Досі у полі: на Черкащині у січні збирають урожай кукурудзи

Досі у полі: на Черкащині у січні збирають урожай кукурудзи

Досі у полі: на Черкащині у січні збирають урожай кукурудзи
. Суспільне Черкаси

Як розповів Суспільному керівник одного з фермерських господарств Золотоніського району Олексій Ярош, станом на 31 січня половина врожаю кукурудзи у нього в господарстві залишається незібраною.

З його слів, низька вартість зерна та погодні умови спонукають фермерів залишати поки кукурудзу в полі.

На Золотоніщині поле одного з фермерських господарств має площу тисячу гектарів, з яких 40% фермер Олексій Ярош засіяв кукурудзою. Наразі зібрав тільки половину, оскільки робити це зараз невигідно:

"Наразі ця кукурудза в хорошому стані, немає ніяких пошкоджень. Ми перевіряли її вологість, яка в межах 20-22%".

Залишатися в полі кукурудза може ще деякий час, пояснив Олексій, та якість зерна погіршується щодня.

"Виходить, якщо залишити ще в лютому кукурудзу, то це вже буде для неї критично, оскільки в ній вже відбуваються незворотні процеси. Через високу вологість, фізико-хімічні процеси, кукурудза втрачає свої якості як зерно".

Окрім цього фермера, не зібрали кукурудзу і в інших господарствах громади, розповів голова Новодмитрівської громади Артем Кухаренко.

"Багато хто затягував процеси збирання урожаю або через ціну, або через дороге пальне, через відсутність техніки: комбайнів, машин. Зараз ще тисяча гектарів точно ще незібрана".

кукурудза
Суспільне Черкаси

Ціна на кукурудзу цьогоріч впала, натомість витрати на її вирощування зросли, зазначив пан Олексій:

"Торік кукурудза була по 8 200 гривень при курсі 26 гривень за долар. На сьогодні — це 6 500 гривень, а курс нині 40 гривень за долар. Тож у нинішній ситуації кукурудза має бути не дешевшою".

Серед витрат: придбання посівного матеріалу, добрив та препаратів захисту рослин. Також платити потрібно за сушіння зерна, аби зменшити його вологість до тих показників, при яких воно може зберігатися.

"Кукурудза зараз в гарному стані — золотиста. Зараз ми її зібрали, щоб відвезти на склад, просушити її і довести до складського стану", — пояснив менеджер фермерського господарства Микола Ярош.

Досі у полі кукурузка
Суспільне Черкаси

Аби встигати її висушити, збирають кукурудзу частинами, зауважив Олексій Ярош:

"Вона може зберігатись неділю – дві, в залежності від вологості. Але це все одно змушує нас знаходити альтернативу перевезти, посушити. Потім можуть крупні зернотрейдери її у нас взяти".

Загалом по області незібраною залишається 9% від загального посіву кукурудзи, повідомила начальниця управління агропромислового виробництва Валентина Сокирко.

"У структурі посівних площ дана культура займає 30% — це великий обсяг і такий фактор, як елеватори, завантаженість, ціна на сушку відзначаються на зборі".

кукурудза
Суспільне Черкаси

Нині в області зібрали 3,8 мільйона тонн зернових, у тому числі два з половиною мільйони тонн кукурудзи, зазначила Валентина Сокирко. За сприятливих погодних умов її збір завершать протягом найближчого часу.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок