У Полтаві ВПО поселяють до орендованих помешкань: кого саме

У Полтаві ВПО поселяють до орендованих помешкань: кого саме

У Полтаві ВПО поселяють до орендованих помешкань: кого саме
. фото: Суспільне Полтава

Майже 1,5 сотні помешкань для переселенців орендували у Полтаві за рахунок благодійного фонду "Карітас Полтава". Про це Суспільному розповіла координаторка проєкту Лілія Бехтер. За її словами, надають фінансову допомогу для ВПО до кінця травня.

Олена Некрасова зі Слов’янська разом з чоловіком близько двох тижнів тому переїхали до будинку у Полтаві.

"У нас почалися дуже сильні обстріли – горіли вже будинки, падали ракети. Наш родич, маючи знайомих у Полтаві, запропонував сюди виїхати. Ось ми в серпні і переїхали в Полтаву. Спочатку ми жили у чоловіка, який тримає сільськогосподарську ферму, в його офісі. Умови не дуже комфортабельні. Тому ми, як і всі переселенці, звернулися по допомогу до волонтерів", — каже переселенка із Донеччини Олена Некрасова.

У Полтаві ВПО поселяють до орендованих помешкань: кого саме
Родина переселенців з Донеччини. фото: Суспільне Полтава

Орендувати помешкання для переселенців від жовтня допомагають працівники благодійного фонду.

"Розраховувати на допомогу можуть вразливі домогосподарства внутрішньо переміщених осіб, серед яких можуть бути особи похилого віку, тобто старші за 60 років, особи, які мають дітей до трьох років, вагітні жінки, одинокі батьки із дітьми до 18 років, а також тяжкохворі, в тому числі особи, які мають будь-яку групу інвалідності", — говорить координаторка проєкту благодійного фонду "Карітас Полтава" Лілія Бехтер.

За січень цього року співробітники благодійного фонду "Карітас Полтава" поселили внутрішньо переміщених осіб у 45 орендованих квартир та будинків в обласному центрі. 2022-го допомогли винайняти 98 помешкань, розповіла координаторка проєкту фонду Лілія Бехтер.

У Полтаві ВПО поселяють до орендованих помешкань: кого саме
Кухня в орендованому будинку. фото: Суспільне Полтава

За її словами, переселенцям компенсують вартість оренди та оплату комунальних послуг.

"Внутрішньо переміщені особи можуть самостійно шукати квартиру або будинок, який їм до вподоби. Але наші працівники можуть допомагати їм в пошуку такого житла. Розмір орендної плати, яку "Карітас Полтава" допомагає виплачувати щомісячно, стартує від 7 500 гривень до 9 000 гривень залежно від кількості членів родини. І також розмір оплати за комунальні послуги складає 2 700 гривень щомісячно на опалювальний період", — додає Лілія Бехтер.

Як розповіла Лілія Бехтер, виплачуватимуть допомогу на оренду до кінця травня, а на комунальні послуги – до кінця опалювального сезону.

На початок