Що робити з проблемами у стосунках під час війни: поради рівненської психологині

Що робити з проблемами у стосунках під час війни: поради рівненської психологині

Що робити з проблемами у стосунках під час війни: поради рівненської психологині
На фото зліва — психологиня Катерина Габрієль. Колаж фото: Катерина Габрієль / pixabay

Війна стала суттєвим випробуванням для стосунків у парах, відтак деякі сім'ї розійшлися, а деякі — навпаки — відчули важливість бути поруч з близькими, попри всі негаразди. Кількість сімей, які звертаються за допомогою до психотерапевтів, щоб зберегти стосунки, зросла, розповіла Суспільному рівненська психологиня Катерина Габрієль. Суспільне розпитало психотерапевтку, що робити, якщо стосунки "тріщать".

Як війна змінила людей?

"Для всіх нас війна стала випробуванням сил, стійкості, адаптативности, наших цінностей. Війна також стала випробуванням для наших стосунків. Для когось вона стала каталізатором – і пари розійшлись. А для когось оголила величезну цінність стосунків, попри все. Кількість сімей, які звертаються за допомогою до психотерапевтів, в тому числі і до мене, від початку війни зросла.

Коли я готувала матеріал, то намагалась знайти дослідження, як інші війни впливали на стосунки у парах. Окрім досліджень, які стосувалися Першої та Другої Світових воєн, досліджень немає.

Українці зараз переживають унікальний досвід, бо ніхто такого не мав до нас. Я переконана, що за пару років ми матимемо можливість проводити власні дослідження та оцінювати вплив війни, в тому числі й на стосунки".

Проблеми в стосунках

"За моїми спостереженнями, проблеми в стосунках та вплив війни можна розділити на декілька груп. Вибірка не репрезентативна, оскільки масштабних досліджень ще не проводили:

— група тих пар, де війна стала каталізатором їхніх проблем і стосунки завершились розривом;

— ті, хто мав явні або приховані проблеми й розлука зберегла для когось із пари безпеку. Наприклад, це жінки, які страждали від домашнього насилля і біженство стало для них порятунком — так звана "легальна" причина не бачитись. Юридично ці пари разом, але фактично — ні;

— люди, які помітили цінність стосунків та переживають розлуку дуже складно. А також пари, які продовжують бути разом, без розлуки, але так само перебувають під дією стресу. Це і небезпека, економічні чинники, хвороби, втрати тощо. Кількість таких пар є більшою.

Зараз я бачу багатьох жінок, які або залишаються вдома або виїхали за кордон, а їхні чоловіки — в лавах ЗСУ. Й насправді це дуже складна історія. Водночас історія про силу, мужність та глибинні цінності. Я бачу, як сильно, не дивлячись ні на що, ці пари намагаються бути разом та зберігати зв'язок.

Як зберегти стосунки

"Універсальних рекомендацій та порад поки немає. Кожен досвід на сьогодні — унікальний. Разом з тим я переконана, що пара може знайти те, що допомагає триматися далі:

— прийміть той факт, що схеми попереднього життя не працюють. Так, вам буде складно і страшно. Так, ви будете сперечатись та говорити одне одному неприємні речі. Але пам'ятайте, що важливо не те, як ви ламаєте стосунки, а важливо те, як ви їх ремонтуєте;

— встановіть кордони допустимого, тобто червоні картки. Коли хтось із вас не витримує, безпечніше буде, якщо ви припините розмову;

— врахуйте особливості ваших емоційних станів. Якщо вашому чоловікові або дружині прилітає за спиною артилерія або ракетні обстріли, то навряд чи він, чи вона будуть вирішувати питання побутового характеру. Разом з тим, слід пам'ятати, що коли ваші близькі в тилу, то вони не "казяться з жиру" — їм теж складно. Складність різна, але вражає вона однаково;

— шукайте нові способи зв'язків та комунікації. Навчіться підтримувати певні ритуали – зідзвонюватись за можливості і обговорювати не лише побутові питання. Можливо ви вигадаєте вранішню каву разом, або навіть смайлик в чаті або ж плюсик — вже буде важливим елементом підтримки одне одного;

— не приймайте імпульсивних рішень. Війна підштовхує нас до фаталізму та різних імпульсивних вчинків, проте в довготривалій перспективі це не приносить бажаного та першочергового ефекту. Швидше за все ви будете жалкувати про імпульсивні рішення, тому будьте обережні в цьому. Вчіться ночувати зі своїми імпульсивними бажаннями та приймати їх на свіжу голову.

Ті емоції, відвага та чуттєвість, які мають наші люди – це неоціненний скарб. Бережіть себе та одне одного".

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок