Після протестів на Чернігівщині прокуратура проситиме взяти під варту підозрюваного у зґвалтуванні

Після протестів на Чернігівщині прокуратура проситиме взяти під варту підозрюваного у зґвалтуванні

Після протестів на Чернігівщині прокуратура проситиме взяти під варту підозрюваного у зґвалтуванні
. UA: Чернігів

Прокуратура вимагатиме взяття під варту чоловіка із Семенівки, якого підозрюють у зґвалтуванні сусідки. Про це Суспільному сказала речниця обласної прокуратури Тетяна Похілько.

Клопотання подали після того, як сьогодні три сотні жителів Семенівки пікетували місцеве відділення поліції. Головна вимога - заарештувати чоловіка, який минулого тижня напав на сусідку.

Інкримінували йому 3 статті – незаконне проникнення до житла, нанесення легких тілесних ушкоджень та вчинення сексуального насильства. Суд відправив підозрюваного під нічний домашній арешт.

Вдень – він міг вільно пересуватися містом. Люди вимагали від правоохоронці суворішого заходу і домоглися.

Після протестів у Семенівці прокуратура проситиме взяти під варту підозрюваного у зґвалтуванні
Після протестів у Семенівці прокуратура проситиме взяти під варту підозрюваного у зґвалтуванні. UA: Чернігів

Жителі Семенівки пікетують районне відділення поліції. Вимагають взяти під варту підозрюваного у нападі на жінку. Потерпіла зараз у в лікарні.

Завідуючий хірургічним відділення Семенівської лікарні Михайло Бузань розповідає, що жінку доставили у важкому стані.

«Вона була доставлена біля трьох годин ночі у важкому стані з багатьма саднами і переломом плечової кістки. Стан хворої був важкий. Була рвана рана нижньої губи, осколковий перелом лівої плечової кістки, уламковий, зі зміщенням уламків. Хвора у великому стресі, тому що була спроба зґвалтування. На тілі: на стегнах, на передній черевній стінці, на грудній клітці, на молочних залозах багато крововиливів, різних розмірів.»

Вчора жінку прооперували. Вставили пластину на зламану плечову кістку.

Після протестів у Семенівці прокуратура проситиме взяти під варту підозрюваного у зґвалтуванні
Після протестів у Семенівці прокуратура проситиме взяти під варту підозрюваного у зґвалтуванні. UA: Чернігів

Потерпіла згадує, нападник вночі увірвався до неї додому. Вдома тоді вона була сама.

«Він постукав і назвався сусідом Олександром. Я повірила. Ніколи не думала, що зі мною може щось таке статися. Він напав. Мене обличчям в підлогу. Я почала чинити опір, він почав мене душити. Я намагалась вирватись. І в цій боротьбі, побачивши, що я почала вилізати, сів мені на голову, бив у груди. Я мабуть втратила свідомість, тому, що відкриваю очі і думаю: чого я тут лежу. Починаю кричати, він наносить удари в обличчя. На вухо шепотів: «Закрий рота, я тебе вб’ю». Знущався, що хотів, те й робив. Погрожував, якщо комусь розповім, він мене вб’є,»

У перший день підозрюваного затримали і відпустили додому, каже чоловік потерпілої. Чоловік звернувся до адвоката.

«Повідомив, що він не знає що йому робити, оскільки в поліції йому сказали, що у них немає доказів причетності цієї людини до злочинів, і нічого вони пред’явити йому не можуть. Також повідомив, що 21-го його затримала поліція, але одразу через декілька годин і відпустили.»

«З’ясувалося, що коли його затримали в перший день, вони нічого не зробили, нічого не вилучили. Ані одягу, хоча там було крові багато, ані взуття, хоча на подвір’ї був слід, ані піднігтьовий вміст. Просто обмежились поясненням, що "я там не причетний і мене там не було"», - розповів адвокат родини Євген Голик.

Після погроз адвоката, що збере людей на мітинг, зловмисника затримали, сказав Євген Голик.

«Провели впізнання, людина почала зізнаватись. Тоді вже стали вилучати – вилучили багато доказів причетності саме до цього злочину. Слідчий з клопотанням прокурора звернувся в суд про обрання запобіжного заходу цій особі у вигляді домашнього арешту на період з 20-ї години до 7-ї години ранку. Тобто нічний домашній арешт. Суд, звісно, таке клопотання задовольнив повністю.»

Адвокат не може зрозуміти, чому прокурор не клопотався до суду про утримання підозрюваного під вартою чи цілодобовий домашній арешт.

«Людина ця, яка напала, ніхто не знає що у нього в голові, ніхто не проводив йому судово-психіатричну експертизу. Дана людина може спокійно вдень пересуватися містом, а живе він в двох хвилинах ходьби від потерпілої», - каже адвокат.

«Я сильно боюсь. Зараз його відпустили під домашній арешт. Вдень він може ходити. У мене дитина. Виходить, чоловік здійснив злочин, познущався, зараз буде вдома чай пити, в ліжку лежати, а я буду тут корчитися в лікарні і боятися за своє життя і за життя своєї дитини?», - каже постраждала.

Під цілодобовий арешт просять взяти нападника жителі, які прийшли на мітинг.

Після протестів у Семенівці прокуратура проситиме взяти під варту підозрюваного у зґвалтуванні
Після протестів у Семенівці прокуратура проситиме взяти під варту підозрюваного у зґвалтуванні. UA: Чернігів

Жителька Семенівки Наталія: «Це, виходить, можна всім приходити до дому і знущатися. На свободу випускають, як дитину покарали.»

Жителька Семенівки Лариса: «Це людям зовсім не можна буде вийти на вулицю.

Це приклад, що злочинець може прийти додому, побити, і він буде не покараним.»

Місцева жителька Оксана говорить: «Я боюсь ходити. Мене чоловік приходить, з роботи забирає додому. Він сьогодні вдома – його приїхали, перевірили, через 15 хвилин його вдома немає. Я просто його знаю. Він неадекватна людина.»

Вибір запобіжного заходу начальник Семенівського відділення поліції пояснив так.

«Дана особа раніше не судима. Має на утриманні трьох неповнолітніх дітей, працює… Тобто, слідчий мотивував тим, щоб дана особа могла заробити деякі грошові кошти, щоб в подальшому компенсувати матеріальні збитки потерпілій стороні. Дана особа повністю свою вину визнає і готова понести за це відповідальність.»

У прокуратурі, куди мітингуючи перейшли з вимогами пояснити, чому нападника не заарештували, сказали так: «Всі коментарі до прес-служби.»

Адвокат Євген Голик сказав: «Ми дали добу правоохоронцям, щоб вони звернулись до суду про зміну запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.»

Але доби не знадобилося. Надвечір речниця прокуратури області Тетяна Похілько сказала, одну зі статей у справі перекваліфікували.

«Одну статтю перекваліфіковано з ч. 1 ст. 153 ККУ на ч.1 ст. 152ККУ – це зґвалтування. У зв’язку з новою підозрою, з урахуванням зібраних на сьогодні доказів особі вручено клопотання про зміну раніше обраного запобіжного заходу. Нині прокурор вимагатиме обрання для підозрюваного у вигляді запобіжного заходу – тримання під вартою. Розгляд нового клопотання відбудеться завтра.»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителя Бахмача підозрюють у тому, що створював порнографічне відео за участі дітей

На початок