Купують пічки та теплий одяг: як допомагають зимувати переселенцям у гірських громадах Буковини

Купують пічки та теплий одяг: як допомагають зимувати переселенцям у гірських громадах Буковини

Купують пічки та теплий одяг: як допомагають зимувати переселенцям у гірських громадах Буковини
. Волонтери встановили пічку у будинку вимушеного переселенця. Фото: Суспільне Чернівці

Вимушеним переселенцям, які живуть у гірських та віддалених громадах Чернівецької області, допомагають перезимувати. Волонтери роздають їм теплі ковдри та одяг, а також встановлюють пічки для обігріву будинків. Орієнтуються на допомогу матерям з дітьми та людям з інвалідністю.

Про це у коментарі Суспільному розповіла керівниця проєкту "Допомога гірським громадам у підготовці до зими" Тетяна Мосін.

"У містах – набагато більше можливостей та фондів, які опікуються переселенцями. А до гірських громад не так легко доїхати", – розповідає Мосін.

Нещодавно волонтери встановили пічку у помешканні вимушеного переселенця Віктора, який пересувається на кріслі колісному. Навесні минулого року чоловік евакуювався зі Слов'янська до Путили. Тут проживають його мама та брат, які переїхали ще у 2014 році. Тоді чоловік залишився у місті, бо за його словами, Слов'янськ – доступний для маломобільних людей, тому міг самостійно добиратися на роботу.

"Сусіди виїжджали, то й мене захопили. Я сам живу. Якби щось сталося, то куди мені з візком?", – розповідає Віктор.

У Путилі сусіди допомогли Віктору облаштувати пандус біля будинку. Однак через інвалідність, він не може знайти роботу у громаді. Тому разом з братом почали виготовляти на кухні окопні свічки. Віктор каже, що у будинку тісно, тому облаштували ще одне приміщення, але грошей встановити пічку не було.

Купують пічки та теплий одяг: як допомагають зимувати переселенцям у гірських громадах Буковини
Волонтер Олександр встановлює пічку у будинку.

Переносну пічку родині купила волонтерська організація "Український клуб молоді" за гроші благодійників. У будинку Віктора її встановили волонтери.

"Взяли термостійкий пінопласт, який не боїться високої температури. Але все одно будинок дерев’яний, то встановимо ще плитку", – розповідає волонтер проєкту Олександр Пердейко.

Волонтери встановили понад 20 таких пічок для вимушених переселенців.

"Встановлювали пічки у житлових кімнатах, у ваннах та на кухнях. Також люди розширювали кімнати, там де нема опалення. Люди в захваті, бо всі люблять тепло і кімнати швидко нагріваються", – каже волонтер Олександр.

За словами Тетяни Мосін, допомогу отримали 34 сім'ї з Конятинської, Вижницької, Селятинської та Усть-Путильської громад. Проєкт втілили за пів мільйона гривень. Гроші отримали від Міжнародного благодійного фонду"ACTED".

Читайте також

"Допомогли у відбудові більш ніж 600 сім'ям". Як команда з Чернівців відновлює будинки на деокупованій Київщині

"Поки не знайдуть постійне житло". У громаді на Буковині відкрили хостел для вимушених переселенців

На початок