Тростянецька лікарня отримала медичне обладнання від благодійників

Тростянецька лікарня отримала медичне обладнання від благодійників

Благодійники передали Тростянецькій лікарні на Сумщині медичне обладнання на понад 5 мільйонів гривень. Медзаклад обстріляли російські військові у березні 2022 року, під час окупації міста. Нині лікарню ще відновлюють.

На території Тростянецької клінічної лікарні знаходиться пошкоджена російськими військами навесні минулого року киснева станція. За кілька метрів від неї встановили нову, передану благодійниками.

станція
Суспільне Суми

"Ця місткість зараз заправлена, вона працююча. Тут знаходиться 2 тонни кисню і вона використовується для лікування хворих і оперативних втручань. На даний час, коли ковід у нас зараз зменшився, то цього вистачить на кілька місяців”, — говорить директор Тростянецької міської клінічної лікарні Анатолій Плахтиря.

Діагностична лабораторія лікарні поповнилась біохімічним аналізатором для визначення іонного складу крові та гематологічним аналізатором. З його допомогою виконують клінічний аналіз крові.

станція
Суспільне Суми

Віта Голубнича — завідувачка клініко-діагностичної лабораторії розповідає про нове обладнання: “Виконує 20 параметрів. Дослідження проводиться близько двох хвилин і отримуємо результат. Сучасний, з системою зчитування штрих-коду, що в нас не було до цього. У нас був аналізатор, але трошки не такий, більш застарілий. Даний аналізатор йшов у комплекті зі стабілізатором напруги, що на цей час дуже важливо, тому що часті відключення електроенергії".

Ольга Завгородня працює медсестрою в стерилізаційній кімнаті. Тут встановили нові стерилізатори. Жінка пояснює для чого вони: "Для стерильного матеріалу, який може бути і на операції і взагалі по лікарні. Вони кращі, в обслуговуванні, вони легші. Задаєте йому програму і він все робить, що потрібно, а раніше ми працювали на ручних стерилізаторах. Це не так, важче було".

станція
Суспільне Суми

Окрім цього, Тростянецькій міській лікарні благодійники передали й інше сучасне обладнання. "Отримали 4 автоклави, отримали ми в фізкабінет 5 апаратів сучасних для надання медичних послуг. Отримали стоматологічне обладнання для надання стоматологічної допомоги. Отримали ЕКГ-апарати, яких у нас не вистачало. Ми вивчали думку наших фахівців і вони запропонували саме це обладнання, яке їм необхідно для роботи і покращення надання медичних послуг”, — зазначив директор лікарні.

станція
Суспільне Суми

Медичне обладнання закладу передав Благодійний фонд “Благомай” за фінансової підтримки Фонду “Монделіс Інтернешнл” та компанії “Монделіс Україна”. Співзасновник БФ "Благомай" Костянтин Голубятніков говорить: "Лікарня була пошкоджена під час окупації, і тому ми вирішили замінити те пошкоджене обладнання на нове, сучасне, яке буде швидше працювати, краще і якісніше для громади міста Тростянець. Це перший наш крок для Сумщини, щоб допомогти в такий складний час”.

Через пожежі на тростянецькій шоколадній фабриці, завдано понад 10 млн. грн збитків для екології.

"Ми допомагали і до війни, і було прикро дивитися, коли руйнувалося місто, руйнувалася лікарня і руйнувалося все те, в що ми також вкладали гроші. І все це руйнувалося, на жаль, разом із нашою фабрикою. Зараз і ми відновлюємось і ми будемо допомагати місту також у відновленні”, — розповів директор фабрики "Монделіс Україна" Євген Ігнатов.

Що відомо

  • 30% руйнувань. Як відновлюється Тростянецька лікарня після окупації.
  • 50 мільйонів гривень необхідно, аби повністю відновити Тростянецьку лікарню. За час окупації у березні російські військові обстрілювали її з танків та стрілецької зброї. У приміщеннях вибиті майже всі вікна та пошкоджені стіни.
  • "Прицільно обстріляли з танка Тростянецьку міську лікарню на Сумщині". Заочно судитимуть двох військових РФ.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок