Віктор Циганков підписав контракт з новачком чемпіонату Іспанії. Що треба знати про "Жирону"

Віктор Циганков підписав контракт з новачком чемпіонату Іспанії. Що треба знати про "Жирону"

Віктор Циганков підписав контракт з новачком чемпіонату Іспанії. Що треба знати про "Жирону"
. AP Photo/Efrem Lukatsky

Суспільне Спорт - про трансфер лідера "Динамо" в іспанський клуб.

Трансферна зима для українських футболістів та клубів продовжилася переходом Віктора Циганкова. Лідер "Динамо" вслід за Михайлом Мудриком залишив Україну і переїжджає до Європи, підписавши контракт з іспанською "Жироною".

Читайте також: Михайло Мудрик став гравцем "Челсі" за 100 млн євро. Навіщо клубу АПЛ українець

Віктор Циганков дебютував за "Динамо" влітку 2016 року - ще коли у команді грав Андрій Ярмоленко. З часом Циганков став головним лідером атаки киян та одним з найстабільніших футболістів у плані результативності: упродовж п'яти поспіль сезонів 25-річний півзахисник забивав не менше десять голів за "Динамо".

  • 2016/17: 29 матчів, 5 голів та 5 асистів
  • 2017/18: 40 матчів, 17 голів та 12 асистів
  • 2018/19: 46 матчів, 20 голів та 16 асистів
  • 2019/20: 39 матчів, 17 голів та 8 асистів
  • 2020/21: 34 матчі, 15 голів та 5 асистів
  • 2021/22: 25 матчів, 11 голів та 3 асисти
  • 2022/23 (перша частина сезону): 23 матчі, 9 голів та 6 асистів

Тепер ж Циганков продовжить кар'єру за межами України. "Динамо" другий рік поспіль продало одного зі своїх лідерів, проте якщо за трансфер Віталія Миколенка в "Евертон" заробило 23.5 мільйона євро, то дохід від переходу лідера атаки обійдеться лише у 5 мільйонів євро. Це пов'язано з тим, що контракт Циганкова з київським клубом завершувався влітку 2023 року.

Суспільне Спорт розповідає про те, як Віктор Циганков залишив "Динамо" та що відомо про "Жирону" - новий клуб, у якому виступатиме український футболіст.

Загальна інформація про "Жирону"

  • Рік заснування: 1930
  • Кількість трофеїв: 0 (6 - на рівні нижчих дивізіонів чемпіонату Іспанії)
  • Останній трофей: чемпіонство Сегунди В - четвертий дивізіон чемпіонату Іспанії (сезон 2007/08)
  • Місце в останньому сезоні: 6-е у Сегунді - другий дивізіон чемпіонату Іспанії (68 очок) - вийшла до Прімери завдяки перемозі у плей-оф

З моменту свого заснування до 2008 року "Жирона" була одним з клубів із нижчих дивізіонів чемпіонату Іспанії. Ще у сезоні 2006/07 команда грала у четвертому дивізіоні, проте з того часу змогла суттєво підвищитися у класі.

Дебют в еліті іспанського футболу для клубу із Каталонії відбувся у сезоні 2017/18. Потрапити до Прімери новій команді Циганкова вдалося лише з третьої спроби:

  • у 2015 році завадив гол, пропущений на останніх хвилинах вирішального матчу чемпіонату;
  • вже у наступному році "Жирона" грала у фіналі плей-оф, але там зазнала поразки;
  • лише з третьої спроби у 2017 році "Жироні" вдалося потрапити до еліти.

Які результати показує "Жирона" в останніх сезонах?

Після дебюту у Прімері в 2017 році "Жирона" провела лише два сезони в еліті іспанського футболу. Перший сезон залишається найкращим в історії клубу: "Жирона" фінішувала на десятому місці.

Однак вже у наступному році "Жирона" вилетіла з Прімери. Хоча у Кубку Іспанії вдалося показати найкращий результат в історії, дійшовши до чвертьфіналу, у чемпіонаті вона посіла 18-е місце, поступившись лише за додатковими показниками "Сельті", яка зберегла прописку.

Повернення "Жирони" до Прімери відбулося у сезоні 2021/22. Виступи у другому дивізіоні чемпіонату команда закінчила на шостому місці, але завдяки перемозі у фіналі плей-оф змогла повернутися до еліти.

  • 2017/18: 10-е місце (Прімера), 1/16 фіналу (Кубок Іспанії)
  • 2018/19: 18-е місце (Прімера), чвертьфінал (Кубок Іспанії)
  • 2019/20: 5-е місце (Сегунда), 1/16 фіналу (Кубок Іспанії)
  • 2020/21: 5-е місце (Сегунда), 1/8 фіналу (Кубок Іспанії)
  • 2021/22: 5-е місце (Сегунда), 1/8 фіналу (Кубок Іспанії)

Хто є власником "Жирони"?

Дебютний вихід до вищого дивізіону чемпіонату Іспанії вплинув на фінансові перспективи клубу. У серпні 2017 року "Жирона" отримала нового власника - ним стала голдингова компанія City Football Group, яка володіє одразу кількома футбольними клубами по всьому світу, головним з яких є "Манчестер Сіті".

Власники "Ман Сіті" придбали 44.3% акцій "Жирони", тоді як таку ж кількість викупила ще одна компанія - Girona Football Group. Її власником є Пере Гвардіола - молодший брат Пепа Гвардіоли, головного тренера "Містян". У подальшому частка акцій "Жирони", яка належить Гвардіолі, зменшилася до 16% - у 2020 році в клуб інвестував болівійський бізнесмен Марсело Клауре. Тож найбільшим акціонером "Жирони" наразі є саме City Football Group.

