Новак Джокович здійснив найбільший стрибок на перше місце світового рейтингу ATP в історії

Новак Джокович здійснив найбільший стрибок на перше місце світового рейтингу ATP в історії

Новак Джокович здійснив найбільший стрибок на перше місце світового рейтингу ATP в історії
. AP Photo/Ng Han Guan

Ніхто з тенісистів-чоловіків раніше не підіймався в лідери з п'ятої позиції рейтингу.

Завдяки перемозі на Australian Open 2023 сербський тенісист Новак Джокович повернув собі звання першої ракетки світу. На чільній сходинці рейтингу ATP спортсмен не був з червня 2022 року.

До австралійського мейджора Джокович посідав п'яте місце в рейтингу та був одним із претендентів на те, аби змістити з першої сходинки іспанця Карлоса Алькараса, який пропускав цей ґрендслем через травму. Вирішальним у визначенні першої ракетки був фінальний матч між Джоковичем і греком Стефаносом Циципасом, який також претендував на це звання. Врешті, трофей, низку рекордів та перший номер у світі здобув саме серб.

Тим самим Джокович став першим в історії тенісистом, який піднявся на найвищу сходинку чоловічого рейтингу з п'ятого місця. Раніше – за сучасної системи підрахунку рейтингуСучасна система нарахування очок існує з 1973 року. – максимальним стрибком на панівний рядок становив три позиції.

Читайте також: Особисті рекорди Калініної та Крутих і зміни у топ-5: оновлені тенісні рейтинги WTA та ATP

Найбільші стрибки на перший рядок рейтингу ATP

  • Новак Джокович (Сербія): з п'ятого місця – 30 січня 2023 р.
  • Карлос Алькарас (Іспанія): з четвертого місця – 12 вересня 2022 р.
  • Піт Сампрас (США): з четвертого місця – 11 вересня 2000 р.
  • Андре Аґассі (США): з четвертого місця – 5 липня 1999 р.
  • Карлос Моя (Іспанія): з четвертого місця – 15 березня 1999 р.

Наразі Джоковичу належить рекорд за загальною тривалістю перебування на першому місці в рейтингу серед чоловіків: 374 тижні. Абсолютний рекорд належить німкені Штеффі Ґраф, яка за кар'єру була першою ракеткою світу 377 тижнів.

Читайте також: Новак Джокович удесяте став чемпіоном Australian Open: які рекорди він побив

Що відомо

  • Перемога на Australian Open дозволила Джоковичу повторити рекорд іспанця Рафаеля Надаля та зрівнятися з ним за загальною кількістю титулів на мейджорах – 22.
  • Цей трофей став уже десятим для Джоковича в Австралії (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020, 2021, 2023). Саме в Мельбурні він перемагав найбільше в кар'єрі. Вигравши й у 2023-му, він покращив власний рекорд турніру.
  • Титул в Австралії став для Новака 93-им на рівні ATP. За цим показником він вийшов на четверте місце, обійшовши Надаля (92). Попереду – Джиммі Коннорз (109), Роджер Федерер (103) та Іван Лендл (94).
  • Серб пропускав попередній Australian Open 2022 року через скандал із візою: тенісисту заборонили в'їзд через відсутність сертифіката про вакцинацію від коронавірусу. У 2023-му карантинні обмеження було послаблено: вакцинація та тестування вже не були обов'язковими.
Читайте також: 22! Новак Джокович повторив рекорд Рафаеля Надаля за кількістю титулів на мейджорах: шлях до звання найтитулованішого
На початок