Нардеп від "ЄС" Герасимов отримав підозру від НАБУ в недекларуванні нерухомості. Він прокоментував

Нардеп від "ЄС" Герасимов отримав підозру від НАБУ в недекларуванні нерухомості. Він прокоментував

Нардеп від ЄС Герасимов отримав підозру від НАБУ
. Артур Герасимов, народний дептутат від "ЄС", виступ у паламенті, грудень 2022 року. Фото: скріншот відео "ЄС"

Підозру в недекларуванні нерухомості в Іспанії оголосили народному депутату від "Європейської солідарності" Артуру Герасимову Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Відповідне повідомлення оприлюднили у НАБУ, не називаючи фігуранта справи. У коментарі, отриманому Суспільним від пресслужби "ЄС", Герасимов назвав це "спробою підмінити реальну боротьбу з корупцією дешевим піаром та імітацією активної діяльності з боку НАБУ".

"13 січня 2023 року НАБУ і САП повідомили народному депутату України IX скликання про підозру у внесенні недостовірних відомостей до е-декларації за 2020 рік в частині нерухомості за кордоном та коштів на банківських рахунках. Дії особи кваліфікували за ч. 1 ст. 366-2 Кримінального кодексу України (в редакції Закону України № 1074-ІХ від 04.12.2020). Оскільки місцеперебування нардепа було невідомо, про підозру йому повідомили в порядку ст. 135 КПК України", — йдеться у повідомленні на сайті НАБУ.

Слідство встановило, що народний обранець не задекларував двоповерхове житлове приміщення дуплексного типу та паркомісце в провінції Аліканте (Іспанія), якими володіє спільно з дружиною, зазначили у Бюро.

"Детективи НАБУ з’ясували, що цю нерухомість нардеп придбав ще у 2013 році за 190 тисяч євро. Також незадекларованими виявилися понад 1,6 тисяч доларів США на рахунках в українських банках", — йдеться у повідомленні.

Розслідування цих фактів НАБУ і САП розпочали за публікаціями журналістів програми "Схеми".

Що каже про підозру НАБУ сам Артрур Герасимов

"На жаль, змушений констатувати спробу підмінити реальну боротьбу з корупцією дешевим піаром та імітацією активної діяльності з боку НАБУ", — йдеться у коментарі депутата, отриманому Суспільним від пресслужби "Європейської Солідарності".

За словами Герасимова, він настільки впевнений у своїй правоті, що не має жодних сумнівів, що виграє цю справу у Вищому антикорупційному суді.

“По-перше, "інкримінована" мені квартира була куплена у 2013 році, тобто ДО початку моєї політичної діяльності, ДО початку виборів і ДО того, як я був обраний народним депутатом. Причому на той момент я займався бізнесом і квартира була куплена на задекларовані від бізнесу доходи, легальність та достатність яких ні у кого не виникає питань або сумнівів”, — заявив Герасимов.

По-друге, за словами Герасимова, тоді ж у 2013 році до початку політичної діяльності він передав її у дар батькам і вони нею користувалися. Як він пояснив, передача власності в Іспанії, на відміну від України, не потребує зміни даних в реєстрі.

За його словами, НАБУ “займається самовільним трактуванням іспанського законодавства”. Герасимов наполягає, що не мав вносити цю квартиру в декларацію.

“По-третє, є прецеденти, коли НАЗК приймало уточнення і закривало справи. Зокрема, йдеться про неточності у деклараціях Глави держави, які Володимир Олександрович виявив і повідомив НАЗК. НАЗК в свою чергу подібними поясненнями задовільнилося”, — заявив Герасимов.

Герасимов додав, що “закон, як відомо, один для всіх”, і що він сподівається, “що і у цій справі не може бути подвійних стандартів”.

“Тому абсолютно готовий йти до суду із чистою совістю і бездоганною правовою позицією. А НАБУ, до створення якого причетний як народний депутат, бажаю успіхів у боротьбі з корупцією. І нагадую, підозри досі не вручені: Коломойському І. Тимошенку К., Резніченку В., та іншим”, — йдеться у заяві Герасимова.

Що цьому передувало

Інформація про те, що що співголова фракції "Європейська солідарність" Артур Герасимов не задекларував двоповерховий маєток в Іспанії, яким він та дружина володіють із 2013 року, була оприлюднена у програмі “Схеми” у квітні 2021 року.

Читайте також

У Дніпрі під завалами можуть бути понад 30 людей, Білорусь розпочала військові навчання з РФ. 327 день війни. Онлайн

На початок