це Житомирська область, її потужність 32,4 кВт. Для цього Екоклубу вдалося назбирати 840 тисяч гривень. Гроші ми отримали в рамках благодійного вебатону, який відбувся в червні 2022 року", — розповіла Юлія Гузій.

За її інформацією, середній гарантійний термін роботи сонячної електростанції — 20 років. І на прикладі Звягеля комунікаторка рівненського Екоклубу пояснила, що в сонячний день виробляється 250 кВт електроенергії. До встановлення сонячної електростанції генератор забезпечував лікарню на 70% від потреби.

"Зараз ця сонячна електростанція дає додаткову потужність, ці 30%. Тому реанімаційне, пологове відділення, інші корпуси лікарні будуть забезпечені живленням навіть, коли повністю зникне електроенергія і лікарня буде від'єднана від електромережі", — зазначила вона.

Наразі Екоклуб реалізовує проєкт зі встановлення сонячних електростанцій у шести лікарнях України, які працюють в умовах віялових відключень електроенергії. Це медзаклади у Київській, Житомирській, Сумській, Харківській областях та деокупованій частині Херсонщини. Проєкт втілюють разом із разом із Solar energy association of Ukraine у партнерстві з Global Solar Council.

"До нас можуть звертатися медичні заклади. Зокрема, зараз Екоклуб розробляє техніко-економічні обґрунтування для громад, для закладів критичної інфраструктури. Це документ, де наші експерти прораховують, чи потрібно встановлювати сонячні панелі, якої потужності, чи зможуть вони покрити всю потребу в електроенергії", — зауважила Юлія Гузій.

Писати можна їй на особисто у соцмережах та на сторінки Екоклубу.

Читайте також

  • Гвардія наступу: на Рівненщині стартував набір добровольців
  • Гранти від держави: які програми від єРобота мають попит на Рівненщині
  • "Молюся за перемогу України": майстриня з Рівненщини вишила ікону, щоб допомогти ЗСУ

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок