"Шахтар" оскаржить рішення CAS через відмову в компенсації від ФІФА

"Шахтар" оскаржить рішення CAS через відмову в компенсації від ФІФА

"Шахтар" оскаржить рішення CAS через відмову в компенсації від ФІФА
. ФК "Шахтар"

Як коментує вердикт CAS генеральний директор "Гірників" Сергій Палкін.

Донецький "Шахтар" планує оскаржувати рішення Спортивного арбітражного суду (CAS), який відмовив клубу в задоволенні їхньої вимоги на отримання компенсації від ФІФА. Про це в клубі розповіли іспанському інформаційному агентству EFE.

"Шахтар" вимагав компенсацію через рішення, яким світовий керівний футбольний орган дозволив футболістам і тренерам українських клубів в односторонньому порядку призупиняти ("заморожувати") дію своїх угод на тлі повномасштабного військового вторгнення Росії. Розмір фінансового відшкодування, який вимагали "Гірники", складав 50 мільйонів доларів.

Проте CAS був на боці міжнародної федерації та відмовив "Шахтарю" (а також восьми російським клубам, на яких теж позначилися наслідки директиви) у задоволенні його позову. У суді вважають вжиті ФІФА заходи такими, що "відповідають повноваженням, наданим організації швейцарським законодавством".

Читайте також: "Шахтар" програв ФІФА справу у CAS щодо компенсації за футболістів-легіонерів

Що кажуть у "Шахтарі"

Минулого року, після запровадження правила ФІФА, "Шахтар" втратив більшість своїх іноземних футболістів. Деяких легіонерів клубу довелося продати, інші ж, зокрема вінгери Тете і Манор Соломон, перейшли до чемпіонатів Франції та Англії відповідно на правах вимушеної оренди на тлі війни в Україні.

У "Шахтарі" переконані: наслідки відповідного дозволу від ФІФА для "Гірників" можуть бути ще згубнішими, якщо його дію буде продовжено на термін після червня 2023 року. Контракти вже згаданих Тете і Соломона спливають наприкінці року, і "Шахтар" ризикує втратити їх без отримання жодного фінансового відшкодування.

"Ми не задоволені рішенням CAS і подаватимемо апеляцію. Звертатимемося до Швейцарського федерального суду, до Європейської комісії. Ми вважаємо, що ФІФА порушила антимонопольне законодавство", - прокоментував генеральний директор клубу Сергій Палкін.

"Якщо наприкінці сезону ФІФА продовжить послуговуватися цим правилом, у багатьох гравців, яких ми підписували раніше, спливуть контракти й вони підуть безкоштовно. Як ми можемо існувати в такому середовищі?"

"Наші втрати до червня 2023 року становлять 40 мільйонів євро. Але якщо ФІФА продовжить дію правила, втрати складатимуть вже 70 мільйонів. Деякі гравці позбудуться своїх контрактів - і втрати зростуть".

Що відомо

  • Через повномасштабне вторгнення РФ "Шахтар" втратив 12 легіонерів, у команді залишився лише форвард Лассіна Траоре. Ще двох іноземних футболістів - захисника Лукаса Тейлора та півзахисника Невена Джурасека - клуб підписав влітку 2022-го.
  • На тлі вторгнення "Шахтар" отримав змогу стартувати в Лізі чемпіонів 2022/23 безпосередньо з групового раунду. Та за підсумками шести турів посів третє місце свого квартету, потрапивши до плей-оф Ліги Європи.
  • Наприкінці листопада "Шахтар" підписав свого першого зимового новачка, яким став захисник національної збірної Грузії Ґіорґі Ґочолейшвілі.
Читайте також: "Шахтар" підписав першого зимового новачка з Грузії: хто він такий
На початок