Міський голова, але без повноважень й можливостей роботи на держслужбі: що очікує на Атрошенка після відсторонення

Міський голова, але без повноважень й можливостей роботи на держслужбі: що очікує на Атрошенка після відсторонення

Міський голова, але без повноважень й можливостей роботи на держслужбі: що очікує на Атрошенка після відсторонення
. ФОТО: Влад Спешилов

1 лютого міського голову Чернігова Владислава Атрошенка відсторонили від відповідної посади строком на один рік. Таке рішення 1 лютого ухвалив Львівський апеляційний суд під час розгляду апеляції на рішення Яворівського районного суду, який 7 грудня 2022 року на рік заборонив міському голові Чернігова Владиславу Атрошенку обіймати свою посаду.

Що очікує на Владислава Атрошенка у найближчому майбутньому, чи залишиться він міським головою, хто може стати виконувачем його обов'язків та чим Атрошенку загрожує потрапляння до реєстру осіб, які вчинили правопорушення пов’язані з корупцією. Про все це і не тільки — читайте далі в нашому матеріалі.

За словами голови центру політичних студій "Доктрина" Ярослава Божка, виконувати обов’язки міського голови Чернігова найімовірніше буде секретар міськради Олександр Ломако. Це передбачено законом України "Про місцеве самоврядування". З його слів, теоретично існує два варіанти подальшого розвитку подій.

"Найбільш очевидний, лінійний сценарій – це той, в якому секретар міської ради займає по суті функціонал міського голови на час його відсутності без того, що він стає міським головою. Бо це є виборна посада. Він може стати теоретично виконувачем обов’язків".
Ярослав Божко
Ярослав Божко. ФОТО: Фейсбук-сторінка Ярослава Божка

Другий варіант – це створення у Чернігові військо-цивільної адміністрації. Зі слів Божка, такі рішення можуть ухвалюватися в разі, якщо місцеве самоврядування в умовах війни не спроможне виконувати свої функції. Станом на 1 лютого 2022 року, військово-цивільні адміністрації створювали виключно на територіях з активними бойовими діями, як, наприклад, Донеччина чи Луганщина.

"Якщо це буде реалізовано в Чернігівській області, то це буде перший випадок, коли це буде реалізовано не на лінії фронту".

Не вбачає наразі підстав для введення військово-цивільної адміністрації у Чернігові й начальник ОВА В’ячеслав Чаус. Свою позицію у цьому питанні він озвучив 31 січня під час інтерв’ю Суспільному.

Атрошенко в "реєстрі корупціонерів"

Зі слів правозахисника з Чернігова Олександра Гашпара, Атрошенко залишатиметься міським головою, оскільки ця посада є виборною, однак виконувати своїх повноважень не зможе. Зарплатню в цей час міський голова не отримуватиме. Так само Владислав Атрошенко не матиме права протягом року займати будь-які штатні посади у Чернігівській міській раді.

Олександр Гашпар
Олександр Гашпар. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Офіційно керувати якимись процесами він не може, видавати якісь вказівки, якісь розпорядження".

Крім того, говорить Гашпар, після рішення Львівського апеляційного суду Атрошенко потрапить до реєстру осіб, які вчинили правопорушення пов’язані з корупцією. Запис у цьому реєстрі не має строків, це може стати перепоною, якщо він претендуватиме на посаду в держслужбі.

"Насправді він не зможе стати міністром, або прем'єр-міністром, головою якогось комітету державного чи національного агентства. На виборні посаді він може претендувати, але на державну службу — ні".

Читайте також

Чаус розповів, чи вводитиме військову адміністрацію у Чернігові після відсторонення Атрошенка від посади

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок