"Ангел Соледара" вцілів біля зруйнованого росіянами фонду "Ізоляція"

"Ангел Соледара" вцілів біля зруйнованого росіянами фонду "Ізоляція"

"Ангел Соледара" вцілів біля зруйнованого росіянами фонду "Ізоляція"
. ІЗОЛЯЦІЯ / IZOLYATSIA/Twitter

1 лютого у Twitter артфонду "Ізоляція" опублікували фото вцілілої скульптури Антона Логова "Янгол Соледара" на тлі зруйнованого офісу організації в місті.

Дерев’яну скульптуру янгола-охоронця міста презентували 30 вересня 2021 року.

"Вона символізує таку людину, яка з нами завжди поруч. Ми часто називаємо когось янголами, але люди, які ходять поруч, теж янголи в якомусь сенсі. Тому ця робота й називається "Янгол Соледара"", — розповідав про свою скульптуру її автор, художник-абстракціоніст Антон Логов.

У коментарі Суспільне Культура директор з розвитку фонду Михайло Глубокий зауважив: "Будинок культури було знищено навесні минулого року російським снарядом, про офіс "Ізоляції" ходили чутки, що він вже згорів, але ми чули, що робота Антона Логова, яку він розробляв та втілював разом з місцевими мешканцями, все ще стоїть. Нарешті ми маємо підтвердження".

"З 2014 року ми часто говоримо про те, що історія перетворення приміщень фонду "Ізоляція" на нелегальну тюрму, — це яскравий приклад того, що Росія несе разом із собою".
Михайло Глубокий

Він також додав: "Нам не шкода офісу, обладнання чи робіт, які залишилися в ньому. У першу чергу людей: мешканців Соледара, які вимушені переживати російську атаку та окупацію, шкода втрачений час та можливості для міста та регіону".

Артфонд "Ізоляція" — це неприбуткова недержавна платформа культурних ініціатив, створена в Донецьку 2010 року на території колишнього заводу ізоляційних матеріалів. Назву "Ізоляція" фонд успадкував від заводу.

9 червня 2014 року територія, на якій розташовувалася організація, була захоплена найманцями самопроголошеної "Донецької Народної Республіки" для розміщення так званої "гуманітарної допомоги", що надходила з Росії.

ІЗОЛЯЦІЯ представила онлайн-виставку з роботами українських митців про війну

Відтоді територія і приміщення фонду використовуються прихильниками "ДНР" як база для підготовки бойовиків, а також як в’язниця, місце страти і склад викрадених автомобілів.

Адміністративні приміщення, галереї і простори "Ізоляції" пограбовані: фонд позбувся багатьох художніх робіт, матеріалів і устаткування. Здійснивши евакуацію членів команди, фонд продовжує виконувати свою місію в Києві.

25 січня 2023 року стало відомо, що сили оборони України відійшли від Соледара на Донеччині і закріпились на заздалегідь підготовлених рубежах.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок