"Це політичний конфлікт", — політолог Дмитро Тужанський про ситуацію з угорською спільнотою на Закарпатті

"Це політичний конфлікт", — політолог Дмитро Тужанський про ситуацію з угорською спільнотою на Закарпатті

"Це політичний конфлікт", — політолог Дмитро Тужанський про ситуацію з угорською спільнотою на Закарпатті
. Дмитро Тужанський Фото: Facebook

Зняття угорськомовних вивісок, національних прапорів Угорщини в селах Мукачівської громади, звільнення директора школи імені Ференца Ракоці та звернення угорської спільноти на Закарпатті до президента. Ситуацію, яка сталася з угорською спільнотою в регіоні, аналізував в інформаційному ефірі "Суспільне. Спротив" директор Інституту Центральноєвропейської стратегії, політолог Дмитро Тужанський. Каже: це не міжнаціональний, а політичний конфлікт.

Представники угорської спільноти Закарпаття 26 січня звернулися до президента України, щодо цькувань, образ та провокацій у бік їхньої громади. Зокрема, через те, що минулого тижня в угорськомовних селах Мукачівської громади з державних установ зняли прапори, вивіски угорською мовою та звільнили директора школи імені Ференца Ракоці.

Частину звернення зачитала представниця угорської спільноти Закарпаття Юдіта Петеї: "Ми представники угорської національної спільноти, які проживають на території Закарпаття, є громадянами України, невід'ємними, інтегрованими та органічними членами українського суспільства. Незалежно від етнічного походження, належності до національних спільнот нам гарантуються рівні громадянські, політичні, соціальні, економічні, культурні права й свободи, визначені Конституцією України. Пане президенте, ми не потребуємо допомоги та захисту, ми потребуємо вашої підтримки та уваги в такий складний для країни час".

Представник угорської спільноти на Закарпатті Йосип Резеш прокоментував ситуацію Суспільному. Каже: "Ми хочемо, щоб не закидували меседжі в суспільство, що угорська національна спільнота є сепаратистами, що вони є погані, щоб не налаштовували націю і суспільство проти угорців Закарпаття. Ми хочемо, щоб це завершилося. Будемо надіятися на те, що в цей процес втрутиться глава держави та голова військової адміністрації".

Як відреагував на звернення до президента голова Закарпатської ОВА

Голова Закарпатської ОВА Віктор Микита розповів, що до нього звернулися представники угорської спільноти й попросили підтримати їх у зверненні до президента. Каже: "Звісно, я підтримую. Ми не маємо права допустити розхитування в регіоні та не пробувати на цьому гратися в політику. Не може бути політики сьогодні. Сьогодні ми працюємо тільки на те, щоб ЗСУ мали підтримку, щоб економіка була надійною, щоб була сплата податків, щоб було фінансування, у цьому ми маємо бути об'єднані. Потім, після війни, будемо вирішувати питання, хто кому, що не так зробив, хто на кого ображений. Звісно, я буду дивитися за тим, щоб законність дотримувалася і дії вживалися".

"Звернення до президента це важливий крок. Тому що тут, справді, потрібне втручання на державному рівні, бо на місцевому рівні, ці волюнтарні дії ведуть до неприпустимого загострення і розхитування ситуації в умовах війни", — каже Дмитро Тужанський. Каже: депутатка Закарпатської облради, яка зачитувала звернення до президента, Юдіта Петеї тривалий час була членкинею партії Віктора Балоги.

20 січня Суспільне надіслало інформаційний запит до Мукачівської міської ради. Станом на 11 годину 28 січня відповідь очікуємо. Їхню позицію оприлюднимо після отримання відповіді.

Читайте також: У ЦПД заявили про початок дезінформаційної кампанії з дискредитації українських військових в угорських медіа

Це не міжнаціональний, а політичний конфлікт — Дмитро Тужанський

"Ситуація значно ширша. Йдеться не про останні два тижні, а про кілька місяців, можливо й навіть довше. В заяві угорської спільноти було чітко вказані імена і проблеми. Згадували конкретного політика, конкретну людину, на яку скаржаться угорці. Водночас угорці у заяві вказали, що їх ніхто не утискає і не цькує на державному рівні. Тобто йдеться про політичний, локальний, можливо навіть міжособистісний конфлікт. Тут нема міжнаціонального конфлікту. Це спроба розхитати ситуацію", — каже політолог.

"Якщо йти по прізвищах, йдеться про конфлікт між Ласло Брензовичем і Віктором Балогою, між угорською політичною спільнотою і командою Віктора Балоги. Мабуть, тому вам мукачівська міськрада відмовляє в коментарях", — розповів Тужанський.

За його словами, потрібно почати вести хронологію не тільки зі зняття прапорів і табличок угорських, а й з демонтажу Турула. Його поставили у 2008 році.

"Ті ж люди, які дозволяли тоді ставити Турула, зараз ухвалили рішення про його зняття, демонтаж. Багато хто в Україні все це сприймає як наведення порядку, чи прояв патріотизму. З цим я не згоден. Йдеться про політичний конфлікт, боротьбу за вплив, емоції, амбіції, волюнтаризм, можливо навіть феодалізм", — додав Тужанський.

Розміщення угорських символів в Україні є в межах законодавства

"Багатьом може це подобатися, що знімають угорські символи, бо можливо це свідчить про угорський сепаратизм. Але річ у тому, що подобається нам, чи не подобається, їхнє розміщення наразі є в межах законодавства українського. Є закон про національно-культурну автономію, який дозволяє національним спільнотам використовувати свої символи", — розповів Дмитро Тужанський.

Політолог каже: "Не треба в даній ситуації плутати місцеві розбірки, волюнтаризм, особисті домовленості і образи. Не треба це плутати з міждержавними суперечками, які також присутні. Так, є суперечка між Києвом і Будапештом. Але, всетаки їх треба розділити".

Це треба якомога швидше припинити, але тут є політичний і юридичний пласт питань. Дуже в них важливо розбиратися. Наприклад, Петер Сійярто починає різні заяви робити, ці суперечки переводити на міждержавний рівень, що абсолютно некоректно, неприпустимо. Найгірше, що це все відбувається за тиждень до саміту Україна-ЄС, де будуть розглядати питання прогресу країни у виконанні семи критеріїв щодо початку перемовин про членство. Одним із критеріїв є забезпечення прав національних меншин. Ми можемо уявити, який буде контекст. Тому що скарги угорців, того ж Петера Сійярто, можливо іншого угорського представника, не будуть безпредметні. Потрібно швидко діяти в межах закону, — додав Дмитро Тужанський.

Чи були звернення від громадян України до Угорщини

На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну громадяни України писали звернення до президента Угорщини. "Там не йшлося про надання зброї, що принципово його команда не робить і не збирається робити. Звернення були досить м’якенькі. Зараз вчасно б було зробити звернення до Будапешта. Щоб окремі політики, Петер Сійярто звертав увагу на інформацію, якою він керує, яку він поширює. Тому що його останні заяви і взагалі ця кампанія в угорських медіа про Закарпаття, контексти мобілізації… Вони змішують все до купи. Таку ж заяву добре б було зробити на адресу Віктора Орбана чи на адресу Каталін Новак. Така заява була б вчасною", — зазначив політолог.

Читайте також:

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram

На початок