Жителі деокупованої Антонівки третій місяць живуть без електрики, газу та води

Жителі деокупованої Антонівки третій місяць живуть без електрики, газу та води

Ексклюзивно
Жителі деокупованої Антонівки третій місяць живуть без електрики, газу та води
. Антонівка. Жінка набирає воду зі свердовини у пляшки, бо в селищі третій місяць відсутні електрика, вода та газ, 21 січня 2023 року Фото: Владислав Купрєєв/Суспільне Херсон

Жителі Антонівки на Херсонщині третій місяць без електрики, газу та водопостачання. Селище щодня обстрілюють російські військові. Як виживають люди та як розв'язують побутові питання — дізнавались кореспонденти Суспільного.

Людмила Фатєєва носить важкі місткості з водою щодня. Говорить – якби електроенергія була хоч іноді, то було б легше.

"Що вам сказати — біда та й усе. Я знаю, що комусь гірше у 100 разів. Але хоча б погодинно світло вмикали, щоб ми з цими бочками не ходили. У мене руки, як в мавпи, просто не можу. Я знаю, що я така не одна. Тому чекаємо", — каже Людмила Фатєєва.

Жителі деокупованої Антонівки третій місяць живуть без електрики, газу та води
Антонівка. Пошкоджений внаслідок обстрілів дах в одному з будинків, 21 січня 2023 року Фото: Владислав Купрєєв/Суспільне Херсон

В селищі залишилися переважно пенсіонери, хворі та маломобільні люди, розказує пані Людмила. Жінка разом із сином з інвалідністю теж не виїжджає з Антонівки. Найголовніша проблема, каже фінансова — з літа не отримувала ні пенсії, ні виплати по інвалідності. Живуть коштом гуманітарної допомоги, яку роздають волонтери. Ще одна з причин, чому не може виїхати — догляд за тваринами.

"У мене була всього одна собака, а зараз у мене сім. У мене 15 котів, це не враховуючи, що я ходжу і всіх кого кинули підгодовую. Коли гасять щодня, коли огненні ракети летіли й все горіло за городом, то кожен раз збираю сумку", — говорить Людмила.

Жителі деокупованої Антонівки третій місяць живуть без електрики, газу та води
Антонівка. Побут одного з будинків у селищі, яке третій місяць живе без світла, води та газу, 21 січня 2023 року Фото: Владислав Купрєєв/Суспільне Херсон

Залишається вдома і Людмила Нестеренко. Жінка доглядає сестру з інвалідністю. Розказує, попри те, що в селищі небезпечно, про виїзд навіть не думала. Людмила жаліється — немає де сховатись від російських обстрілів. В листопаді під час одного із них жінка травмувалась та зламала руку.

"У нас немає ні погреба, нічого. Ми просто сидимо на ліжку і чекаємо, як воно все пройде", — розповіла Людмила Нестеренко.

Пані Людмила показує дрова, які тиждень тому отримала. Радіє, що ще місяць зможе опалювати будинок.

"Ці я відібрала і їх можна зараз топити. Ті треба порубати. Я думаю, може вистачить. Залишився ж місяць. Може потеплішає. Поколю ці дрова потім. А може вже закінчиться це пекло", — каже Людмила.

Жителі деокупованої Антонівки третій місяць живуть без електрики, газу та води
Антонівка. Жителька селища отримала дрова, щоб опалювати будинок, 21 січня 2023 року Фото: Владислав Купрєєв/Суспільне Херсон

Вулиці Антонівки порожні, люди намагаються зайвий раз з дому не виходити, в селищі не працюють магазини, розповідає місцева жителька і волонтерка Катерина Альохіна. Збираються люди лише тоді, коли привозять хліб і гуманітарну допомогу.

"На зараз в Антонівці не працює не один магазин, скупитися неможливо. Стихійно хтось може заїхати та привести молоко або ще щось. Щоб скупитися треба їхати в місто. Автобуси ходять, але рідко. Людям страшно покидати свої домівки, бо прильоти є в Антонівку і в місто. Важко їхати, бо через Дніпро видно дорогу", — розповіла Катерина Альохіна.

Багато будинків в Антонівці зруйновані, заселені лише 500, каже волонтерка. Ті, хто лишився, приглядають за майном сусідів, в селищі трапляються випадки мародерства.

Що відомо

  • 23 січня російська армія обстріляла Антонівку поблизу Херсона. Пролунало щонайменше шість вибухів.
  • За добу 22 січня російські війська з артилерії, РСЗВ, мінометів та танків 25 разів обстріляли територію Херсонщини.
  • На Херсонському напрямку російські військові протягом доби з реактивних систем залпового вогню та ствольної артилерії обстріляли Дудчани, Монастирське, Антонівку, Берегове, Янтарне та Херсон
  • Російська армія 22 січня обстріляла тимчасово окуповані Олешки. Внаслідок обстрілів пошкоджені школа та будинки.

Читайте також

Російські військові вчергове обстріляли тимчасово окуповану Каховку

У Скадовську на Херсонщині російські окупанти розікрали лікарню

"В туалетах такого немає, як вони після себе залишили". У селищі на Херсонщині відновлюють лікарню після окупації

334 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок