Звільнення Суровікіна — результат конфлікту між Пригожиним та збройними силами Росії — Резніков

Звільнення Суровікіна — результат конфлікту між Пригожиним та збройними силами Росії — Резніков

Міністр оборони України Олексій Резніков
. Міністр оборони України Олексій Резніков. Фото: УНІАН

Зміна командувача сил РФ в Україні генерала Сергія Суровікіна на голову Генштабу РФ Валерія Герасимова стала результатом конфлікту між власником ПВК “Вагнера” Євгеном Пригожиним і збройними силами Росії.

Про це в інтерв’ю ВВС сказав міністр оборони України Олексій Резніков.

Генерал Валерій Герасимов, один з архітекторів минулорічного вторгнення, повернеться на посаду, яку обіймав генерал Сергій Суровікін, призначений у жовтні, нагадує ВВС.

Генерал Суровікін керував нещодавніми масованими атаками на енергетичну інфраструктуру України, які, за словами пана Рєзнікова, "безрезультатно скоротили запаси (російських ракет — ред.)".

Що відомо про зняття Суровікіна з посади командувача військами РФ в Україні

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу 11 січня зняв з посади командувача російськими військами в Україні генерала Сергія Суровікіна, призначивши замість нього голову Генштабу РФ Валерія Герасимова.

"Сергій Шойгу 11 січня здійснив нові призначення керівництва спецоперацією. Командувачем Об'єднаного угрупування військ призначено начальника Генштабу ЗС РФ генерала армії Валерія Герасимова", — йшлося у повідомленні Міноборони РФ.

При цьому Суровікіна понизили у посаді — він та двоє інших генералів призначені заступниками Герасимова.

"Заступниками Герасимова призначені генерал Суровікін, головнокомандувач Сухопутними військами генерал армії Олег Салюков, а також заступник начальника Генштабу генерал-полковник Олексій Кім", — зазначалося в дописі.

Що відомо про Суровікіна і Герасимова

8 жовтня міністр оборони Російської Федерації Сергій Шойгу призначив спеціальним керівником окупаційних військ в Україні генерала армії Сергія Суровікіна. Раніше в армії РФ не було єдиної людини відповідальної за "український напрямок".

56-річний Суровікін служить в армії з 1983 року. У 1987 році закінчив Омське вище загальновійськове командне училище імені М. Фрунзе. З 31 Жовтня 2017 року обіймає посаду головнокомандувача повітряно-космічними силами. Учасник конфлікту в Таджикистані, другої Чеченської війни і війни в Сирії. 16 липня 2022 стало відомо, що Суровікін є командувачем угруповання "Південь" в ході так званої "спецоперації" в Україні.

Джерела видання "Медуза" у Кремлі, називали Суровікіна прихильником масованих ракетних ударів по інфраструктурі, зокрема цивільній. "Сентиментів у Суровікіна немає", — зазначало джерело видання. У статтях провладних ЗМІ зауважується, що в армії він відомий під прізвиськом "Генерал Армагедон", яке йому нібито присвоїли "за вміння діяти нестандартно і жорстко", — пише видання.

При цьому на адресу керівника Генштабу ЗС РФ Валерія Герасимова, який обіймав цю посаду із 2012 року, після початку російського вторгнення в Україну лунала гостра критика з боку проросійських експертів та військових кореспондентів через неефективні дії російської армії. У грудні 2022 року з'являлися чутки про звільнення Герасимова, однак вони не підтвердилися.

Читайте також

Фінляндія може передати Україні танки Leopard, Пентагон не бачить загрози наступу з Білорусі. 324 день війни. Онлайн

На початок