Прикарпатські капелани - учасники бойових дій

Прикарпатські капелани - учасники бойових дій

Прикарпатські капелани - учасники бойових дій
. Суспільне Карпати

14 прикарпатських військових капеланів отримають статус добровольців. Троє з них перебувають в зоні ООС. Про це кореспондентам Суспільного розповів військовий капелан отець Роман Кострабій.

Чоловік каже, що статус добровольця для нього – це визнання необхідності і важливості капеланського служіння: "Де наші люди, там мають бути й священники. Де парафіяни, там священник повинен йти разом з ними. Святіший отець казав такі слова, що "пастор повинен пахнути своїми вівцями". Тож, оскільки наші військові в формі, то так само і священники одягали форму, коли були на передовій. Поговорити, помолитися, розрадити, підтримка – це необхідність".

Прикарпатські капелани - учасники бойових дій
Прикарпатські капелани - учасники бойових дій. Суспільне Карпати

Учасник бойових дій Василь Марко розповідає, що капелани у зоні бойових дій постійно допомагали бійцям, не давали занепадати духом, тому надання їм статусу добровольців є закономірним.

"Ці люди гідні бути учасниками бойових дій. Тому що вони жили з нами в землянках. У кого була потреба посповідатися, підходили до капелана. Правилася літургія і в будні дні, і в святкові. Тобто, капелан відігравав важливу роль, особливо при потребі, коли хлопці падали духом, капелан знаходив підхід", – розповідає Василь Марко.

Рішення про надання статусу добровольця військовим капеланам ухвалили 29-го травня на 35-й сесії Івано-Франківської обласної ради. За нього проголосували 59 депутатів. Тоді ж голова постійної комісії з питань захисту прав учасників, ветеранів та їх сімей Наталія Чаплинська повідомила, що статус капеланів-добровольців можуть визнавати і посмертно.

Автор: Олександр Букатюк

На початок