Діти з Чернігівщини здобули призові місця на міжнародній олімпіаді з ментальної арифметики

Діти з Чернігівщини здобули призові місця на міжнародній олімпіаді з ментальної арифметики

Діти з Чернігівщини здобули призові місця на міжнародній олімпіаді з ментальної арифметики
. ФОТО: Ольга Степанець

Олександр Степанець та Євгеній Андрієвський – учні школи "Indigo mental club Ніжин та Чернігів". У грудні 2022 року вони взяли участь в міжнародній онлайн-олімпіаді з ментальної арифметики, в якій змагалося понад 330 дітей з різних країн світу віком від п’яти до чотирнадцяти років. Дев’ятирічний Олександр здобув перше місце, а семирічний Євгеній – третє. Мами хлопчиків та їхня вчителька Оксана Скороход розповіли Суспільному, як готувалися до міжнародних змагань.

Ментальна арифметика – це система розвитку дітей, яка базується на методиці усного рахунку. Навчання відбувається за допомогою спеціальних рахівниць "абакус". У процесі занять відбувається рівномірне тренування як лівої, так і правої півкуль мозку.

Олександр Степанець
Олександр Степанець. ФОТО: Ольга Степанець

Олександр Степанець живе в селищі Олишівка Чернігівського району, навчається в третьому класі. Його мама Ольга розповіла Суспільному, що займатися ментальною арифметикою хлопчик розпочав, коли був у старшій групі дитячого садочка. Вирішили спробувати, бо таке навчання проходила двоюрідна сестра з Києва, а також в Олишівці жила викладачка ментальної арифметики Віра Петрівна.

"Трішки займалися очно, потім син пішов до школи, почався карантин і ми перейшли на онлайн-навчання. Я з ним почала займатися, цю ментальну арифметику освоювати, щоб йому допомагати з домашніми завданнями, а потім зрозуміла, що я таке не потягну. Це важко було рахувати", – розповідає Ольга Степанець.
Ольга Степанець
Ольга Степанець. ФОТО: Ольга Степанець

Одразу було зрозуміло, що синові таке навчання до душі, він дуже швидко все схоплював, каже мама Сашка. Заняття з педагогом проходять раз на тиждень, водночас дитина самостійно має займатися щодня – виконувати завдання на спеціальній онлайн-платформі. А ще одночасно з виконанням обрахунків Олександр може набивати м’яч чи стрибати на скакалці.

З початком російського повномасштабного вторгнення заняття з педагогом на пів року припинилися, каже Ольга. Потім відновилися, й Олександр став займатися з іншою викладачкою – Оксаною Скороход з Ніжина.

"Потрібно тренуватися кожного дня. Багато часу на це не йде. 15, ну може, 20 хвилин кожного дня просто приділяти цьому й усе. Це не було великим навантаженням. Просто систематично. Коли систематично, то є результат", – каже Ольга Степанець.

До міжнародної олімпіади Сашко спеціально готувався, тренувався додатково, і як результат – перше місце. Також у грудні він завершив навчання. Далі, каже його мама, шукатимуть синові якесь подібне заняття, адже хлопчикові не вистачає такого розумового навантаження.

Ірина Андрієвська із сином Євгенієм
Ірина Андрієвська із сином Євгенієм. ФОТО: Ірина Андрієвська

Ніжинець Євгеній Андрієвський – першокласник. За словами мами хлопчика Ірини, у нього з раннього дитинства був нахил до математики, вивчати ментальну арифметику Євгеній почав у п’ять років.

"Це розвиток обох півкуль. Він може танцювати, співати, дивитися мультик або розповідати вірш і одночасно рахувати ці вирази. І ще я помітила, що він може займатися своїми справами й ще чимось одночасно – або слухати, або щось відповідати, тобто робити одночасно декілька справ", – розповідає Ірина Андрієвська.

Раніше Євгеній займався в центрі, тепер онлайн. Єдине, чим відрізняється таке навчання – не вистачає спілкування з іншими дітьми, на результат це не впливає, адже не завадило здобути третє місце на міжнародній олімпіаді, каже мама хлопчика.

"Ми готувалися до олімпіади близько трьох тижнів. Зареєструвалися на саме цю платформу, де олімпіада проходить, і там йому надавалася можливість щодня робити тренувальні вправи. І ще Оксана Василівна окремо створила групу, в якій була підготовка саме до олімпіади, й додатково виділяла час на те, щоб потренуватися".

Ірина Андрієвська каже, що можливо, надалі ментальна арифметика пов’яже життя її сина з програмуванням.

Діти показали на міжнародній олімпіаду дійсно високі результати, впевнена викладачка ментальної арифметики Оксана Скороход.

Оксана Скороход
Оксана Скороход. ФОТО: Оксана Скороход

"По-перше, вони займаються не один рік. По-друге, в ментальній арифметиці немає ні відмінників, ні двієчників. Є працьовиті й ліниві. Тобто навіть той самий двієчник може стати чемпіоном ментальної арифметики, якщо він працює на платформі. Тут кожного дня праця, старанна праця. Це розумовий спорт, тренування мозку кожного дня. Дитина, яка працює кожного дня, досягає колосальних результатів. Євгеній та Олександр отримали високі нагороди завдяки своїй праці. Передусім праці", — каже вона.

Оксана Скороход розповідає, методика ментальної арифметики повністю відрізняється від методики математики в школі:

"Є така спеціальна японська рахівничка "абакус", на якій розміщено кісточки. Спочатку ми вчимо дитину перекидати кісточки пальчиками, а далі ми за допомогою казок, віршів, вкладаємо в уяву дитини місце розташування цих кісточок на рахівничці. І дитина в майбутньому цю рахівницю бачить скрізь, де б вона не була. Тобто вона уявно перекидає ці кісточки зі спиці на спицю й рахує математичні вирази. Вони зараз рахують по 20, по 30 дій двозначні, тризначні числа".

Міжнародна олімпіада проходить раз на рік, для участі у ній з дітьми займаються додатково.

"Дитина, яка готується до олімпіади, повинна виконувати на платформі приклади – по 100 прикладів на день. Відповідно, вона досягає цього результату швидкості рахування математичних виразів. Тобто мозок звикає до цієї швидкості. Це прокачка мозку".

Читайте також

"Щедрий Че" від Саши Чемерова та "Сіверських клейнодів": про нову пісню та співпрацю з чернігівськими артистами

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок