Ольга Харлан уперше за три роки фінішувала на подіумі Гран-прі з фехтування

Ольга Харлан уперше за три роки фінішувала на подіумі Гран-прі з фехтування

Ольга Харлан уперше за три роки фінішувала на подіумі Гран-прі з фехтування
. Ольга Харлан. Фото: FIE – International Fencing Federation

Титулована українська фехтувальниця вибила головну фаворитку, але програла в драматичному півфіналі.

Українська шаблістка Ольга Харлан здобула "бронзу" на етапі Гран-прі з фехтування в Тунісі. Олімпійська чемпіонка дійшла до півфіналу другого в сезоні турніру цієї серії.

Харлан пробилася до основної сітки, перемігши в усіх шести кваліфікаційних поєдинках групи. У першому раунді українка впевнено здолала 17-річну американку Лолу Поссік (15:6), а в другому з таким самим рахунком перемогла в польки Сильвії Матушак.

У 1/8 фіналу Харлан вибила з боротьби лідерку світового рейтингу, чинну віцечемпіонку світу й чемпіонку Європи – ексросіянку Анну Башту, яка нині представляє Азербайджан. Ольга здобула перемогу з рахунком 15:8.

Читайте також: Міжнародна федерація фехтування продовжила санкції проти російських та білоруських спортсменів: що відомо

На шляху до півфіналу Харлан у складному поєдинку вирвала перемогу над чинною бронзовою призеркою чемпіонату Європи, француженкою Сарою Бальцер: українка поступалася 9:13, але все ж здійснила камбек і виграла в матчі з перевагою в один укол (15:14).

У півфіналі на Ольгу Харлан чекала іспанка Лусія Мартін-Портуґес, яка наразі посідає четверте місце у рейтингу FIE та має на рахунку три медалі Кубка світу. Суперниця утримувала перевагу впродовж двобою від самого початку поєдинку. Українка поступалася з рахунком 10:13, але зрівняла рахунок завдяки трьом поспіль вдалим уколам. Мартін-Портуґес відігралася й отримала на табло переможні 15:13, проте після відеоперегляду моменту очко віддали Харлан – 14:14. Вирішальний укол також довелося перевіряти на повторі, але цього разу перемогу віддали іспанці – 15:14.

Попри поразку в півфіналі вихід до цієї стадії вже гарантував Харлан бронзову нагороду. Таким чином титулована українка здобула першу медаль на рівні Гран-прі з січня 2020 року, коли вона перемогла в Монреалі.

Читайте також: Ольга Харлан виграла престижний фехтувальний турнір в Італії: що відомо

Шлях Ольги Харлан до півфіналу

  • Перший раунд: Лола Поссік (США) – 15:6
  • Другий раунд: Сильвія Матушак (Польща) – 15:6
  • 1/8 фіналу: Анна Башта (Азербайджан) – 15:8
  • Чвертьфінал: Сара Бальцер (Франція) – 15:14
  • Півфінал: Лусія Мартін-Портуґес (Іспанія) – 14:15

Що відомо

  • Ольга Харлан – 32-річна українська фехтувальниця, яка спеціалізується на шаблі, олімпійська чемпіонка 2008 року в команді. Також має командне "срібло" 2016 року та дві "бронзи" в особистих змаганнях (2012, 2016).
  • На рахунку Харлан – шість титулів чемпіонки світу (чотири "золота" в індивідуальній першості, два – в командній. Загалом має 15 медалей чемпіонатів світу.
  • Ольга Харлан шість разів перемагала на чемпіонатах Європи в індивідуальних змаганнях і двічі – в командних.
Читайте також: "Не ходіть вбивати сім'ю". США звинуватили російський фонд у купівлі голосів за повернення РФ та Білорусі у фехтування
На початок