Як відбувся трансфер Віктора Циганкова?

Влітку 2022 року Циганков підписав контракт з агенцією Sports Entertainment Group. Серед клієнтів цієї компанії є форвард Коді Гакпо, який взимку змінив ПСВ на англійський "Ліверпуль", новачок "Баварії" Дейлі Блінд та чимало інших відомих футболістів. А одним з представників SEG є саме Пере Гвардіола - один із акціонерів "Жирони".

Стати гравцем "Жирони" Циганков міг ще влітку 2022 року. Президент "Динамо" Ігор Суркіс підтвердив наявність такої пропозиції від іспанського клубу, однак тоді відмовив.

Офіційний сайт Динамо Київ
"Фінальна пропозиція - 10 мільйонів у декілька траншів, розтягнутих на два роки. Я ввічливо подякував, але відмовив. Вважаю, що лідер "Динамо" не може залишати команду в останній день трансферного вікна таким чином".
Ігор СуркісПрезидент "Динамо"

Циганков залишився у "Динамо", зігравши за команду 23 матчі у першій частині сезону. А вже 1 січня отримав юридичне право підписати попередній договір з будь-якою командою на свій розсуд.

Контрактна ситуація Циганкова передбачала, що у разі непродовження угоди, він мав право залишити "Динамо" влітку 2023 року безкоштовно - як вільний агент. А вже 14 січня журналіст Роман Бебех у Telegram-каналі "Бомбардир" повідомив, що Циганков вже підписав попередній контракт з "Жироною".

Втім, гравцем "Жирони" Циганков стане раніше. "Динамо" погодилося відпустити футболіста вже у січні та отримало компенсацію у розмірі 5 мільйонів євро. А також змогло домовитися з іспанським клубом щодо особливих пунктів контракту:

  • отримання 50% від суми перепродажу Циганкова "Жироною";
  • додаткові 30% від суми перепродажу, якщо "Жирона" продасть його дорожче за 20 мільйонів євро.

Хто є головним тренером "Жирони"?

Попри нових власників, керівництво "Жирони" регулярно змінює головних тренерів команди. Починаючи з 2018 року, іспанський клуб вже змінив шістьох (!) фахівців.

Наразі головним тренером "Жирони" є іспанець Мічел, який працює з командою з липня 2021 року. Саме під його керівництвом "Жирона" повернулася до іспанської Прімери після трьох років перебування у Сегунді.

Головний тренер "Жирони" Мічел
AP Photos

Для Мічела "Жирона" - третя команда в тренерській кар'єрі. Два попередні клуби - "Райо Вальєкано" та "Веску" - 47-річний фахівець також виводив до еліти. Наразі ж "Жирона" під його керівництвом посідає 11-е місце, маючи після 17 турів 21 очко, однак вже припинила виступи у Кубку Іспанії. Завданням, яке поставив перед собою тренер на заключну частину сезону - втриматися в еліті.

"Ми амбіційні, але і є реалістами. Передусім, ми маємо забезпечити собі місце в елітному дивізіоні, і лише після цього можна дивитися вгору", - казав Мічел перед відновленням чемпіонату Іспанії.

З ким Циганков конкуруватиме за місце в основі "Жирони"

У новому сезоні Мічел не мав якоїсь однієї тактичної моделі для "Жирони". Команда грала як з двома нападниками за схеми 4-4-2, так і у три і навіть п'ять захисників. В останніх матчах "Жирона" грала переважно за моделі 4-3-3, однак в останньому поєдинку проти "Севільї" повернулася до формату з двома нападниками.

У "Динамо" Циганков діяв на позиції правого флангового півзахисника/форварда. Проте у збірній Україні футболіста використовували переважно зліва в атаці, тож у "Жироні" його можуть розглядати на обидва фланги.

І справа, і зліва в атаці упродовж сезону "Жирона" використовувала різних футболістів. В останніх трьох матчах команди справа грали Тоні Вілла та Ян Коуту, які на двох забили один гол та віддали дві результативні передачі. На лівому фланзі закріпився Родріго Рікельме, який у сезоні також грав і на позиції в центрі півзахисту, і навіть в нападі.

Іспанець Тоні Вілла (справа) в останніх матчах грав основним правим півзахисником у складі "Жирони"
Іспанець Тоні Вілла (справа) в останніх матчах грав основним правим півзахисником у складі "Жирони". AP Photos

Щодо інших футболістів складу "Жирони", з якими гратиме Циганков, то найкращими бомбардирами команди є нападники Крістіан Стуані (п'ять м'ячів) та Валентін Кастельянос (4 голи). Головним асистентом є центральний півзахисник Алейш Гарсія - один з двох футболістів команди, які провели всі 17 матчів сезону у стартовому складі. Також у каталонському клубі грають ексворотар "Тоттенгема" Пауло Газзаніга, Оріоль Ромеу, що належав "Барселоні" та "Челсі", і бразилець Рейньєр, якого взимку 2020 року за 30 мільйонів євро придбав у "Фламенго" мадридський "Реал".

Розклад найближчих матчів "Жирони" в чемпіонаті Іспанії

  • Неділя, 22 січня. "Вільярреал" - "Жирона"
  • Субота, 28 січня. "Жирона" - "Барселона"
  • Неділя, 5 лютого. "Жирона" - "Валенсія"
  • Неділя, 12 лютого. "Кадіс" - "Жирона"
  • Неділя, 19 лютого. "Жирона" - "Альмерія"
На початок