"Маємо принципово нову систему постачання ": чи здешевшає надалі пальне в Україні — пояснює експерт

"Маємо принципово нову систему постачання ": чи здешевшає надалі пальне в Україні — пояснює експерт

"Маємо принципово нову систему постачання ": чи здешевшає надалі пальне в Україні — пояснює експерт
. Фото: архів Суспільне Рівне

З початку січня 2023 року ціни на більшість видів пального знизилися у порівнянні із кінцем минулого року. Лише дещо зросла ціна на бензин А-95 преміум. Дані вказані на сайті Мінфіну.

Чому пальне в Україні здешевшало та чи збережеться ця тенденція надалі в етері телемарафону Суспільне. Спротив розповів директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн. Він також оцінив, чи ризикує український ринок пального мати дефіцит внаслідок військової агресії РФ.

— Чому більшість видів пального здешевшали і з чим пов'язуєте таку тенденцію?

— Це наслідок дуже масованих постачань, які ми бачили у грудні, у січні. На це ще наклався й мінімальний сезонний попит. Тобто січень-лютий — це два мертві місяці. Великі запаси, мале споживання — і гравці ринку намагаються простимулювати продажі, конкурують і зменшують ціни.

— Тобто з весни 2023 року можна очікувати подорожчання?

— Абсолютно не факт. Річ у тім, що ці прогнози базуються на побоюваннях наслідків ембарго на імпорт російських нафтопродуктів, яке запроваджується з 5 лютого. Побоювання були й на першому етапі ембарго 5 грудня, коли заборонили імпорт російської нафти в Європу. Натомість отримали не підвищення ціни, а навпаки її зменшення. І коли маємо зараз другий етап цього ембарго, всі українські мережі забезпечені пальним мінімум на 30 днів, деякі — ще більше. В Європі — аналогічна ситуація. Тобто всі готувалися до цього і сформували запаси. Тому ближчий місяць не варто думати про цінові коливання, запас нас страхує. Що стосується весни — будемо дивитися.

— Ваш прогноз, чи продовжиться тенденція зниження цін на пальне?

— Я думаю, що по бензину потенціал вже дещо вичерпаний. Не думаю, що там буде якесь серйозне зниження. По дизпаливу не виключаю, що може бути рух вниз в межах однієї-двох гривень за літр в мережах, які сьогодні ще торгують дорого. Тому не думаю, що треба бігти купувати.

— Тобто дефіциту пального, як це було у 2022 році, вже бути не може?

— Мені тяжко уявити цей дефіцит. Хоча маємо війну і, звичайно, що можуть бути форсмажори. Але ми сьогодні маємо принципово нову систему постачання. Тобто немає великих вузлів логістичних, хабів, нафтобаз, які постійно накопичують пальне. Воно все розосереджене по заправних станціях, невеличких складах, великі мережі багато тримають "на колесах" — залізничних вагонах, автоцистернах. Крім того, за цей час усі напрацювали нові контакти, уклали нові контракти з європейськими постачальниками і ймовірність того, щоб захопити зненацька, дорівнює нулю.

Читайте також

  • Опанувати дрон за чотири дні: як і хто у Рівному навчається керувати безпілотниками
  • У Рівному жителі мікрорайону вдруге просять відремонтувати підземку. Як реагує влада
  • "Хочеться додому, але нас там нічого не тримає": історія газовика, який виїхав з Очакова у Рівне

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок