"До COVID-19 додалася війна", — як працює напрям медичної реабілітації на Вінниччині

"До COVID-19 додалася війна", — як працює напрям медичної реабілітації на Вінниччині

Уряд ухвалив Порядок реалізації програми медичних гарантій на 2023 рік. Нею передбачено тридцять дев'ять пакетів медичних послуг. Її бюджет складатиме понад 142 мільярди гривень. Один із пріоритетів на поточний рік — медична реабілітація. Як медичний напрям працюватиме на Вінниччині, в ефірі Українського радіо. Вінниця розповіла директорка департаменту охорони здоров'я та реабілітації обласної військової адміністрації Ольга Задорожна.

За її словами, наразі є два пакети медичних послуг: амбулаторний та стаціонарний.

"Якщо у минулі роки мали пакети по опорно-руховому апарату, по неврології, то наразі цей спектр значно розширений. Пакет охоплює мультидисциплінарну команду, яка може працювати з будь-якими захворюваннями. Результатом спільної роботи спеціалістів різних напрямків є загальна реабілітація, виходжування пацієнтів та повернення їх до нормального життя. Зменшення больових приступів і підвищення якості життя завдяки медичній реабілітації", — розповідає Ольга Задорожна.

"Ці пакети введені в поточному році, адже постала нагальна проблема розвитку системи реабілітації в Україні. У нас багато викликів. Спочатку був COVID-19 і потребували реабілітації люди, які пережили його важко, мали ускладнення з боку серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, неврологічні. Плюс додалася війна. Наразі на першому місці травматичні ушкодження: мінні, вибухові травми, опіки".

"Реабілітація починається одразу, як пацієнт переступив поріг".

На Вінниччині історично склалася мережа закладів лікарень відновного лікування, розповідає Ольга Задорожна. Таких всього шість. Які ще медичні заклади області надаватимуть відповідну допомогу, стане відомо згодом.

"У нас багато закладів намагаються законтрактуватися саме по цьому пакету. Він досить цікавий не лише, як потужний розвиток, а й із фінансової точки зору. Якщо послуга надається пацієнту без додаткових умов, так званої специфікації, яка йде по цьому пакету, його вартість складає 19 тисяч. Якщо додаємо певні умови в механізмах реабілітації: додаткові спеціалісти, або обладнання, ставка за таким лікуванням становить 33 тисячі гривень. А це досить потужно для системи реабілітації", — говорить Ольга Задорожна.

Медзаклади контрактуються по системі реабілітації стаціонарній і амбулаторній. Але мультидисциплінарна команда об'єднує не лише таких спеціалістів, як ерготерапевти, терапевти з мовлення, реабілітологів. Це система охоплює і хірургів, і травматологів, і судинних хірургів і травматологів тощо. Тому що державою визначено, що реабілітація повинна починатися одразу, як пацієнт переступив поріг. Надається допомога гострого випадку і гострий випадок на кінець доби уже повинен закінчуватися процесом відновлення функцій і реабілітації".

"У обласній лікарні ім. Пирогова вперше створений кабінет асистивних технологій"

На території обласної лікарні імені Пирогова п'ять років існує окремий центр реабілітації і фізіотерапії, де надають допомогу військовим та цивільним, які отримали поранення в ході бойових дій.

"У новій постанові кабміну визначені ще такі цікаві напрямки, як кабінети асистивних технологій, яких ніколи не було в наших закладах. Один із таких уже створений на базі лікарні Пирогова. Це взаємодія, коли пацієнту потрібно було самому шукати протези й інші технічні засоби реабілітації. Сьогодні це повертається в лоно лікарні. Пацієнт зустрічається з виробниками протезів й іншими постачальниками", — каже Ольга Задорожна.

"Реабілітаційна допомога безкоштовна"

Реабілітаційна допомога надаватиметься безкоштовно.

"На практиці усе дуже просто. Першочергово включається сімейна медицина. Але якщо пацієнт потрапив із гострим випадком, по швидкій, чи сам звернувся для стаціонарного лікування, він уже отримує реабілітаційні послуги, якщо лікарня має такий пакет. Йому не потрібно нікуди звертатися. Якщо він перебуває в домашніх умовах і хоче звернутися із питаннями пізньої реабілітації, звертається до сімейного лікаря, чи до вузького спеціаліста в тій лікарні, де перебував на лікуванні для отримання направлення. також пацієнт може сам обирати заклад, де отримуватиме реабілітаційні послуги".

До закладів на Вінниччині також можуть звертатися й жителі інших регіонів.

Читайте також

  • "Не знав, що коїться, як живе моя країна", — азовець із Вінниці про оборону Маріуполя, прорив та полон
  • В список “забороненої” літератури в так званій “ЛНР" потрапила книга вінницької письменниці
На початок