Зруйнований дроном будинок на Жилянській у Києві не відбудовуватимуть — КМДА

Зруйнований дроном будинок на Жилянській у Києві не відбудовуватимуть — КМДА

Зруйнований дроном будинок на Жилянській у Києві не відбудовуватимуть — КМДА
. Зруйнований житловий будинок у Києві після удару іранськими дронами-каміказе. Жовтень, 2022 року. Фото: Єлизавета Серватинська/Суспільне

Згідно з висновком відповідної комісії, зруйнований дроном будинок по вулиці Жилянській у Києві не може бути відновлений. Нового будівництва там теж не буде. Про це повідомив перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник в інтерв’ю ТСН.

"Зрозумійте — це не наші примхи. Висновки експертиз з’являються не від нашого бажання або небажання. На висновку експертів стоять десятки печаток та підписів відповідних фахівців. Будинок старий, у ньому дерев'яні перекриття, його просто неможливо відбудувати", — так посадовець прокоментував заклики мешканців і активістів відновити історичну будівлю на Жилянській.

Микола Поворозник також переконаний, що на місці зруйнованої багатоповерхівки нічого не будуватимуть, оскільки там замала для цього земельна ділянка.

"Зараз відповідні рішення та пропозиції запропоновані мешканцям постраждалого будинку, вони визначаються", — сказав перший заступник голови КМДА.

Найкращим у цій ситуації, на думку Миколи Поворозника, було б створити на Жилянській сквер на місці знесення зруйнованого будинку і поставити там пам’ятний знак на вшанування мешканців, що стали жертвами російської атаки.

Що відомо про зруйнований іранським дроном будинок на вул. Жилянській у Києві

17 жовтня війська Росії атакували Київ дронами-камікадзе. Унаслідок вибуху п'ятеро людей загинули, і був пошкоджений 120-річний будинок на вулиці Жилянській, який є частиною київської історичної забудови.

17 жовтня під час телемарафону мер Києва Віталій Кличко повідомив, що будинок, в який влучив російський дрон, зруйнований на 90 відсотків і відновленню не підлягає, а його мешканців розселять у готелях або гуртожитках.

Наступного дня після трагедії мешканці столиці зареєстрували петицію на сайті Київради з проханням відновити 120-річний житловий будинок на вулиці Жилянській. Експерт Центру розвитку міст Дмитро Перов висловив переконання, що в будинку під час капремонту у 80-90 роки були замінені внутрішні перекриття. За його словами, будинок зовсім не схожий на такий, що підлягає зносу чи демонтажу. Краєзнавець Антон Короб розповів, що будинок має архітектурну та історичну цінність.

Мер Києва Віталій Кличко розглянув петицію стосовно відновлення зруйнованого іранським дроном будинку на Жилянській, 116-А. У своїй відповіді він вказав, що конструктивні елементи та інженерні мережі не підлягають відновленню. Також Кличко повідомив, що будинок на Жилянській не перебуває на обліку як пам’ятка або об’єкт культурної спадщини.

Читайте також

ПЦУ допоможе відбудувати зруйнований росіянами храм на Київщині

Будівництво метрополітену на Виноградар буде продовжуватись — КМДА

На початок