Паліативне відділення для переселенців відкрили у Лисецькій громаді на Івано-Франківщині

Паліативне відділення для переселенців відкрили у Лисецькій громаді на Івано-Франківщині

Паліативне відділення для переселенців відкрили у Лисецькій громаді на Івано-Франківщині
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Паліативне відділення для переселенців відкрили у Лисецькій громаді, що на Івано-Франківщині. Його облаштували волонтери громадської організації "Восток-SOS" разом із селищною радою у приміщенні колишньої поліклініки. 17 січня Національна служба здоров'я України офіційно погодила фінансування для відділення. Днями підпишуть договір, що гарантуватиме підтримку закладу впродовж року.

Про це Суспільному розповів виконувач обов'язків генерального директора Лисецької лікарні Зенон Макота.

З його слів, з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну в Лисецькій лікарні прийняли приблизно 500 літніх пацієнтів зі сходу України. Вони проживали та отримували лікування у різних відділеннях медзакладу. В новому відділенні зможуть розмістити 34 пацієнти.

"У нас є відповідний персонал. Цілодобово з пацієнтами перебувають медсестра та дві санітарки. Оскільки лікарня поруч — є хірург, травматолог, терапевт, психолог. Також найняли капелана", — каже Зенон Макота.

Виконувач обов'язків генерального директора лікарні розповідає, пацієнтів лікували, зокрема, і від уламкових поранень.

Паліативне відділення для переселенців відкрили у Лисецькій громаді на Івано-Франківщині
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

З його слів, під час перебування в лікарні 14 вимушених переселенців померли. Хворих, які одужали, переселили у пристосоване житло. Кількох з них забрали родичі.

Зенон Макота додає, середній вік пацієнтів – від 70 до 90 років. Дехто з них не має рідних, хтось — не пам’ятає, що вони у нього є. Кільком десяткам довелося виготовляти паспорти через втрату документів.

З пацієнтами хоспісу працює психологиня, переселенка з Києва Олександра Питлюк-Смеречинська. Окрім цього, жінка надає волонтерську психологічну допомогу військовим.

"Наше завдання – дати їм той прихисток, який дозволить "включити" оце бажання жити. Ну і допомогти, щоб це життя було якимось якісним, яке б не складалося лише з очікування того, коли воно закінчиться", – каже Олександра Питлюк-Смеречинська.

Віктор Мусієнко приїхав на Івано-Франківщину евакуаційним потягом з Краматорська. У Лисці медики виявили, що він – важко хворий. Син Віктора воює на фронті.

"Коли я захворів, потрапив сюди. Тут відкрили центр, дуже подобається мені. Хороші медсестри, керівництво розумне. Все добре", – каже Віктор Мусієнко.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок